Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα στις ΑΕΕΑΠ
TRASTOR: Ακόμα και ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας εμπλέκεται στην κυοφορούμενη συμφωνία συμμετοχής στρατηγικών επενδυτών στην Trastor ΑΕΕΑΠ, που σήμερα ελέγχεται από την Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη και την Τράπεζα Πειραιώς.
Η διοίκηση της Trastor θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο των Πανγαία και Eurobank Properties και βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένο επενδυτικό όμιλο, κι οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχήμα επιθυμεί να ενταχθεί και επιχειρηματίας από τον χώρο του τουρισμού, ο οποίος αναζητεί κεφάλαια για να προχωρήσει σημαντικές επενδύσεις για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ, οι τελευταίες μπορούν να συμμετέχουν και σε τουριστικά έργα, αλλά και να επενδύουν σε υπό ανάπτυξη ακίνητα, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον χρόνο αξιοποίησης των οικοπέδων.
ICG: Οι προσπάθειες της Trastor είναι μόνο μία από τις εξελίξεις στον χώρο των ΑΕΕΑΠ καθώς πυκνώνουν οι φήμες πως ένας ακόμα ισχυρός αμερικανικός όμιλος καλοβλέπει την εγχώρια αγορά ακινήτων.
Πρόκειται για την Island Capital Group, που διοικείται από ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη διεθνή αγορά ακινήτων, τον Andrew Farkas.
Ο ουγγρικής καταγωγής επιχειρηματίας διοικεί σήμερα έναν όμιλο που διαχειρίζεται περί τα 180 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει την επενδυτική εταιρεία C-III Capital Partners καθώς και την Anubis Advisors, η οποία εξειδικεύεται σε συμφωνίες διάσωσης προβληματικών εταιρειών (distressed debt).
Τόσο η Anubis, όσο και η C-III Capital Partners φαίνεται πως ψάχνουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Στον ίδιο αμερικανικό όμιλο ανήκει και η Island Global Yachting (IGY), ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές μαρινών διεθνώς. Η IGY ελέγχει 13 μαρίνες στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική.
ICI ΑΕΕΑΠ: Κοντεύει να κλείσει χρόνος από την έναρξη λειτουργίας της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά, χωρίς να έχει προχωρήσει σε νέα επένδυση, πέραν των 14 ακινήτων της Εμπορικής που είχαν αρχικώς ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Έτσι, το ποσοστό των επενδύσεων της εταιρείας σε ακίνητα, επί του συνόλου των επενδύσεων, παραμένει στο 69,29%, ενώ ο νόμος για τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ ορίζει πως πρέπει να διαμορφωθεί στο 80%.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρείας (30ή Ιουνίου), το χαρτοφυλάκιο των 14 ακινήτων της Εμπορικής Τράπεζας αποτιμάται σε 46,18 εκατ. ευρώ.
Η ICI είχε εμφανιστεί σε ορισμένους από τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως για τα 29 κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, χωρίς να προχωρήσει μέχρι το τελικό στάδιο της διαδικασίας.
Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται, πάντως, πως στην επενδυτική επιτροπή εξακολουθούν να συμμετέχουν ο Αριστ. Χαλικιάς και δύο γνωστά στελέχη από τον τραπεζικό - επενδυτικό κλάδο, οι κ. Στ. Σιώκος και Απ. Ταμβακάκης.
Μπορεί, πάντως, τα πράγματα στην ICI να πηγαίνουν σιγά-σιγά, αλλά σε κάποιες από τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ αναμένονται σοβαρές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες. Πιθανώς και νέες εμφανίσεις...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες