στην πραγματικότητα;
Φαίνεται πως λίγη ώρα παραπάνω ύπνου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την υγεία μας, καθώς μας προστατεύει από ατυχήματα και επικίνδυνα εμφράγματα.
Ακόμη και ένα βράδυ λιγοστού ύπνου μπορεί να μας οδηγήσει σε καθημερινά… παραστρατήματα. Δείτε τι πρέπει να αποφεύγουμε εάν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ.
1. ΔΕΝ οδηγούμε
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 έδειξε ότι οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και οι κοιμισμένοι οδηγοί είναι εξίσου επικίνδυνοι πίσω από το τιμόνι. Πειραματικές έρευνες δείχνουν ότι τέσσερις ώρες λιγότερου ύπνου έχουν την ίδια επίδραση στην ικανότητα οδήγησης όσο έξι μπύρες.
2. ΔΕΝ παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λόγω έλλειψης ύπνου ο εγκέφαλος παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στις περιοχές που αξιολογούν ένα θετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στις περιοχές που αξιολογούν ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, όταν μας λείπει ύπνος κάθε ιδέα μας φαίνεται σαν καλή ιδέα!
3. ΔΕΝ πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ
Όταν μας λείπει ύπνος έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουμε ανθυγιεινές τροφές με πολλές θερμίδες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την όρεξή μας και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να επιδείξουμε αυτοέλεγχο και κριτική ικανότητα.
4. ΔΕΝ πίνουμε ενεργειακά ποτά
Αν νιώθουμε κουρασμένοι είναι καλύτερο να κάνουμε ένα περίπατο ή να πάρουμε ένα σύντομο υπνάκο αντί να επιλέξουμε μια ισχυρή δόση καφεΐνης και ζάχαρης. Τα ενεργειακά ποτά προσφέρουν παροδική τόνωση που μας στερεί τη λίγη ενέργεια που μας έχει απομείνει, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ακόμη πιο κουρασμένοι λίγη ώρα αργότερα.
5. ΔΕΝ ξεκινάμε καυγά
Το πρωινό μετά από έναν κακό ύπνο είναι η χειρότερη στιγμή να αναφέρουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που μας απασχολεί. Η έλλειψη ύπνου μας κάνει πιο συναισθηματικούς και ευέξαπτους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κουρασμένος εγκέφαλος αντιδρά κατά 60% πιο έντονα σε οποιοδήποτε αρνητικό ερέθισμα κι έτσι αδυνατούμε να χειριστούμε αποτελεσματικά μια διαφωνία ή μια διαμάχη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες