Του Γιώργου Καισάριου
Το πρόβλημα με τις ιχθυοκαλλιέργειες, είναι περίπου το ίδιο με το πρόβλημα των τραπεζών. Δηλαδή πολύ μεγάλες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, που απαιτούν αύξηση κεφαλαίου για την αναπλήρωση των χαμένων κεφαλαίων, προκειμένου να μπορούν αυτές οι εταιρείες να λειτουργήσουν.
Για να σωθεί αυτή η κατηγορία εταιρειών (κυρίως για να σωθούν οι θέσεις εργασίας), απαιτείται μια τεράστια αύξηση κεφαλαίου (συγκριτικά με την τωρινή κεφαλαιοποίηση) που έχει σαν αποτέλεσμα τον μηδενισμό των μετόχων.
Σειρά λοιπόν σήμερα έχει ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Στο παρελθόν έχω κάνει αναφορά στον κλάδο και στη μετοχική πανωλεθρία που θα πάθουν οι μέτοχοι (που έτσι και αλλιώς έχει προεξοφληθεί από την αγορά), αλλά τώρα έχουμε και επίσημα στοιχεία και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Σελόντα, θα κεφαλαιοποιηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων προς 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό μεν θα μειώσει τις υποχρεώσεις της εταιρείας κατά αυτό το ποσό (50 εκατ. ευρώ), αλλά οι συνολικές μετοχές της εταιρείας θα αυξηθούν από τις 36 εκατ. που είναι σήμερα, σε 204 εκατ. μετοχές. Ουσιαστικά δηλαδή οι μέτοχοι θα πάθουν μια αλλοίωση της τάξεως του 400% περίπου, καθώς μετά από αυτή τη διαδικασία θα έχουν μόνο το 18% της εταιρείας, με το υπόλοιπο να ανήκει πλέον στους πιστωτές.
Και να λένε ένα μεγάλο ευχαριστώ οι μέτοχοι, διότι αν η κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων είχε γίνει στα 0,10 ευρώ, τότε οι συνολικές μετοχές θα ήταν περίπου 500 εκατ. και θα είχαν ακόμα λιγότερο ποσοστό από ότι έχουν σήμερα.
Καταρχάς το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, θα έπρεπε να είχε γίνει τώρα και αρκετά χρόνια.
Δεύτερον, το κατά πόσο το ποσό της κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων είναι αρκετό, μένει να το δούμε. Και αν δεν είναι αρκετό (όπως για παράδειγμα στις Ελληνικές τράπεζες τα περασμένα χρόνια), η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον.
Και το λέω αυτό διότι σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της Σελόντα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι περίπου 200 εκατ. Ναι μεν ορισμένες από αυτές τις υποχρεώσεις επίσης θα μετατραπούν σε μακροχρόνιες υποχρεώσεις (σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης), αλλά νομίζω ότι θα γίνουν τα ίδια λάθη που έχουν γίνει και με τις τράπεζες. Η κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων ίσως αποδειχτεί λίγη σχετικά με το πρόβλημα, και δεν έχουν αφήσει οι πιστωτές μπόσικα, προκείμενου να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις.
Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί γίνει κάτι ανάλογο σε πολλές άλλες εταιρείες στο Χ.Α. Άλλωστε, έχω γράψει στο παρελθόν αρκετά άρθρα γύρο από το θέμα, και για ποιο λόγο ο μοναδικός τρόπος για να μπορούν να σωθούν πολλές εταιρείες στο ΧΑ είναι με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων (και όχι με διαγραφή όπως ορισμένοι θα ήθελαν -έλεος).
Πόσες εταιρείες ακόμα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν υποχρεώσεις και πόσοι ακόμα μέτοχοι θα πάνε στον παράδεισο του κεφαλαίου στον ουρανό, είναι άγνωστο αγαπητέ αναγνώστη. Αλλά πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία (που έχει ήδη αργήσει κατά μερικά έτη αν θέλετε την άποψή μου), γενικευμένη άνοδο το μαγαζί δεν θα δει.
Επίσης, όσο αυτή η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των προβληματικών εταιρειών αργεί, θα έχει και επιβάρυνση στην οικονομία, και στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια.
george.kesarios@capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες