11/8/14

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 - 00:11 Γ. Σταθάκης: "Το ευρώ είναι μονόδρομος"

Ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει ούτε πρόκειται να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για το νόμισμα. 


Επιχειρεί παράλληλα να βάλει τέλος στη συζήτηση για επαναλαμβανόμενες εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, περιγράφει τα μέτρα φοροελαφρύνσεων που θα λάβει η κυβέρνησή του και καλεί να αγνοηθούν οι εσωκομματικές παραφωνίες, διότι ανήκουν σε μειοψηφίες που δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις του κόμματος.

Συνέντευξη στη Νίκη Ζορμπά- www.capital.gr

- Το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι κοστολογημένο και εφαρμόσιμο;

Οι εξαγγελίες θα αφορούν μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το φορολογικό ζήτημα. Αλλά αυτή τη φορά όλο αυτό θα είναι πολύ πιο συνεκτικό.

- Εάν δεν επιτύχετε την αυτοδυναμία, πώς θα κυβερνήσετε;
Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας, η οποία θα εφαρμόσει μια στρατηγική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

- Άρα, φωνές που ζητούν επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι η κάλπη να βγάλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεμονωμένες;


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσφύγει σε μια τακτική επαναλαμβανόμενων εκλογών, η εντολή των πολιτών θα είναι δεδομένη, αυτή θα σεβαστούμε και σε αυτή θα δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με τις προδιαγραφές του ΣΥΡΙΖΑ.

- Με ποιους;

Έχουμε ανοίξει έναν πολύ σημαντικό διάλογο επ΄ αφορμής θεμάτων αιχμής (Αιγιαλοί, ΔΕΗ, δάση) πάνω στα οποία χτίζεται η αντιμνημονιακή ενότητά μας με ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις και εκτιμώ ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουμε την εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την κυβέρνηση, έχοντας διαμορφώσει και το πλέγμα των συμμαχιών του.

- Στην ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία χωρούν Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ;

Μετά βεβαιότητας, όχι. Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ έχουν στρατηγικά τοποθετηθεί υπέρ της μνημονιακής πολιτικής. Αυτή η στρατηγική καθιστά και τις δύο δυνάμεις εκτός συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Ανεξαρτήτως προσώπων;

Ασφαλώς.
- Το σενάριο για «μεγάλο συνασπισμό» το απορρίπτετε;
Μετά βεβαιότητας. Ένας τέτοιος συνασπισμός αποκλείεται.

- Έχετε μιλήσει για την ανάγκη αύξησης των φορολογικών εσόδων. Από πού;
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Οι κατώτερες εισοδηματικά ομάδες υπερφορολογούνται και οι ανώτερες παραμένουν εκτός φορολογικών υποχρεώσεων.
- Πώς ορίζετε τις κατώτερες εισοδηματικά ομάδες;

Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα βγάλουμε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα επιφέρουν άμεση ανακούφιση στα φτωχότερα νοικοκυριά της χώρας. Αυτή είναι μια πολιτική δέσμευση την οποία θα εφαρμόσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

- Ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει για την ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης. Περιλαμβάνει απολύσεις;

Το Μνημόνιο είχε βάλει ως στόχο την απομείωση του δημοσίου τομέα κατά 300.000 εργαζομένους. Ο στόχος αυτός έχει πρακτικά επιτευχθεί. Το δημόσιο χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι αυτές που επιχειρεί το Μνημόνιο. 

- Εγκαλείτε Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για πελατειακό κράτος, αλλά όποτε επιχειρείται «διόρθωση» διά των απολύσεων σε ρουσφέτια, τα υπερασπίζεστε όλα. 
Η πολιτική των απολύσεων στον δημόσιο τομέα έχει επικεντρωθεί στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα στοιχείο αυτό, το λέω απολύτως ειλικρινά, κοινωνικής βαρβαρότητας. Οι απολύσεις έχουν επικεντρωθεί στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, σε σχολικούς φύλακες και σε εκπαιδευτικό προσωπικό τεχνικής μέσης εκπαίδευσης.

- Το ζήτημα είναι ότι ξεκίνησε ο εξορθολογισμός από τους αδύναμους κρίκους;

Σαφώς.

- Υπάρχουν ισχυροί κρίκοι που θα δεχόσασταν να γίνουν δεξαμενή απολύσεων;

Όχι. Γιατί η απομείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο είχε φτάσει το 30%-40% των απασχολούμενων πριν από 4 χρόνια. Κάθε περαιτέρω μείωση θα φέρει την ελληνική κοινωνία με μια δημόσια διοίκηση και ένα κοινωνικό κράτος κατά πολύ κατώτερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Θα προσεγγίζει πια τα επίπεδα της Βουλγαρίας.

- Τρίτο Μνημόνιο βλέπετε;

Οι δανειστές έχουν εκφράσει κατά καιρούς διάφορες εκδοχές. Η μία είναι ότι θα χρειαστεί κάλυψη χρηματοδοτικού κενού -άρα μια μορφή Μνημονίου- και η άλλη να υπάρξει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με όρους οι οποίοι θα ενεργοποιούνται βήμα-βήμα κάθε φορά που επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι.

- Καμία εκδοχή δε σας ικανοποιεί;

 Όχι. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, θα υπάρξουν δεσμεύσεις που θα κρατήσουν την Ελλάδα εντός μνημονιακής πολιτικής για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται πάση θυσία να βγει το γρηγορότερο δυνατό από τον μνημονιακό ζουρλομανδύα.

- Το εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ακυρώσει νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατα, π.χ., τη Μικρή ΔΕΗ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για βασικά ζητήματα: επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατώτατου μισθού και την ακύρωση έωλων συμβάσεων παραχώρησης που έχουν γίνει με έναν υποψήφιο, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες διαγωνισμών.

- Αναφέρεστε στο Ελληνικό;

Βεβαίως. Θα γίνει κάθε νόμιμη προσπάθεια να ανακληθούν αυτές οι συμφωνίες.

- Πώς θα συμβούν αυτά όταν υπάρχουν ηχηρές διαφωνίες εντός του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα με πολλές φωνές. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα τον εμποδίσει να γίνει και κυβέρνηση. Είναι πλέον ένα ενιαίο κόμμα και οι διαφορετικές φωνές δεν αποτελούν εμπόδιο για ένα συντεταγμένο κόμμα να κάνει όσα πρέπει.
Η πολιτική έχει αποτύχει πλήρως

- Στην πρόσφατη ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η ρητή διατύπωση «καμιά θυσία για το ευρώ». Το πρόγραμμα θα απηχεί και πάλι αυτή την πρόθεση; 

Τόσο η διακήρυξη όσο και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δύο χρόνια, είναι σαφώς οριοθετημένη. Είναι «ναι στο ευρώ, όχι στο Μνημόνιο». Αυτή είναι η πάγια στρατηγική μας. Το πρόβλημα δεν προκύπτει από το νόμισμα, ούτε θεραπεύεται από το νόμισμα. Το πρόβλημα προκύπτει από την εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία, εκ του αποτελέσματος, έχει αποτύχει πλήρως.

- Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμισμα;
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ -επαναλαμβάνω- είναι προσανατολισμένη στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη.

- Εφόσον και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μονόδρομο το ευρώ, γιατί η δική σας διαπραγμάτευση να είναι πιο αποτελεσματική;

Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας του ευρώ. Αυτό ήταν μια φοβία που καλλιεργήθηκε το 2012 , ούτε τότε υπήρχε, κατά τη γνώμη μου, θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Είναι θέμα μιας φρέσκιας λαϊκής εντολής και μιας κυβέρνησης η οποία θα έχει σαφές προεκλογικό πρόγραμμα να βγει η Ελλάδα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική.
- Ο κ. Γιούνκερ σάς διέψευσε τις προάλλες.

Δεν θέλω να ασκήσω κριτική στον κ. Γιούνκερ, θεωρώ ότι ήταν βιαστικές οι διατυπώσεις του. Η Αργεντινή και η Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 9ης Αυγούστου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me