15/2/14

Πως θα μετατραπεί το χρέος από διακρατικό σε ιδιωτικό;

Θα απαιτηθούν 20 χρόνια για να μετατραπεί το ελληνικό «διακρατικό» χρέος σε ιδιωτικό - Έξοδος στις αγορές με επιτόκιο 5,8% - 6%

15/02/2014 -
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές – και λόγω προνομιούχων μετοχών – κρίνεται πλέον απαραίτητη παρά το ρίσκο 
 
Πως θα μετατραπεί το χρέος από διακρατικό σε ιδιωτικό;

Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που θα απασχολήσει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, πέραν από το αν είναι βιώσιμο το χρέος, αν χρειάζεται νέο haircut ή αν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο για να μετατραπεί το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα πρέπει πρωτίστως η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Με δεδομένο ότι το θέμα των 4,4 δισεκ. που αφορά τις προνομιούχες μετοχές ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς η ΕΚΤ δεν δέχεται rollover δηλαδή μετακύληση των ομολόγων που αφορούν τις προνομιούχες μετοχές των ελληνικών τραπεζών. 

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, καθώς η κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ενώ θα αποτιμηθεί και η σημειολογία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές μετά από 4 χρόνια ομηρίας και εγκλωβισμού. 

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με επιτόκιο 5,8% στην 5ετία μέσω private placement αντλώντας 3 δισεκ. ευρώ σίγουρα θα είχε μια σημειολογία.

Ωστόσο πρέπει να αποτιμηθούν τα εξής ερωτήματα
 
1)Η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο 16-18 δισεκ. ευρώ όπως έχουν αναφέρει πηγές στην ΕΕ και παρουσιαστεί στα διεθνή μέσα;
2)Η Ελλάδα χρειάζεται φθηνό ή ακριβό κόστος δανεισμού;
3)Το επιχείρημα….της Πορτογαλία π.χ. που βγήκε στις αγορές και δανείστηκε με 5,11% στην 10ετία δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με τα δεδομένα της Ελλάδος.
Η Πορτογαλία δεν επέβαλλε σε haircut τους ιδιώτες κατόχους χρέους και έχει δείξει σημάδια βελτίωσης η οικονομία της.
Η καχυποψία για την Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.
4)Πως με ποια διαδικασία η Ελλάδα θα μετατρέψει το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό; 

Η Ελλάδα άπαξ και οδηγηθεί σε «αναδιάρθρωση» χρέους μέσω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων και όχι στην  βέλτιστη λύση του haircut θα πρέπει να αποτιμήσει αν την συμφέρει να δανείζεται με 3% ή με 5,8%.

Βέβαια η έκδοση της Ελλάδος θα έχει περισσότερο σημειολογία αλλά το ερώτημα παραμένει. Το κυριότερο όλων είναι πως θα μετατραπεί το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό.

Η Ελλάδα διαθέτει 321 δισεκ. χρέος εκ των οποίων 245 δισεκ. διακρατικός δανεισμός ή δανεισμός από μηχανισμούς στήριξης.
Από αυτά έως τώρα έχουν εκταμιευθεί 133,5 δισεκ. από τον EFSF ο οποίος δανείζεται από τις διεθνείς αγορές. 

Με βάση τον ρυθμό των κεφαλαιακών αναγκών της Ελλάδος, των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα μνημόνια για την αποπληρωμή των δανείων ακόμη και μετά την επιμήκυνση που θα υπάρξει θα χρειαστεί πάνω από 15-20 χρόνια για να μπορέσει να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του χρέους. 

Θα πρέπει μέσω δημοπρασιών ομολόγων να δανείζεται μετά το 2016 περίπου με 16 δισεκ. ετησίως για να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του χρέους. Η Ελλάδα θα χρειαστεί επίσης να πετύχει χαμηλό κόστος δανεισμού τέτοιο που να αξίζει νε μετατρέψει τα κρατικά δάνεια σε ιδιωτικό χρέος. 

Π.χ. αν η Ελλάδα πληρώνει 2,8%  επιτόκιο για τα κρατικά δάνεια και 5,5% ή 5,8% στους ιδιώτες θεσμικούς μέσω νέων ομολόγων τότε θα αυξηθούν εκ νέου τα τοκοχρεολύσια.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πληρώνει σε τόκους 6,1 δισεκ. για το χρέος και θα μειωθεί κοντά στα 2 με 2,4 δισεκ. μετά την νέα αναδιάρθρωση (μέσω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων)


www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me