Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ύφεση στη χώρα θα βαθύνει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεύτερη υποτίμηση του πέσο μέσα στο 2014
Ο Σαντιάγκο Μεδίνα, θυμάται την οικονομική κρίση της Αργεντινής το 2001, όταν έχασε τη δουλειά του και βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει.«Αυτές ήταν δύσκολες στιγμές», λέει ο κ. Μεδίνα, ο οποίος πλέον πουλάει εφημερίδες σε ένα μικρό κιόσκι δίπλα σε μια λεωφόρο με πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στο Μπουένος Άιρες.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση θέλει να διακινδυνεύσει ξανά μία χρεοκοπία. Είναι ανεύθυνο: οι άνθρωποι θα υποφέρουν», συμπληρώνει, μιλώντας στους Financial Times.
Όπως σημειώνει, ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα, παρά τις οδυνηρές μνήμες, οι Αργεντινοί ετοιμάζονται για μία ακόμη χρεοκοπία την Τετάρτη -η τρίτη στη χώρα σε μόλις τρεις δεκαετίες. Το Μπουένος Άιρες θα πρέπει να έχει προβεί στην αποπληρωμή των επενδυτικών κεφαλαίων, εκείνων που κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη και δεν υποχρεώνονται να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» ομολόγων από την κυβέρνηση της Αργεντινής, έως τις 30 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι το Μπουένος Άιρες πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά funds, που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους. Έπειτα από συνομιλίες το ποσό έπεσε στα 539 εκατ. δολάρια όμως, τα χρήματα αυτά δεν έχουν βρεθεί ούτε οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις έφεραν αποτέλεσμα.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι με τη νέα χρεοκοπία, η ύφεση στη χώρα θα βαθύνει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεύτερη υποτίμηση του πέσο μέσα στο 2014. Παρόλα αυτά, όπως γράφουν, οι Financial Times, «λίγοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες της χρεοκοπίας θα είναι τόσο τρομερές όσο πριν από 13 χρόνια, όταν η ανεργία έφθασε σχεδόν το 25% και πέταξε δεκάδες χιλιάδες Αργεντινούς στους δρόμους».
«Η οικονομία δεν είναι σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση», συνεχίζουν, προσθέτοντας πως «το ύψος του εκτιμώμενου χρέους θα μπορούσε επίσης να είναι μικρότερο – το ανώτερο να φτάσει 30 δισ. σε σύγκριση με τα 80 δισ. δολάρια».
Η χρεοκοπία, με βάση τους FT, είναι επίσης πιθανό να έχει αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές. Σε αντίθεση με το 2001, ωστόσο, το χρέος της Αργεντινής κατέχει τώρα μια μικρότερη ομάδα επενδυτών, όπως τα hedge funds, που έχουν συνηθίσει σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών και μεγαλύτερη αστάθεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες