Βιασύνη και προχειρότητα οδηγεί κεντρικές πολιτικές επιλογές σε παταγώδη αποτυχία. Σφαλιάρες από Ντράγκι και ΔΝΤ
Δημοσιεύθηκε: 25 Σεπτεμβρίου 2014, 20:20
, Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2014, 20:33
Αντιλαμβανόμενο τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την αποσυσπείρωση της βάσης το επιτελείο του πρωθυπουργού κατάρτησε σχέδιο φυγής προς τα μπρος.
Των Νώντα Βλάχου, Χρήστου Φράγκου
Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε η αποτυχημένη φιέστα στο Παρίσι όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας ήλθαν είδαν και απήλθαν.
Εν συνεχεία το αρνητικό κλίμα επιχείρησαν να μπαζώσουν με την εσπευσμένη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ και παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο.
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι δηλώσεις για απόσυρση καταθέσεων σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει θέμα εξόδου από το ευρώ επιχείρησε να παγιδεύσει τον Νίκο Βρούτση σε ανοιχτή ακρόαση από την αίθουσα των δημοσιογράφων της Βουλής, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις και δίνοντας πατήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το κλίμα επιβαρύνει για την κυβέρνηση και ο επικοινωνιακός χειρισμός του ΕΝΦΙΑ καθώς και ο άνθρακας των φοροελαφρύνσεων.
Χαμένη είναι η κυβέρνηση και στη διεθνή σκακιέρα καθώς ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια τα οποία είτε θα ζητήσει από την Ευρώπη με νέο δάνειο, είτε θα πάρει από τις αγορές. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα στις αγορές κλείνει χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Ηχηρό ήταν και το διπλό ράπισμα από το ΔΝΤ καθώς μέσω εκπροσώπων του απέρριψε επισήμως δυο διαδοχικές εβδομάδες το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος χρηματοδότησης και αποχώρησης από την Ελλάδα.
Εκτός αυτών αρνητικοί εμφανίστηκαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέναντι στον Γκίκα Χαρδούβελη για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την ελάφρυνση του χρέους και την αντικατάσταση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να συμφωνούν και με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αναπροσαρμογή προς τα κάτω στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα.
Της ομάδας αντίστασης από Ευρωπαϊκής πλευράς ηγείται ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος έχει διαμηνύσει τώρα αλλά και παλαιότερα ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απολύτως επιτεύξιμοι.
Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει παίξει ακόμα –και ενδεχομένως κρατά για το τέλος- το χαρτί του ρώσικου εμπάργκο και του αντίκτυπου που έχει στις εξαγωγές, καθώς και τον αντίκτυπο της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της αύξησης του στόχου για τα έσοδα το 2016-2017.
Η κυβέρνηση προσδοκά στη θετική απόκριση των ευρωπαίων στο αίτημα για reprofiling του χρέους, στόχος του οποίου είναι η μείωση των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης ώστε αυτό να καταστεί πιο πλήρως εξυπηρετήσιμο.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όμως με τον Γκίκα Χαρδούβελη παραγκωνισμένο, την κυβερνητική μηχανή στο ρελαντί και το αρνητικό κλίμα δεν βοηθά στην κατεύθυνση της επίτευξης των οικονομικών, διαρθρωτικών και διαπραγματευτικών στόχων.
sofokleousin.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες