8/12/13

"Από τις επαναστάσεις του 2013, στην υπέρβαση το 2014"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01:01

Της Μαρίνας Μάνη  http://www.capital.gr/News.asp?id=1921427


“Με τον Προϋπολογισμό αυτό η χώρα θα περάσει στην ανάκαμψη, σας καλώ να κάνετε όλοι την υπέρβαση και να τον ψηφίσετε, τέλος οι γκρίνιες”. Μ΄ αυτή τη φράση ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα την πιο υποτονική συζήτηση στην – κάποτε – “κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία”.

Αν και το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του αφιερώθησε στην κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφυσήσει αισιοδοξία για το αίσιο τέλος της ελληνικής προσπάθειας.

Παραπέμποντας μάλιστα και στην φράση του Νέλσον Μαντέλα “το καινούργιο φαίνεται αδυνατο μέχρι να γίνει», μίλησε για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση με την τρόικα: «είμαστε στον πιο κρίσιμο κόμβο, θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Οι “επαναστάσεις” του 2013

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις “μεγάλες ανατροπές” και “επαναστάσεις” που σημειώθηκαντο 2013, με πρώτη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί δανεικά για να βγάλει τη χρονιά, ενώ είναι το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση από το μνημόνιο και “την πραγματική εθνική ανεξαρτησία”.

Απαριθμώντας μάλιστα συνολικά τις “ανατροπές” (εξάλειψη ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών λόγω τουρισμού, βελτίωση στις δαπάνες, στα έσοδα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και υπέρβαση στον στόχο της ανεργίας καθώς σταθεροποιήθηκε στο 27%), μίλησε ευθέως για επιτυχία του οικονομικού επιτελείου.

Για το επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών ο κ.Σαμαράς διαβεβαίωσε εκ νέου πως “δεν θα χαθούν σπίτια” των αδυνάμων, για τον νέο φόρο ακινήτων, αφού τόνισε ότι η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη (από το “χαράτσι”) επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνδεθεί με την Τοπική Αυτιδιοίκηση ώστε να γίνει ανταποδοτικός.

Και οι στόχοι του 2014

Ως μεγάλο στόχο του 2014 παρουσίασε την απόφαση (“στα μέσα του έτους”) για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα σηματοδοτήσει την άρση και της τελευταίας αβεβαιότητας για τη χώρα.
“Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, τα spreads υποχώρησαν πολύ νωρίτερα απ΄ό,τι υπολογίζαμε», τόνισε.

Επαναφέροντας τη δέσμευσή του για απόδοση του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, ο πρωθυπουγός απέφυγε να το προσδιορίσει το ύψος του, ωστόσο έδωσε τους πρώτους ενδεικτικούς αριθμούς: “300 εκατ ευρώ θα πάνε στους χαμηλοσυνταξιούχους και 100 εκατ ευρώ στους ένστολους”, είπε.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Οσο για την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Σαμαράς τον κατηγόρησε ότι δεν θέλει να πετύχει η χώρα τους στόχους της και να βγει από το μνημόνιο.

“Είστε αθεράπευτα λαϊκιστές και προβλέψιμοι γιατί δεν έχετε πολιτική αλλά ιδεοληψίες. Σας ενοχλεί, σε όρια πολιτικής υστερίας, που μιλάμε για επιτυχίες, στενοχωριέστε που ο διεθνής Τύπος εγκατέλειψε το Grexit και μιλά για Grecovery. Χρεοκόπησαν ο υπαρκτός σοσιαλισμός και ο κρατισμός στη Δύση που σας αρέσει, χρεοκπόησε η ευημερία των δανεικών”, ήταν οι πιο χαρακτηριστικές φράσεις.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me