Σταϊκούρας: Βελτιώνεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία
Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που καταδεικνύεται
και αναδεικνύεται και από τη σημαντική μείωση του δείκτη «φόβου» για
την Ελλάδα, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της ενίσχυσης του
κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας, δήλωσε ο Χ. Σταϊκούρας.
Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι τεράστιες θυσίες των πολιτών αρχίζουν να πιάνουν τόπο, όμως οι θετικές αυτές ενδείξεις δεν αποτελούν αφορμή για πανηγυρισμούς, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την παρουσίαση του Δείκτη «Φόβου» για την Ελλάδα.
Ο δείκτης KEPE GRIV είναι ένας δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας και υπολογίζεται για το δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, βάσει της επίσημης νέας μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από το Chicago Board Options Exchange (CBOE). Για λόγους ιστορικούς και συνέχειας ο δείκτης KEPE GRIV υπολογίστηκε από το 2004 και θα υπολογίζεται και θα ανακοινώνεται από εδώ και στο εξής από το ΚΕΠΕ.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του δείκτη ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής κ. Νικόλαος Φίλιππας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Συριόπουλος, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε τη χρησιμότητα του δείκτη για την ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις και ότι αποτελεί ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης.
Ο κ. Φίλιππας παρουσίασε την πορεία του Δείκτη KEPE GRIV από το 2004 και συνέδεσε την πορεία αυτή με τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η σημαντική υποχώρηση του δείκτη αβεβαιότητας (“φόβου”) της πρόσφατης περιόδου αποδεικνύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την εγχώρια αγορά (Διάγραμμα 1).
Τέλος σημείωσε ότι η συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του δείκτη ΚΕΠΕ GRIV θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές, τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, τους αναλυτές, αλλά και τους διαμορφωτές πολιτικής, καθώς θα προσφέρει μια επιστημονική προσέγγιση του βραχυπρόθεσμου επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και της διαχρονικής του εξέλιξης.
Ο κ. Συριόπουλος παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δείκτη και ανέλυσε τη σχέση της μεταβλητότητας με την οικονομική αβεβαιότητα.
Τόνισε την αξία και τη σημαντικότητα της κατασκευής ενός αντιπροσωπευτικού και αμερόληπτου δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας για την Ελληνική αγορά, που ως στόχο έχει να αποτελέσει ένα μέτρο αναφοράς για την αναμενόμενη μελλοντική βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Τέλος, συνέκρινε την πορεία του δείκτη KEPE GRIV με την πορεία των δεικτών VIX (ΗΠΑ) και VDAX (Γερμανία).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες