26/9/14

Deutsche Bank: Προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων από το Mario Draghi

Οι αντιστάσεις των Γερμανών απέναντι στο ενδεχόμενο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να κάμπτονται, όπως κανείς μπορεί να συμπεράνει από τη σημερινή έκθεση της Deutsche Bank, η οποία προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων από το Mario Draghi, μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
 
Οι εκθέσεις της Deutsche Bank, και ειδικά εκείνες που φέρουν την υπογραφή του επικεφαλής οικονομολόγου της, Mark Wall, δεν θα πρέπει να θεωρούνται διόλου τυχαίες. 

Δεν πρόκειται μόνο για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, αλλά και αυτή της οποίας οι επικεφαλής έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια άτυποι οικονομικοί σύμβουλοι της Angela Merkel. Επομένως, τα όσα γράφει θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν, εάν όχι την έγκριση του Βερολίνου, τουλάχιστον μία άποψη περί του τρόπου σκέψης του.

Και τώρα, η Deutsche Bank πιστεύει ότι το QE, με ευρείες αγορές κρατικών ομολόγων, είναι το πιθανότερο σενάριο για την Ευρωζώνη, και μάλιστα θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Βέβαια, οι οικονομολόγοι της τράπεζας δεν θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν έτσι εύκολα τις αντιρρήσεις τους. “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το QE με αγορές κρατικών ομολόγων δεν είναι η λύση στην ασθένεια της Ευρωζώνης αλλά ούτε και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής, με δεδομένα τα οικονομικά και θεσμικά χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης”, γράφουν.

Κατά την άποψή τους, η ποσοτική χαλάρωση μέσω ιδιωτικών τίτλων, σε συνδυασμό με τα stress tests και τον έλεγχο των τραπεζικών ισολογισμών από την ΕΚΤ, θα μπορούσαν να είναι ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την επίμονη και σημαντική διάψευση των στόχων για τον πληθωρισμό.


Όμως, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή αγορά ιδιωτικών τίτλων (οι αναλυτές αναφέρονται στις τιτλοποιήσεις και τα καλυμμένα ομόλογα) είναι ανεπαρκής σε μέγεθος και την ίδια στιγμή, η πολιτική περιορίζει τις δυνατότητες των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη λύση από το να αγοράσει κρατικά ομόλογα, παραδέχονται. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση της Deutsche Bank είναι ότι το QE στην Ευρωζώνη θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό από εκείνο στις ΗΠΑ.
Τι είναι αυτό, όμως, που οδήγησε τη Deutsche Bank σε μία τέτοια αλλαγή στάσης;
* Πρώτον, η υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται πλέον στο 1% για το 2015, έναντι 1,5% που αναμενόταν τον Ιούνιο.
* Δεύτερον, ο οίκος είναι πλέον λιγότερο πεπεισμένος ότι ο συνδυασμός των προγραμμάτων TLTRO (φθηνών δανείων προς τις τράπεζες) και αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επιτύχει το στόχο της να ρίξει 1 τρισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, μέσω της αντίστοιχης διεύρυνσης του ισολογισμού της. Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, το πρώτο TLTRO ήταν απογοητευτικό.
Κατά την άποψη του οίκου, εάν η ΕΚΤ καταφέρει να διευρύνει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ. ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% έως το 2017. Ο ισχυρότερος μηχανισμός μετάδοσης των πολιτικών της ΕΚΤ είναι μέσω μιας ασθενέστερης ισοτιμίας του ευρώ, τονίζεται.
Κ. Σαμ.
Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me