Πόσο απέχει η Ελλάδα από την Πορτογαλία?
Ειδικότερα, όσοι συνταξιούχοι από τρίτες χώρες επιλέξουν να αποκτήσουν κατοικία στην Πορτογαλία, μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους αφορολόγητα, αρκεί τα χρήματα να προέρχονται από τη χώρα καταγωγής των εν λόγω πολιτών. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν την πρώτη τους, έστω οριακή, άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,15% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμα σημαντικότερη είναι η εκτίναξη των αγοραπωλησιών, αφού κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 48% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το ραντεβού στο Βερολίνο και οι προσδοκίες των αγορών
Παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, αποδείχθηκε ότι οι αγορές είχαν προσδοκίες από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, και μάλιστα μεγάλες. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα, αν κρίνει κανείς από την κίνηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες αναρριχήθηκαν επικινδύνως υψηλότερα τα αμέσως επόμενα 24ωρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. Τι προσδοκίες; Οπως εξηγούν ξένα treasuries, οι αγορές περίμεναν νέα που είτε θα έδειχναν ότι ανοίγει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους είτε θα παρέπεμπαν σε μια θετική αξιολόγηση της τρόικας. Αμφότερες οι εξελίξεις θα ήταν θετικές για τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή, καθώς θα σήμαιναν πρόοδο στα δύο από τα τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν τις αγορές. Το τρίτο είναι, ασφαλώς, η πολιτική αβεβαιότητα και μάλιστα πρώτο στην ιεράρχηση της σημασίας. Ομως η «άγονη», επικοινωνιακά και σημειολογικά, συνάντηση των δύο ηγετών έδωσε μήνυμα στασιμότητας στα δύο προαναφερθέντα μέτωπα και κατ’ επέκταση παράταση της σχετικής αβεβαιότητας, οικονομικής και πολιτικής. Με δεδομένο ότι οι αγορές δεν αντέχουν την αβεβαιότητα, ένα sell off των ελληνικών χρεογράφων ήταν αναπόφευκτο...
Εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις
Τι συνέβη όμως στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά τις πρώτες ειδήσεις από το Βερολίνο; Αλματώδης άνοδος του θεωρητικού κόστους δανεισμού (διότι αυτό αποτυπώνουν οι 10ετείς κρατικοί τίτλοι) μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, η απόδοση της δεκαετίας εκτοξεύτηκε από το 5,88% τη Δευτέρα στο 6,06% την Τρίτη, ημέρα της επίσκεψης Σαμαρά στη Γερμανία. Τη δε Τετάρτη, στον απόηχο των εξελίξεων εκεί, η απόδοση ανέβηκε ακόμα περισσότερο, στο 6,22%. Και αυτά όταν μόλις δύο εβδομάδες πριν είχαν σημειώσει νέο ιστορικό χαμηλό, στο 5,56%, ελέω LTRO και Μάριο Ντράγκι. Μπορεί οι αποδόσεις της δεκαετίας να είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες του κλίματος για την Ελλάδα στις αγορές, αλλά διαμορφώνουν κλίμα και για την ευρωπεριφέρεια.
Ενδιαφέρον επενδυτών για το πετρέλαιο
Μπορεί το ενδιαφέρον των (πολλών) ξένων που έρχονται να διερευνήσουν τα θαλάσσια οικόπεδα στην Ελλάδα να εστιάζεται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα δεδομένων όπως είναι το Β. Ιόνιο, αυτό όμως δεν σημαίνει για το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας ότι η αγορά δεν ενδιαφέρεται για τα «οικόπεδα» στο κεντρικό Ιόνιο και στην Κρήτη. Θεωρεί ότι η Κρήτη είναι υψηλού επενδυτικού ρίσκου λόγω των αραιών γραμμών σεισμικών που δεν μπορούν να δώσουν σημαντική πληροφόρηση στον επενδυτή, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί από τις εταιρείες. «Η πυκνότητα των συναντήσεων, το γεγονός ότι τα ίδια πρόσωπα έρχονται και ξαναέρχονται, η θέση τους στην ιεραρχία των εταιρειών τους δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας ωριμάζει», δηλώνει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ. Στελέχη εκτιμούν εξάλλου ότι κάποια «οικόπεδα» του Ιονίου σε πολύ μεγάλα βάθη όπως και η περιοχή της Κρήτης μπορούν να «χτυπηθούν» μόνο από μεγάλου μεγέθους εταιρείες, και εξηγούν ότι είναι λογικό το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα δεδομένων όπως είναι το Β. Ιόνιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες