Ταχύτητα αναπτύσσει η πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Με το οικονομικό προφίλ της Ευρωζώνης να «τσαλακώνεται» μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη γερμανική οικονομία, την παρατεταμένη αδυναμία της Γαλλίας και της Ιταλίας και τα αναποτελεσματικά μέτρα του Μάριο Ντράγκι να σκιαγραφούν μια μάλλον ζοφερή πραγματικότητα. Στην Ελλάδα το κλίμα επιβαρύνεται από τις πολιτικές αστοχίες του κυβερνητικού σχεδιασμού και την ιδιότυπη «καραντίνα» στην οποία έχουν υποβάλλει τη χώρα οι δανειστές.
Η επιθετική προσπάθεια απεμπλοκής του ΔΝΤ, η παρελκυστική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας απέναντι στον Μάριο Ντράγκι και το ατυχές επικοινωνιακό «στήσιμο» της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια πολιτικών στηρίξεων.
Η επιταχυνόμενη πτώση οδηγεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε κραχ διαρκείας αναιρόντας την πρόοδο και θέτοντας τον πήχυ για τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η αστάθεια επιτείνεται από την εντεινόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των stress tests της ΕΚΤ, αλλά περισσότερο και για την επόμενη ημέρα. Όπως επισημαίνει το sofokleousin.gr η λύση που βρέθηκε για τη λογιστική και ταμειακή καταγραφή του αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ανοίγει την κερκόπορτα του bail-in. Αν η DGComp κρίνει –κατόπιν εορτής- ότι ο τρόπος απεικόνισης του αναβαλλόμενου φόρου συνιστά κρατική χρηματοδότηση και επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία bail in, ζήτημα που προκαλεί απριόρι αναστάτωση στις αγορές.
Στο κόκκινο, μετοχές, εμπορεύματα, ευρώ
Τη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να αντιδράσει –αν και έγινε μια προσπάθεια το πρωί- με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να υποχωρεί στις 930 μονάδες με απώλειες 1,84%, ενώ νωρίτερα οι απώλειες υπερέβαιναν το 2%.
Βαριές απώλειες για τις μετοχές των τραπεζών με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,42%. Στο -1,6% ο FTSE-20 , ενώ εντονότερες είναι οι πιέσεις στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση.
Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι ο υψηλός τζίρος που αγγίζει τα 70 εκατ. Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, καθώς δείχνει ότι παρά την αυξημένη ζήτηση η προσφορά διαρκώς αυξάνεται.
Στο κόκκινο βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές αγορές με τον FTSE-100 στο Λονδίνο να γράφει απώλειες της τάξης του 1%. Χαμηλότερα κατά 0,7% βρίσκεται ο Dax στη Φρανκφούρτη, ενώ στο απώλειες 0,6% καταγράφουν Μιλάνο και Παρίσι.
Πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα futures της Wall Street αν και ο Dow Jones έσπασε χθες το πτωτικό σερί.
Σε ελεύθερη πτώση παραμένει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, καθώς οι ενδείξεις για αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζουν άμεσα τη ζήτηση για ενέργεια.
Στο κόκκινο βασικά και πολύτιμα μέταλλα, σκιαγραφώντας γενικευμένη τάση ρευστοποιήσεων από τα επενδυτικά κεφάλαια.
Παρά τη φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές και τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου δεν παρατηρούνται εισροές στα κρατικά ομόλογα καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ οδηγεί το smart money στις ΗΠΑ.
Οι αποδώσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται εν γένει σταθεροποιητικά με τάσεις αποκλιμάκωσης, ενώ το ελληνικό δίνει 6,9% αυξανόμενο.
Μόνη θετική ένδειξη είναι η επιμονή του ευρώ στην πτωτική κίνηση που διαγράφει τις τελευταίες εβδομάδες.
Του Χρήστου Φράγκου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες