3/8/14

Η Ελληνίδα πίσω από το πιο επικίνδυνο site του κόσμου...

Το πρότυπο για το WikiLeaks και τις αποκαλύψεις του Ασάνζ


Το Cryptome συχνά αποκαλείται το "Google των εγγράφων της εθνικής ασφάλειας". Αποκάλυψαν την ταυτότητα της αναλύτριας της CIA που οδήγησε στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν



Ως το πιο επικίνδυνο site στον κόσμο και πρότυπο για όλες τις αποκαλυπτικές ιστοσελίδες όπως το WikiLeaks χαρακτηρίζεται το Cryptome.org, πίσω από το οποίο βρίσκεται η Ελληνίδα Ντέμπορα Νάτσιος.


Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Cryptome, που αποτέλεσε πρότυπο για όλες τις μετέπειτα αποκαλυπτικές ιστοσελίδες, δημιουργήθηκε με στόχο τη δημοσιοποίηση μυστικών κρατικών εγγράφων και υλικού που μπορούν να ξεμπροστιάσουν πολιτικούς, να ξεγυμνώσουν συνωμοσίες, να ξεσκεπάσουν κατασκόπους και να αποκαλύψουν τις πιο σοκαριστικές αλήθειες.

Όταν τον Ιούνιο του 1996 η Ντέμπορα Νάτσιος και ο Τζον Γιανγκ έβγαλαν στον αέρα το Cryptome, ο κυβερνοχώρος ήταν σχεδόν στα σπάργανα και οι πολίτες που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο πολύ λίγοι.

Ο Γιανγκ τότε ήταν ήδη 60 ετών, εκείνη όμως περίπου μια 20ετία νεότερη και είχε πολύ περισσότερους λόγους για να επαναστατήσει ενάντια στα κρατικά μυστικά.

Ο πατέρας της ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους πράκτορες της CIA και η ίδια μεγάλωσε ακολουθώντας τον σε όλες τις χώρες που τον καιρό της δράσης του είχαν ταραχές, από την Ελλάδα όπου γεννήθηκε έως το Βιετνάμ, τη Γαλλία, την Κορέα, την Αργεντινή, το Ιράν και τις Κάτω Χώρες.

Κόρη του Νίκολα Άντριους (που άλλαξε το πραγματικό και δύσκολο για τους Αμερικανούς όνομά του από Παπαναστασίου σε Νάτσιος), η Ντέμπορα μεγάλωσε με ορθόδοξες αρχές.

Αρχιτέκτοντας τόσο η ίδια όσο και ο Τζον Γιανγκ προσχώρησαν στο κίνημα των Chypherpunk, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του '90 (όταν η τεχνολογία της κρυπτογράφησης τέθηκε υπό τον μοναδικό έλεγχο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας) παρείχε τα κλειδιά για να σπάσουν οι πολίτες τους κώδικες.


"Θυμάμαι ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήμασταν οι μόνοι αρχιτέκτονες μέσα σε μια κοινότητα ειδικών της πληροφορικής, κρυπτογράφων, τεχνικών" σημειώνει στην Espresso η Ντέμπορα.

Δέκα χρόνια αργότερα και ενώ το Cryptome είχε πάρει τα πάνω του έχοντας ιστορία μιας δεκαετίας, ο Τζούλιαν Ασάνζ αναζητώντας τα ιδρυτικά μέλη για το WikiLeaks απευθύνθηκε στον Τζον και του αποκάλυψε το μυστικό του για να πάρει μια κρυπτογραφημένη απάντηση ότι ο ίδιος θα είναι από τους μεγαλύτερους βοηθούς και θαυμαστές του εγχειρήματος.

Τα πράγματα στην πορεία άλλαξαν και οι ιδρυτές του Cryptome κράτησαν αποστάσεις από τον Ασάνζ, ενώ ο Γιανγκ έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι νάρκισσος και το site λειτουργεί ως βιτρίνα της CIA.

"Όλα αυτά τα χρόνια ξεσκεπάσαμε 276 Βρετανούς πράκτορες της M16, 400 Γιαπωνέζους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και 2.619 πηγές της CIA" σημειώνει ο Τζον Γιανγκ.
Το Cryptome συχνά αποκαλείται το "Google των εγγράφων της εθνικής ασφάλειας" ή "η μηχανή που σκοτώνει τα μυστικά".

Μια από τις ενέργειες του Cryptome που έκαναν πάταγο είναι η αποκάλυψη της ταυτότητας της αναλύτριας της CIA που οδήγησε στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του πράκτορα που τον κυνήγησε.

Τα "κατεβάσματα" και οι επισκέψεις του FBI

Δοκίμασαν την κρατική δυσαρέσκεια το 1999 όταν δημοσίευσαν τον κατάλογο των αξιωματικών της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας και η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την υπηρεσία παροχής διαδικτύου να κατεβάσει το site.

Η εταιρία αρνήθηκε, αλλά λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία και ο Γιανγκ με τη Νάτσιος μεταφέρθηκαν σε άλλη εταιρεία.

Έκτοτε το Cryptome έχει μπλοκαριστεί και κλείσει αρκετές φορές, αλλά επανέρχεται κάθε φορά με περισσότερη δύναμη. 

Τόσο η Ντέμπορα όσο και ο Γιανγκ έχουν δηλώσει ότι έχουν δεχτεί στο σπίτι τους επισκέψεις από το FBI, ότι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ιστοσελίδα και πως όλοι θα ήθελαν να ξέρουν από που παίρνουν τις πληροφορίες.

Πηγή: Espresso

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me