Προσδοκίες υποβάθμισης… στηρίζουν το Χ.Α.
του Χρ. Κίτσιου - www.euro2day.gr
«Υποβιβασμό» του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές εξετάζει ο MSCI. Γιατί
προκλήθηκε «τσουνάμι» αγορών από ξένους. Η αύξηση συμμετοχής στους
δείκτες και η θέση-κλειδί των τραπεζών. Αντιδρά η Ελλάδα. Ποια είναι τα
επιχειρήματα.
Οι προσδοκίες για υποβάθμιση, η οποία εκτιμάται ότι θα χαρίσει στο Χ.Α. μεγαλύτερη στάθμιση στους δείκτες και επομένως υψηλότερη εμπορευσιμότητα, είναι, όπως όλα δείχνουν, η φωτιά πίσω από τον καπνό του τεράστιου αγοραστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων για το Χ.Α.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, η MSCI Inc. εξετάζει την υποβάθμιση του Χ.Α. από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, και παρά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς οι πιθανότητες υλοποίησης της παραπάνω «απειλής» στην αναθεώρηση της 10ης Ιουνίου παραμένουν σημαντικές.
Το βασικό επιχείρημα της MSCI Inc. για την υποβάθμιση του χρηματιστηρίου στηρίζεται στην άποψη ότι το μέγεθος της αγοράς, δηλαδή η κεφαλαιοποίησή της και ο τζίρος, θυμίζει αναδυόμενη. Αυτή η εικόνα φέρνει δυσκολία συμμετοχής ελληνικών μετοχών στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών και κυρίως στον MSCI Global Standard.
Εφόσον το Χ.Α. υποβαθμισθεί από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά οι μετοχές του θα βγουν από τους δείκτες MSCI στους οποίους συμμετέχουν σήμερα και θα δημιουργηθεί ένας διευρυμένος δείκτης για εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές. Ο νέος MSCI Greece θα περιέχει υψηλότερο αριθμό μετοχών από αυτόν που σήμερα συμμετέχει στους δείκτες MSCI.
Η μεγαλύτερη αλλαγή, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι ο νέος MSCI Greece θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές και ακολουθούν τους δείκτες MSCI. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση θα εκτιναχθεί στα 7 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. σήμερα.
Ο σχεδόν τετραπλασιασμός της βαρύτητας του Χ.Α. εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, το αγοραστικό ντελίριο για τράπεζες και άλλα blue chips που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
«Οι ξένοι αγόρασαν και γιατί ποντάρουν, μεταξύ άλλων, στο ότι η υποβάθμιση θα φέρει σε βάθος εξαμήνου σημαντικά υψηλότερες εισροές κεφαλαίων σε σύγκριση με τις εκροές από παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια αναδυόμενων αγορών», σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.
Σε αντίθεση, άλλωστε, με την κρατούσα άποψη ότι ο μεγάλος όγκος των αγορών του Μαΐου εκδηλώθηκε από hedge funds, με μικρό υπό διαχείριση ενεργητικό, που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις, αναλαμβάνοντας αντίστοιχο κίνδυνο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπήρξαν αξιοσημείωτες τοποθετήσεις σε blue chips από hedge funds με ενεργητικό δισεκατομμυρίων αλλά και emerging funds.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετά emerging funds θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank όπως είχε προαναγγείλει η στήλη Χαμαιλέων.
Εκπρόσωποι ξένων funds, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day, εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη υποβάθμιση του Χ.Α. θα έπληττε, μεν, σε επικοινωνιακό επίπεδο τη χώρα, σε μια περίοδο όπου κυνηγά κάθε είδους αναβαθμίσεις και επαίνους, θα λειτουργούσε, όμως, θετικά για την αγορά καθώς θα ενίσχυε τον τζίρο -κάτι που εν πολλοίς έχει ήδη συμβεί- και την εμπορευσιμότητα των τίτλων.
Θετικά θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, βραχυπρόθεσμα και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο είναι αυτήν τη στιγμή φθηνότερη αγορά από γειτονικές αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή της Τουρκίας, για να μετατραπεί όμως αυτό σε μεσοπρόθεσμο όφελος οι επενδυτές θα πρέπει να πιστέψουν ότι θα υπάρξει δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά το 2014.
Στα αρνητικά της υποβάθμισης περιλαμβάνεται η υψηλή μεταβλητότητα, που χαρακτηρίζει συνήθως τις αναδυόμενες αγορές, πρόγευση της οποίας πήραν οι επενδυτές τον τρέχοντα μήνα.
Εγχώριοι διαχειριστές από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τα οφέλη σε επίπεδο τζίρου και εμπορευσιμότητας θα είναι υπολογίσιμα, οι δε επιπτώσεις από την υποβάθμιση θα είναι περιορισμένες καθώς τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων έχει γιγαντωθεί και οι περισσότεροι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν «βεντάλια» κεφαλαίων για ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές.
«Πρακτικά, το Χ.Α. θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν τα ίδια ξένα σπίτια, με εσωτερικές αναδιατάξεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση και τα επιχειρήματα της Ελλάδας
Η πρόθεση υποβάθμισης του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά έχει ήδη γνωστοποιηθεί αρμοδίως, και προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησής του, η οποία επιδιώκει τη διατήρηση του status της ανεπτυγμένης αγοράς.Η βασική επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για να αποτραπεί η υποβάθμιση έγκειται αφενός στο γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης (ευρωζώνη) και στις ανεπτυγμένες οικονομίες και αφετέρου στο ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αλλάξει την εικόνα κεφαλαιοποίησης και τζίρου στην αγορά, κάτι που ήδη συμβαίνει.
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι οι μεγάλες τράπεζες θα διαθέτουν αποτίμηση που θα δικαιολογεί την ένταξή τους στον δείκτη MSCI Standard, στην επόμενη τακτική αναθεώρηση, χωρίς χρήση παρεκκλίσεων, αρκεί βέβαια η Morgan Stanley να προχωρήσει σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα υπολογισμού του free float, όπως έχει ήδη πράξει ο οίκος FTSE.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η πρόθεση της Morgan Stanley δεν είναι άσχετη και με τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό με τον FTSE. Τους τελευταίους μήνες, ο οίκος FTSE χάρη σε επιθετική πολιτική προσέλκυσης πελατών, έχει αποσπάσει από τον MSCI αρκετά μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, κυρίως αμερικανικά.
Η Morgan Stanley επιδιώκει, με βάση τις ίδιες πηγές, να χτυπήσει, τώρα, με τη σειρά της, τον οίκο FTSE σε αγορές όπου είναι κυρίαρχος, όπως το Χ.Α., και γι' αυτό έχει προσαρμόσει το σύστημα υπολογισμού που ακολουθεί για τους δείκτες της με αυτό του FTSE.
Κλειδί οι τράπεζες για την υποβάθμιση
Παρά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η Morgan Stanley επιμένει στην πρόθεσή της, σημειώνοντας ότι στις 10 Ιουνίου δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Πειραιώς και δεν θα έχουν εισαχθεί οι νέες μετοχές προς διαπραγμάτευση.Η επιμονή της διατηρεί προς ώρας υψηλότερες τις πιθανότητες υποβάθμισης, η ελληνική πλευρά, όμως, αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει λύση, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση και οι νέες μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες