Δημοσιεύθηκε: 16 Σεπτεμβρίου 2014
Τι κρύβει η πτώση στα όρια των 1.120 μονάδων με αυξημένες
συναλλαγές. Το δίλλημα των επενδυτών και ο ρόλος της S&P. Ποιες
μετοχές διασώθηκαν και ποιες έπεσαν… αμαχητί. Η «ανοσία» στις θετικές
εκθέσεις και ο πολιτικός κίνδυνος.
Πτωτικό καρέ συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την τάση να ανεβάζει στροφές και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν μετά τις 16.54 δεν έπαιρναν κάποιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες οι αγοραστές στον τίτλο του ΟΠΑΠ (+1,30%). Έτσι και ενώ η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών είχε βρεθεί να χάνει την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 11,50 ευρώ υποχωρώντας μέχρι τα 11,44 ευρώ, τελικά έκλεισε στα 11,66 ευρώ και μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας.
Από εκεί και πέρα, μπορεί να ήλθε το ζητούμενο που δεν ήταν άλλο από τη σημαντική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), όμως αυτή συνοδεύτηκε από σημαντικές πιέσεις στις τιμές των περισσότερων μετοχών και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.
Κατά συρροή η στήλη έχει αναφέρει ότι η ρηχότητα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς συνεχίζει να δρα σαν πολλαπλασιαστής της τάσης, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, όταν διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών εντολές "σχετικού ειδικού βάρους", σε Δεικτοβαρείς τίτλους.
Από την άλλη, η εγχώρια Αγορά συνεχίζει να δείχνει παγερά αδιάφορη στην συνεχιζόμενη "νηοπομπή" θετικών εκθέσεων (για εγχώριες εισηγμένες), από ξένους οίκους και εγχώριες ΑΧΕ, εστιάζοντας αλλού τους προβληματισμούς της.
Μάλιστα αν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές παραμείνουν στο επίκεντρο ειδησεογραφίας και συζητήσεων, ο πήχης των προσδοκιών στο Χ.Α. θα παραμείνει εξαιρετικά χαμηλά και κάθε ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, θα θεωρείται ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερους τιμές για τους εγχώριους παίκτες και σαν ευκαιρία "ηρωικής εξόδου" για τα ενεργά ξένα funds που ιδιαίτερα ανήσυχα διαπιστώνουν ότι "παίζουν σε άδειο γήπεδο" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)
Ασφαλώς και υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι στη σημερινή σημαντική πτώση (η μεγαλύτερη των τελευταίων 26 συνεδριάσεων με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 8/8 με απώλειες 4%), σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χθεσινή υποβάθμιση του Χ.Α. από τον S&P Global BMI στις αναδυόμενες Αγορές, με τις σχετικές αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τους δείκτες της S&P Global BMI, προκαλώντας αναδιαρθρώσεις θέσεων και σημαντικές πιέσεις. Μόνο που η υποβάθμιση αυτή έγινε γνωστή χθες και πολύ πριν ολοκληρωθεί η χθεσινή συνεδρίαση, χωρίς να διαταράξει το ήπια πτωτικό κλίμα στο Χ.Α.
Από εκεί και πέρα είναι πασιφανές ότι η καθοδική διάσπαση των πρώτων στηρίξεων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κινητοποίησε τα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Έτσι η καθοδική διαφυγή του FTSE25 χαμηλότερα των 370 μονάδων και του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1140 μονάδων, έφερε τις πρώτες κινήσεις "stop loss" για όσους διατηρούσαν θέσεις "long". Και μπορεί ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης να κρατήθηκε, με την βοήθεια του ΟΠΑΠ, οριακά χαμηλότερα από την επόμενη στήριξη των 365 μονάδων (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 363,84 μονάδες), όμως ο Γενικός Δείκτης (καταγράφοντας το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων) έχασε και την επόμενη θεωρητική στήριξη στις 1135 μονάδες και τώρα όλα θα "παιχτούν" στην ζώνη 1100 - 1080. Επόμενη στήριξη για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 350 μονάδες.
Το ημερήσιο διάγραμμα του FTSE 25
Σήμα εξόδου, έχει δώσει και ο Τραπεζικός δείκτης και αν δεν κρατήσει η στήριξη στις 153 μονάδες (σημερινό κλείσιμο στις 153,75) η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 144 μονάδες.
Ιδιαίτερα κακή η εικόνα στο ταμπλό του FTSE25, όπου μόνο ΟΠΑΠ και Folli Follie Group διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, όμως τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις συνεχίζει να δημιουργεί ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, στα χαμηλά 5μηνου και χαμηλότερα από την τεχνική στήριξη των 8,10 ευρώ, που ήταν και η τιμή στην οποία μεταβιβάστηκε (30/4) το πακέτο των 10,648 εκατ. μετοχών από την Πειραιώς στα funds Paulson & Co και το Baupost. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια", θα αυξήσει τις υποψίες για κινήσεις αποεπένδυσης, ενώ η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 7,75 ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες