11/1/14

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Νέα συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom

Με το ποσοστό της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα από τους Ρώσους να βρίσκεται κοντά στο 15% και με νέα συμφωνία προμήθειας της ΔΕΠΑ από την Gazprom για άλλα... 10 χρόνια, ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κρατικές επιχειρήσεις.

Η ΔΕΠΑ ζητά τιμές αερίου σαν αυτές της δυτικής Ευρώπης. Οι Ρώσοι πουλάνε κατά μέσο όρο 389 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η χώρα μας αγοράζει με τιμή υψηλότερη κατά 20%. Υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών κοντά στο 15%, αν και η ελληνική πλευρά πιέζει για μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», σήμερα τελειώνει ο νέος γύρος των κρίσιμων συζητήσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΔΕΠΑ και της Gazprom και ανάλογα με την έκβασή τους τη Δευτέρα, κατόπιν σχετικής συνεννόησης ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της χώρας μας.

Αύριο Κυριακή επιστρέφει από την Αγία Πετρούπολη η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, ο οποίος και θα ενημερώσει τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την τιμή προμήθειας του ρωσικού αερίου.

Τα ζητήματα που έχουν πέσει στον τραπέζι είναι:

Η τιμή προμήθειας από την Gazprom. Η ΔΕΠΑ ζητά τιμές αερίου σαν αυτές της δυτικής Ευρώπης. Οι Ρώσοι πουλάνε κατά μέσο όρο 389 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η χώρα μας αγοράζει με τιμή υψηλότερη κατά 20%. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μία προσέγγιση των δύο πλευρών κοντά στο 15%, αν και η ελληνική πλευρά πιέζει για μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης.

Οι υποχρεωτικές ποσότητες αγοράς. Σήμερα η ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ποσότητες της τάξης των 2,2 δισ. κυβικών μέτρων, ετησίως, από την Gazprom. Αν δεν πιάσει το όριο αυτό, τότε πληρώνει ρήτρα «take or pay». Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να κατεβάσει τον πήχη, λόγω της ύφεσης, στα 2 δισ. κ.μ. Επιπλέον η ΔΕΠΑ, λένε οι πληροφορίες, πιέζει για την αγορά των επιπλέον ποσοτήτων με έκπτωση 20% επί της νέας τιμής που θα συμφωνηθεί.

Αναδρομικότητα της συμφωνίας. Η Gazprom ζητά η νέα συμφωνία να έχει ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2013, οπότε και η ελληνική πλευρά κατήγγειλε τη σύμβαση. Η ΔΕΠΑ πιέζει η σύμβαση να ισχύει από το 2012. Η αναδρομικότητα της σύμβασης είναι επί της ουσίας «ζεστό χρήμα» για τη ΔΕΠΑ, καθώς η έκπτωση που θα εξασφαλίσει θα πέσει στην αγορά, στους πελάτες της.

Η διάρκεια της νέας σύμβασης. Η τρέχουσα συμφωνία λήγει το 2016. Η νέα συζητιέται ώστε να έχει διάρκεια 10 ετών μέχρι το 2022 ή το 2023, θα εξαρτηθεί από το πότε θα ξεκινήσει να «μετρά». Η Ελλάδα χρειάζεται το ρωσικό αέριο μέχρι να αρχίσει να εξάγει το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν. Οι ποσότητες αυτές μέσω του αγωγού TAP αναμένονται από το 2019.

Το φθινόπωρο ξεκινούν οι εργασίες

Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου

Το φθινόπωρο ξεκινούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες για την κατασκευή του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Τον αγωγό προωθεί η ΔΕΠΑ και έχει γίνει συμφωνία ανάμεσα στην κοινοπραξία του αγωγού με εκείνη του TAP για την προμήθεά του με ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ο IGB αποτελεί μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία, που εξαρτώνται μόνο από το ρωσικό αέριο.

Καθοριστικής σημασίας για το έργο του IGB είναι η συμφωνία συνεργασίας, που ανακοινώθηκε στις 6 Ιανουαρίου, μεταξύ της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG (ΤΑΡ AG) και της εταιρείας Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD (ICGB EAD). Στόχος της συμφωνίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας διασύνδεσης των δύο αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και του ελληνοβουλγαρικού IGB στην περιοχή της Κομοτηνής, με αποτέλεσμα την εισαγωγή επιπλέον αερίου μέσω του IGB προς τη βουλγαρική αγορά.

Νότιος Διάδρομος
Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB εκτός από διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με καθοριστική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, αποτελεί σημαντικό έργο για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου καθώς και πύλη για την τροφοδοσία των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αέριο και από την περιοχή της Κασπίας.

Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me