24/9/14

Χ.Α.: Τα warrants έχουν απαξιωθεί πλήρως...

Αν από τα stress tests και τα AQR προκύψει πρόβλημα και οι τράπεζες υλοποιήσουν ΑΜΚ….τα warrants δεν θα αξίζουν ούτε για τα σκουπίδια... 
Όσοι έχτισαν προσδοκίες ότι από τα παράγωγα προϊόντα από τις Βερμούδες που συνδέονται με τις μετοχές των τραπεζών, θα γίνουν πλούσιοι μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους... 
Θα το επισημάνουμε με πολύ σαφή και ξεκάθαρο τρόπο.Αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες – το bankingnews.gr έχει παρουσιάσει πολύ αναλυτικά στοιχεία για τα stress tests – για τις ελληνικές τράπεζες και οδηγηθούν εκ νέου σε αυξήσεις κεφαλαίου τότε ξεχάστε τα warrants.
Η αξία τους θα χαθεί στο τρίγωνο των Βερμούδων. Ορισμένα τραπεζικά στελέχη, εκτιμούν ότι πέραν των άλλων πρέπει να εστιαστούμε στα AQR δηλαδή asset quality review που ελληνιστί σημαίνει έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.
Η γενική αίσθηση που επικρατούσε είναι ότι από τα AQR δεν θα προκύψουν προβλήματα….αλλά ορισμένα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει τρύπα 4,75 δισεκ. 
Χωρίς να διευκρινίζεται με σαφήνεια αν αυτά αφορούν κεφαλαιακό έλλειμμα ή νέες προβλέψεις. 
Στα AQR θα αποτιμηθούν και οι ανάγκες σε κεφάλαια αλλά και σε νέες προβλέψεις. Θεωρούμε τα 4,75 δισεκ. πολλά για ανάγκη κεφαλαίου από το σκέλος των AQR και λίγα ως προς τις μελλοντικές προβλέψεις 2014-2016.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολύ σοβαρά τις τράπεζες είναι τι θα συμβεί αν κάποια τράπεζα περάσει οριακά τα stress tests. Αν δεν τα περάσει η κατάσταση είναι πολύ ξεκάθαρη, θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε αύξηση κεφαλαίου. 
Αν όμως π.χ. στο στατικό και δυσμενές σενάριο μια τράπεζα με κατώτατο όριο για core tier 1 στο 5,5% εμφανίσει 5,8% τι θα συμβεί; Η βασική ανησυχία των τραπεζιτών είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις τράπεζες χωρίς να τους ζητήσει πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση. 
Βέβαια είναι διαφορετικό για μια τράπεζα να ζητάει κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές έχοντας αποτύχει στα stress tests και διαφορετικό να τα έχει περάσει οριακά και για λόγους ασφαλείας να ζητάει νέα κεφάλαια από τις αγορές. 
Προφανώς η δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερη αλλά όπως ορθά επισημαίνουν πολλοί η αύξηση κεφαλαίου είναι αύξηση κεφαλαίου. Από μια νέα αύξηση κεφαλαίου ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο κάτοχος των warrants. 
Όσοι έχουν warrants τράπεζας που θα υλοποιήσει εκ νέου αύξηση κεφαλαίου….θα μπορούν να τα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων. Μάλλον ανακαλούμε… δεν θα αξίζουν ούτε για τα σκουπίδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me