29/7/14

Τα ρουσφέτια του αίσχους: Ποιοι νέοι ευρωβουλευτές διόρισαν γυναίκες, γιους και θυγατέρες! (λίστα)

 










Ο όρος «ρουσφέτια του αίσχους» δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της πολιτικής αλητείας μεγάλης μερίδας νεοεκλεγμένων ευρωβουλευτών.

Οι οποίοι, πριν καν λάβουν τις έδρες τους στο ευρωκοινοβούλιο, «βόλεψαν» στις Βρυξέλλες άνδρες, γυναίκες, γιους και θυγατέρες με παχυλούς μισθούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πρόκληση που συνιστούν τέτοιες ξεδιάντροπες πρακτικές.
Αυτή είναι η λίστα της ντροπής, με ονοματεπώνυμα, που «δανειστήκαμε» από το «Πρώτο θέμα»…


Χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, αν και θα έπρεπε γενικά να είναι υποψιασμένοι, οι Ελληνες ψηφοφόροι στις 25 του περασμένου Μάη έστειλαν στις Βρυξέλλες με τις επιλογές τους μαζί με τους ευρωβουλευτές και… στενούς συγγενείς αρκετών εξ αυτών. 

Για την ακρίβεια, ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων βρήκαν ευκαιρία να αποκαταστήσουν, με την εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, συζύγους, παιδιά, συγγενείς διαφόρων ειδών και κομματικούς φίλους.

Αποδεικνύεται έτσι ότι για μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας η ενασχόληση με την πολιτική είναι και ένα μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης σχεδόν ολόκληρης της οικογένειάς τους…

Πρώτοι μάλιστα σέρνουν τον χορό οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δύο εκ των οποίων διόρισαν τις κόρες τους, ενώ αποκατέστησαν και κομματικά στελέχη στα γραφεία τους.

Ο μοναδικός ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, είχε φροντίσει από καιρό να αποκαταστήσει τον γιο του στο γραφείο της ομάδας, στην οποία εντάχθηκε όταν εκλέχτηκε, ενώ δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες με το έτερον ήμισυ σε άτυπο επιτελικό ρόλο, αν και ακόμη δεν υπάρχει κανένας επίσημος διορισμός.

Ολα αυτά τα ωραία και τόσο «ελληνικά» έχουν προκαλέσει από θυμηδία μέχρι ενόχληση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού σε πολλά πηγαδάκια, με παλιούς παράγοντες να σηκώνουν ψηλά… χέρια και ώμους. Πρόκειται ασφαλώς για μια εικόνα που εκθέτει τη χώρα και φέρνει σε δύσκολη θέση τους άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές, αλλά και την ίδια την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας, ώστε να μη διακυβεύεται το κύρος του από φαύλες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει στους ευρωβουλευτές να προσλαμβάνουν ως συνεργάτες συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς και παιδιά).


Κι όμως, ακόμη και σ’ αυτό το «εμπόδιο» το ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τη λύση, αφού οι δύο Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής: ο καθένας πήρε τον άνθρωπο του άλλου και έτσι ξέφυγαν από τη θεσμική απαγόρευση.

Ως απάντηση για τις επιλογές τους, ορισμένοι ευρωβουλευτές επικαλούνται την ανάγκη να έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, όμως φαίνεται ότι εδώ ισχύει και η αξέχαστη ρήση από παλιά ταινία του ελληνικού σινεμά: «Είναι πολλά τα λεφτά». 


Ακόμη και μετά τις μειώσεις και τις δικλίδες διαφάνειας και ελέγχου, ο κάθε ευρωβουλευτής πέραν του μισθού και των προνομίων που απολαμβάνει προσωπικά (συνολικά περί τις 15.000 ευρώ!), έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί για την πληρωμή συνεργατών του 21.000 ευρώ τον μήνα!

Με την «κατάλληλη» δηλαδή διαχείριση και κατανομή των θέσεων, μπορεί το οικογενειακό εισόδημα να ξεπεράσει και τις 20.000 ευρώ μηνιαίως – ποσό διόλου άσχημο, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει κανείς την παρούσα οικονομική κρίση, αλλά και κάνα δυο-τρεις μελλοντικές…

Χρυσή Αυγή: Η οικογένεια πάνω απ’ όλα 


Απίθανα κι όμως αληθινά πράγματα γίνονται στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της εθνικιστικής και ναζιστικής ακροδε­ξιάς στη χώρα μας το εννοούν όταν λένε ότι βάζουν την οικογένεια πάνω απ’ όλα, ακόμη και από οποιονδήποτε κώδικα ηθικής συμπεριφοράς και σεβασμού στο δημόσιο χρήμα, το οποίο υποτίθεται πως θέλουν να προστατέψουν.

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούσε ο κάθε πατέρας να προσλάβει την κόρη του, εφάρμοσαν την εξής… επιτήδεια πατέντα: ο κ. Γιώργος Επιτήδειος προσέλαβε την κόρη του κ. Λευτέρη Συναδινού, Θεοδότα. Ομως, για να μη γίνει εντελώς προκλητικό το πράγμα, συμφώνησαν, και την κόρη του κ. Επιτήδειου, Μάρθα, δεν την προσέλαβε ο κ. Συναδινός, αλλά ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος κ. Λάμπρος Φουντούλης.


Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψάχνουν τώρα όλοι να ανακαλύψουν ποιον συγγενή, φίλο ή συνεργάτη του κ. Φουντούλη προσέλαβε ο κ. Συναδινός, ώστε να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη η απίστευτη τριγωνική σχέση που σκαρφίστηκαν οι απίθανοι τύποι, που πλασάρονται μεν ως πολέμιοι της φαυλοκρατίας, αλλά έγιναν φαυλότεροι των φαύλων μόλις πήραν πόστα.

Πάντως, για να μη μείνει παραπονεμένο και το κόμμα και ίσως για να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, προσέλαβαν και δύο στελέχη που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές: ο κ. Επιτήδειος τον κ. Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και ο κ. Φουντούλης τον κ. Αλέξανδρο Λύρη. Ωραίο επάγγελμα το «χρυσαυγίτης πολιτικός» δηλαδή…

Επιστημονική ευρηματικότητα φάνηκε να επέδειξε και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος πήρε έγκαιρα τα μέτρα του για να μην εκτεθεί ευθέως. Ο γιος του, Γιώργος, προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής.


Η σχέση ανάμεσα στον κ. Μαριά -ο οποίος είχε από καιρό βάλει στόχο να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο- και τη συγκεκριμένη ομάδα είναι παλιά και στενή για να είναι τόσο αθώες όλες αυτές οι κινήσεις με τις επιλογές συνεργατών, συμβούλων και επιτελικών στελεχών.

Και επειδή οι σατανικές συμπτώσεις λέγονται έτσι επειδή είναι και σπάνιες, στα πηγαδάκια του Ευρωκοινοβουλίου η περίπτωση Μαριά είναι από τις πλέον συζητήσιμες τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι τυπικά η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί – απλά όπως και όλες οι πολιτικές πράξεις εμπίπτει στον γνωστό κανόνα περί νόμιμου και ηθικού!

Χωρίς θεσμικό ρόλο οι Συριζαίοι σύζυγοι 


Δεν διορίστηκαν ακόμα και μάλλον δεν θα διοριστούν – ίσως να μην ήταν καν αυτός ο σκοπός τους από την αρχή. Ωστόσο η παρουσία συζύγων δύο ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες έχει συζητηθεί έντονα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη παρουσία του συζύγου της κυ­ρίας Σοφίας Σακοράφα, κ. Κωνσταντίνου Μπιτσάνη. Πρόκειται για τον πιο στενό και φυσικά έμπιστο συνεργάτη της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια.


«Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής, προς Θεού! Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Βρίσκεται κοντά μου, μου συμπαραστέκεται, όπως έκανε πάντα, ρωτάω την άποψή του, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η κυρία Σακοράφα στο «ΘΕΜΑ». Στις Βρυξέλλες έκανε την εμφάνισή της και είχε αρχικά συντονιστικό ρόλο και η σύζυγος του κ. Κώστα Χρυσόγονου, κυρία Ελένη Μυλωνά. Δεν έχει εντοπιστεί ωστόσο κάποιος θεσμικός ρόλος της.


Γιώργος Επιτήδειος – Λευτέρης Συναδινός: Οι Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους Μάρθα και Θεοδότα, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής – ο ένας προσέλαβε την κόρη του άλλου και για να μην καρφωθούν έβαλαν στο παιχνίδι των προσλήψεων συμβούλων και τον Λάμπρο Φουντούλη, ξεφεύγοντας έτσι από τη θεσμική απαγόρευση των κανόνων των Ευρωκοινοβουλίου

Στην ΑΘήνα 


Επιτελικό ρόλο στο γραφείο της έχει δώσει η ευρωβουλευτής της Ελιάς κυρία Εύα Καϊλή στην αδελφή της Μανταλένα, την οποία έχει δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιτικής της καριέρας. «Η Μανταλένα έχει εξαιρετικές ευκαιρίες μακριά από την πολιτική. Οταν, όμως, μπλέκεις με όλα αυτά, η αδελφή σου είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύεσαι.


Η Μανταλένα ανέλαβε το γραφείο μου από τότε που πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική, ενώ ακόμη και όταν έμεινα εκτός, εκείνη έκανε πάντα την πολιτική διαχείριση. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδά μου στο γραφείο μου στην Αθήνα για τις ανάγκες της θέσης μου στο Ευρωκοινοβούλιο», παραδέχεται η κυρία Καϊλή στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας ότι εμπιστεύεται την αδελφή της όχι μόνο λόγω συγγένειας, αλλά και για τα προσόντα της.

Η Μανταλένα Καϊλή έχει σπουδάσει δικηγόρος, πήρε μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο στο Λονδίνο, έκανε την πρακτική της στη δικηγορική εταιρεία Norton Rose όπου εργάστηκε μικρό διάστημα, την περίοδο 2012-2013 ήταν μάνατζερ στα Village Cinemas στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μαρία Σπυράκη: Επιλογή συνεργατών βάσει προσόντων 


Από την πλευρά της η κυρία Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. δεν κατέφυγε σε οποιονδήποτε συγγενικό κύκλο και προτίμησε να προσλάβει στο γραφείο της δύο νεαρά στελέχη, γιους παλαιών κομματικών στελεχών. Τον κ. Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον κ. Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ. «Επιλέγω τους συνεργάτες του με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και την αξιοσύνη τους», έγραψε στο Facebook η κυρία Σπυράκη, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ζαγορίτης μιλά τρεις ξένες γλώσσες και έχει δύο μεταπτυχιακά.



Τα ονόματα Epitideiou Martha και Synadinou Theodota φιγουράρουν στις λίστες των εσωτερικών e-mail του Ευρωκοινοβουλίου, στις ομάδες των ευρωβουλευτών κάτω από τους ευρωβουλευτές FOUNTOULΙS Lampros και EPITIDEIOS Georgios

«Οικογενειακό» παιχνίδι με 21.000€ τον μήνα


Με τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών γίνεται ένα ενδιαφέρον οικονομικό παιχνίδι. Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει.


Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και τη 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82). Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από τη 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Ολα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).

Και έξτρα διχίλιαρα


Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ! Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ! 

Με μια απλή μελέτη εκτιμάται ότι η δουλειά σε ένα γραφείο Ελληνα ευρωβουλευτή μπορεί να βγει με το πολύ τρεις συνεργάτες (θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και εκείνοι που έχουν διατεθεί και πληρώνονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο). Εάν δηλαδή ένας ευρωβουλευτής προσλάβει έναν-δύο «κανονικούς» και με πραγματικά προσόντα συνεργάτες που θα του κοστίσουν μαζί γύρω στα δέκα με δώδεκα χιλιάρικα ώστε να βγαίνει η δουλειά και να μην εκτίθεται, του μένουν και περίπου άλλα δέκα να τα διαθέσει ακόμη και στον πιο ανίκανο συγγενή, φίλο ή κομματικό στέλεχος.


Εάν μάλιστα οι συγγενείς, φίλοι ή κομματικά στελέχη έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να κάνουν τα βασικά της δουλειάς, τότε όλος ο προϋπολογισμός των 21.000 ευρώ μπορεί να κινείται και να διατίθεται σε έναν στενό περίγυρο ανθρώπων του ευρωβουλευτή. 

Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ!  Ολα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό – μέχρι και καλή προίκα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος!



Ο Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛ. είχε ήδη τοποθετήσει τον γιο του Γιώργο στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, με τους οποίους επέλεξε να συμπορευτεί στην Ευρωβουλή

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). 


Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες. Πιθανόν, μετά απ’  όλα αυτά να χρειάζεται και αλλαγή της ύλης του μαθήματος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών: καλύτερο επάγγελμα μακράν είναι αυτό του ευρωβουλευτή – και του συνεργάτη του!



H Σοφία Σακοράφα με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Μπιτσάνη, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς μαζί της στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου: «Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής! 


Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Μου συμπα­ραστέκεται όπως έκανε πάντα, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η ευρωβουλευτής στο «ΘΕΜΑ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me