24/9/14

X.A.: Το σχόλιο από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Στην μέγγενη των αμφιβολιών για τις πολιτικές εξελίξεις και του προβληματισμού για την αποχώρηση του ΔΝΤ η αγορά. Στα θετικά το ότι άντεξε η στήριξη και κρατήθηκαν οι 1.100 μονάδες. Ποια είναι η εικόνα στις τράπεζες και τα blue chips. 
Στο άνω όριο της επόμενης ζώνης στήριξης των 1090 - 1080 μονάδων, γκελάρισε ο Γενικός Δείκτης για να δώσει σχετική ανοδική αντίδραση, χαρίζοντας "αξιοπρεπές μεροκάματο" στους λίγους εναπομείναντες traders που είχαν το κουράγιο, ή την άγνοια κινδύνου, να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας και να πουλήσουν στα ψηλά.

Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον "άγραφο νόμο" των Χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον οποίο "επίπεδα που δοκιμάζουν οι Αγορές, τα ξαναδοκιμάζουν", κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απίθανες και νέες "διερευνητικές βουτιές" χαμηλότερα των 1100 μονάδων.

Και επειδή οι 1100 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο, η επόμενη μεγάλη "μάχη", σε περίπτωση επιστροφής της "νότιας" κίνησης, είναι η ζώνη 1090 - 1080 για τον Γενικό Δείκτη και οι 350 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο "ζει" τους δικούς του "προβληματισμούς" και απλά επηρεάζεται προς το χειρότερο, σε κάθε σοβαρή διόρθωση των διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς που συνεχίζουν να έχουν επικοινωνία με ξένα ενεργά χαρτοφυλάκια, ένας νέος παράγων προβληματισμού που δείχνει να προκύπτει για τους ξένους διαχειριστές, είναι οι τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για απεμπλοκή της τρόικας από την Ελλάδα και ένα επιτυχημένο "τέλος της συμβίωσης" με το ΔΝΤ.


Σύμφωνα με τους ξένους, μία τέτοια κίνηση θεωρείται πρώιμη και ταυτόχρονα επικίνδυνη, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η Χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και η εκλογολογία βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια ειδησεογραφία.

Οι ξένοι φοβούνται προεκλογικές παροχές, χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, δυσκολία στις προοπτικές ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και αναβολή των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων λόγω πολιτικού κόστους.

Οι φόβοι των ξένων, επιβεβαιώνονται και από τις πιέσεις στην Αγορά ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα πιέσεις, με την απόδοσή του να ξεπερνά το 6,20% και να διαμορφώνεται στο 6,23%, ταυτόχρονα με την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. που ήταν και το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας.

Το αρνητικό κλίμα εντείνουν, αφ΄ ενός η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς Αγορές και αφ΄ ετέρου οι συνεχιζόμενες "ατυχείς" δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών για πιθανό "bank run", σε περίπτωση Κυβερνητικής αλλαγής, μετά την περιβόητη "κλειστή συζήτηση" στο καφενείο της Βουλής με τον Πρωθυπουργό και βουλευτές

Από εκεί και πέρα, η "μεγαλύτερη εικόνα" της Αγοράς, επιβεβαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι ο Τραπεζικός κλάδος είναι το "μαλακό υπογάστριο" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και λόγω της ιδιαίτερα υψηλής βαρύτητας που διαθέτει στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι ο Γενικός Δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που σημειώθηκε στις 18/3 (1369,56 μονάδες), σημειώνει απώλειες 19,24%, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη από το υψηλότερο κλείσιμο του 2014, που σημειώθηκε στις 20/3 (211,3 μονάδες) οι απώλειες φθάνουν στο 30,37%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me