ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΓΥΑΛΙ» ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΣΤΙΚΙΕΣ
«Το φιστίκι είναι χρυσάφι» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» η
γυναίκα που υπήρξε για χρόνια η ψυχή του Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας,
εκείνη που το οδήγησε στο βιβλίο Γκίνες, ενώ το έθεσε και υπό την
αιγίδα του ΟΗΕ.
Η φιστικοπαραγωγός Ελένη Κυπραίου, 77 ετών σήμερα, και πρώτη
παρουσιάστρια της ΕΡΤ, δηλώνει «εργάτης γης». Οχι όμως οποιασδήποτε γης
αλλά της γης του φιστικιού. Εκεί όπου φυτρώνουν τα σπάνιας ομορφιάς
δέντρα της φιστικιάς.Η ίδια, όταν συνταξιοδοτήθηκε, κάπου εκεί κοντά στο 2005, αποφάσισε να ζήσει στο πατρογονικό της σπίτι στην Περιβόλα, στον παράδεισό της, όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά. Εχει 750 φιστικιές διάσπαρτες στο κτήμα και δουλεύει νυχθημερόν φροντίζοντάς τες. Βγάζει μόνη της φιστικέλαιο και φιστικοβούτυρο, ενώ είναι σχεδόν η αποκλειστική παραγωγός τους όχι μόνο στην Αίγινα αλλά σε όλη την Ελλάδα: «Κάνω φιστικέλαιο και φιστικοβούτυρο. Πλέον έχω και αυτή την πρωτιά. Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική το φιστικοβούτυρο είναι πολύ διαδεδομένο και φυσικά δεν παράγεται από τέτοιο φιστίκι, το οποίο δεν το βρίσκεις πουθενά στον κόσμο.
Είχα ακούσει τη διάλεξη μιας γεωπόνου για το φιστικέλαιο και τη μεγάλη του αξία. Και είπα ''γιατί όχι;''. Απευθύνθηκα στο Χημείο του Κράτους για να μάθω τα συστατικά του, πώς γίνεται, αλλά δεν το γνώριζαν καν. Ετσι άρχισα να ψάχνω στο Ιντερνετ, να αναζητώ το μυστικό... Και το βρήκα. Παρήγγειλα το ειδικό μηχάνημα από τη Σουηδία και πλέον έχω το δικό μου φιστικέλαιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στα πρώτα στάδια. Εχω μικρή παραγωγή... Το δίνω σε έναν έμπορο εδώ στην Αίγινα. Ομως στο μέλλον εύχομαι να είναι στα ράφια όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα - και όχι μόνο». Στην Αίγινα πωλούνται περίπου 20 φιστικοβούτυρα την εβδομάδα και 10 φιστικέλαια. Το φιστικέλαιο είναι πολύ ακριβό, γιατί παράγεται πολύ δύσκολα και πωλείται προς 80 ευρώ το λίτρο.
Ερωτευμένη με το νησί
Η Ελένη Κυπραίου λατρεύει την Αίγινα και τα δέντρα της: «Το σπίτι μου χτίστηκε το 1828. Εγώ σχεδόν μεγάλωσα στο νησί. Το σημείο αναφοράς μου είναι η Αίγινα.
Ερωτεύθηκα μεμιάς την ομορφιά του και είπα ότι αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της ζωής μου.
Και σε αυτόν αφοσιώθηκα, όταν έκλεισα το κεφάλαιο της δημοσιογραφίας. Πήρα και δυο ακόμη χωράφια στην ονειρεμένη κοιλάδα των Καπότηδων και ζω από τη γη.
Ανεβοκατεβαίνω τα κτήματα με το τρακτέρ και δεν κουράζομαι. Δεν το βάζω κάτω. Η ενασχόληση με τα χωράφια σού μαθαίνει σεμνότητα, σε κάνει πιο όμορφο άνθρωπο». Σχετικά με το τι προσφέρει η επαφή με τα φιστικόδεντρα, μας απάντησε χαρακτηριστικά: «Εχω δέντρο ηλικίας 250 ετών. Μιλάω με τα δέντρα μου και τους λέω πόσο πολύ τα αγαπάω, ότι δεν θέλω να μου κακοπάθουν και είμαι σίγουρη ότι ακούνε. Πέρσι δεν είχαμε ούτε ένα φιστίκι, μηδέν παραγωγή και αυτό μου έφερε μεγάλη στενοχώρια.
Οποτε είμαι μακριά τους μου λείπει η μυρωδιά του φιστικιού. Είναι πολύ όμορφα δέντρα. Οταν είναι γυμνές οι φιστικιές, είναι τα ωραιότερα γλυπτά που μπορεί να δεις. Κάποτε, πράγμα σπάνιο για την Αίγινα, τις είδα χιονισμένες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το τοπίο. Υπέροχο. Σε χρονιές με μέτρια παραγωγή, όπως η φετινή, βγάζουμε μέχρι και 300 τόνους φιστίκι. Πρόπερσι που είχε μεγάλη παραγωγή, οι τόνοι ανέβηκαν στους 800. Είναι ζωή για την Αίγινα το φιστίκι και ιδιαίτερα το κλειστό, που βγάζει την ψίχα και από αυτή παίρνουμε τα πολύτιμα παράγωγά της».
Ζωή σαν ταινία
Η ζωή της Ελένης Κυπραίου θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Γεννήθηκε το 1937 και πέρασε τα πρώτα της χρόνια στη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου ο πατέρας της διατέλεσε πρεσβευτής για μία δεκαετία. Από μικρή μυήθηκε στη μουσική -πιάνο και στο τραγούδι. Ολα αυτά, όμως, τελικώς ήταν λίγα, μπροστά στην αγάπη της για την Αίγινα και τις φιστικιές.
Το Φεστιβάλ που έγινε θεσμός
- Στο νησί της φιστικιάς και πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, την Αίγινα, ολοκληρώνει σήμερα τις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ Φιστικιού.
- Πυρήνας των εκδηλώσεων είναι η εμπορική έκθεση, η οποία στήνεται κατά μήκος του λιμανιού του νησιού, όπου 60 περίπου περίπτερα προσφέρουν στον επισκέπτη άφθονες ποσότητες φιστικιού, τα παράγωγά του, αλλά και μια ποικιλία γεωργικών τοπικών προϊόντων. Εως αργά απόψε, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να απολαύσουν το φιστίκι σε όλες τις μορφές του. Από τον καρπό όπως τον παίρνουμε από το δέντρο μέχρι και το φιστικοβούτυρο της κ. Κυπραίου.
bibian@pegasus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες