Για να καρπωθεί μικροπολιτικά οφέλη η κυβέρνηση και να θέσει προς συζήτηση την πρόταση για απεμπλοκή του ΔΝΤ
Δημοσιεύθηκε: 26 Σεπτεμβρίου 2014, 09:41
Σήμερα από νωρίς το πρωί έχει δοθεί εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να αποχωρούν όπου διαπιστώνουν ελλιπή στοιχεία και παρεμποδίζεται το έργο τους. Ενήμρος για τις εξελίξεις είναι και ο Πολ Τόμσεν, ενώ στο ΔΝΤ το ζήτημα της ελληνικής αξιολόγησης παρακολουθείται στενά και από την ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων.
Σε αυτή τη φάση δεν αναμένονται κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης από την τρόικα, καθώς τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων. Αν όμως το κλίμα από ελληνικής πλευράς δεν αλλάξει τότε στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα γίνουν αυστηρές συστάσεις.
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη φάση καθώς οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού, όπως επισημαίνουν άνθρωποι με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Τα πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται πλέον στις συζητήσεις τόσο σε κεντρικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο καθώς και η εμπλοκή των κκ Λαζαρίδη και Παπασταύρου καθιστούν σαφές ότι οι όποιες πρωτοβουλίες ανήκουν στον πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά με βασικά θέματα στην ατζέντα το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του 2015-16 καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καθυστερήσει.
Η Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αρνηθεί παραπέμποντας στον καθ’ ύλην αρμόδιο Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είναι όμως αποκομμένος.
Οι κινήσεις αυτές σκιαγραφούν τη στρατηγική δυο επιπέδων που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να κρατήσει τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο και υποβιβάζοντας τον ρόλο της τρόικας. Με αυτό τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να στείλει μήνυμα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι τα ζητήματα δεν θα κλείσουν τεχνικά αλλά πολιτικά.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μόνο έτσι μπορεί να λυθούν πακέτο τα προβλήματα των τραπεζών και της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και να τεθεί επί τάπητος η ελληνική πρόταση για απεμπλοκή του ΔΝΤ.
Το σενάριο όμως αυτό δεν φαίνεται να μπαίνει προς συζήτηση ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη όπου επιμένουν στη λύση νέο Μνημόνιο, stand by agreement για το χρηματοδοτικό κενό και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες