«ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ» ΕΝΟΨΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμφώνησε, διότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εξόδου από την κατάσταση φτώχειας στην οποία περιήλθε ο ελληνικός λαός, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ, και σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα, που στο Ταμείο χαρακτηρίζεται σοβαρότατο, θα τεθεί στην έκτη επιθεώρηση, ως ένα εκ των βασικών ζητημάτων που θα συζητηθούν με τις ελληνικές αρχές.
Ο κ. Μάρεϊ απαντούσε σε ερώτηση του «Εθνους», σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν καταδείξει ότι ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επόμενη αξιολόγηση του «Ελληνικού προγράμματος» θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και θα γίνει προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ετσι κι αλλιώς ο κ. Πολ Τόμσεν πρέπει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σημειώνουμε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη συντόμευση των επιθεωρήσεων, διότι κατά το διάστημα της παρουσίας της Τρόικα στην Ελλάδα, στην ουσία δεν λειτουργεί τίποτα…
Ο κ. Μάρει που ρωτήθηκε από το «Ε», αν ο κ. Σαμαράς ζήτησε να συναντήσει την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, τον Αύγουστο στην Ευρώπη, απάντησε ότι δεν γνώριζε, ενώ σε άλλο ερώτημά μας για το αίτημα του ΔΝΤ να γίνουν αλλαγές στη χρηματοδότηση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, αν επιμένει το Ταμείο σ' αυτό, και αν το θεωρεί «θέμα διαφθοράς», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε θα ζητήσει από τον Πολ Τόμσεν να διαφωτίσει για αυτή την πτυχή του προγράμματος.
Ο κ. Μάρεϊ δεν απάντησε ούτε στο ερωτημα για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά σε έκθεση του Ταμείου, που συνέγραψαν αναλυτές του, και η οποία αναφέρει ότι οι μεγάλες περικοπές μισθών στην Ελλάδα δεν ήταν αποτελεσματικές στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας».
Είπε συγκεκριμένα ότι «περιμένουμε πως ο δημοσιονομικός στόχος για το 2024 θα εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα». Επίσης, συμφώνησε και με την ελληνική κυβέρνηση η οποία υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν χρειάζονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Εξάλλου, σχολιάζοντας την αναφορές Ελλήνων και Ευρωπαίων αναλυτών ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να παράσχουν την στήριξη που απαιτείται για την ελάφρυνση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες