Αν και η συγκεκριμένη υπηρεσία δημιουργήθηκε για να μπορούν να προστατευτούν όσοι αδικούνται κατά τον έλεγχο της Εφορίας, στην πράξη έχει μεταβληθεί σε παγίδα για πολίτες και επιχειρήσεις, που μπλέκουν χειρότερα αντί να γλιτώσουν αν καταφύγουν σ’ αυτήν.
Η διαδικασία έχει μπλοκάρει και οι πολίτες αδικούνται ακυρώνοντας στην πράξη τον θεσμό όπως έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται. Αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού, το οποίο δεν επαρκεί για να εξετάσει τον όγκο των προσφυγών, αλλά και ο φόβος που νιώθουν οι αρμόδιοι εφοριακοί να καταρρίψουν ως εσφαλμένες τις εκθέσεις ελέγχου συναδέλφων τους και να βάλουν την υπογραφή τους σε μειώσεις ποινών και προστίμων υπέρ του φορολογουμένου.
Όπως ανέφεραν έμπειρα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης του υπουργείου Οικονομικών, «βάσει νόμου την υπηρεσία στελεχώνουν απλοί υπάλληλοι, που δεν διαθέτουν νομικές γνώσεις και φοβούνται πως, αν μειώσουν την ποινή, ίσως κατηγορηθούν ότι από λάθος τους ή και από σκοπιμότητα χαρίστηκαν στους φοροφυγάδες»!
Εκτός από εξόφθαλμα λάθη και αυθαιρεσίες των ελεγκτών, η αμφιβολία ή η άγνοια του υπαλλήλου που κάνει την επανεξέταση πιστώνεται υπέρ της υπηρεσίας και όχι του πολίτη. Ετσι, σε ελάχιστες υποθέσεις διορθώνονται τα λάθη, ενώ οι αρμόδιοι που τις χειρίζονται προτιμούν να μην παρεμβαίνουν και να τις αφήνουν να οδηγούνται στα δικαστήρια για να κρίνουν αυτά αν πρέπει να διαγραφούν τα πρόστιμα.
Γολγοθάς για τους πολίτες
Ήδη στους 6 πρώτους μήνες λειτουργίας της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών έχουν εισαχθεί προς εξέταση 5.435 υποθέσεις. Η υπηρεσία έχει στελεχωθεί με μόλις 50 υπαλλήλους που πρέπει να τελειώσουν τον έλεγχο μέσα σε 60 (!) μέρες και να αποφανθούν αν έχει δίκιο ο πολίτης ή η Εφορία. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε έξι μήνες έκανε δεκτές 584 αιτήσεις (σχεδόν 1 στις 10), διαπιστώνοντας πως οι πολίτες έχουν δίκιο - εν μέρει τουλάχιστον.
Ωστόσο, απέρριψε 1.779 αιτήσεις και πέταξε στα σκουπίδια άλλες 2.754 (πάνω από τις μισές), οι οποίες απορρίφθηκαν αβλεπί χωρίς καν να εξεταστούν βάσει του νόμου που ισχύει από 1.1.2014. Απορρίφθηκαν, δηλαδή, ήδη σχεδόν οι 8 στις 10 και έπονται και σχεδόν άλλες 400!
Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες