Η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 και
τον νόμο για τους πλειστηριασμούς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών
θεωρήθηκε δείγμα ανεξαρτητοποίησης. Όμως, οι πιστωτές φρόντισαν να μας
υπενθυμίσουν ότι τέτοιες ενέργειες έχουν τίμημα.
Η κυβέρνηση κατόρθωσε τελικά να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Έστω κι αν η συγκυβέρνηση κατέγραψε μία απώλεια με αποτέλεσμα να βασίζεται πλέον σε 153 βουλευτές για να περάσει σημαντικά νομοσχέδια στο μέλλον.
Παρότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί προβληματισμό, οι δανειστές δεν δείχνουν να ενστερνίζονται την ελληνική άποψη ότι δεν θα πρέπει να τραβήξουν το σχοινί για να μην κοπεί και μπει η χώρα σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Η Α. Μέρκελ ως καγκελάριος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες φρόντισε να μας το υπενθυμίσει, καθώς φέρεται να είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα.
Όμως, υπάρχουν αρκετοί στην Αθήνα που θεωρούν ότι μπορούν να πάνε κόντρα στους δανειστές από τη στιγμή που τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ξεπερνούν τις δαπάνες χωρίς τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Οι ίδιοι δείχνουν να μην κατανοούν ότι αν η Ελλάδα έχει ένα όπλο οι δανειστές έχουν περισσότερα. Οι τελευταίοι φρόντισαν να στείλουν μήνυμα στην Αθήνα μέσω των τραπεζών μετά τη νέα πράξη ανεξαρτητοποίησης με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.
Είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι συνέδεαν την απόφαση για τους πλειστηριασμούς με το απόθεμα (buffer) κεφαλαίων που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ιθύνων νους της συγκεκριμένης προσέγγισης φέρεται να είναι ο πρόεδρος του Euro Working Group, κ. Βίζερ, που έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα όταν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τραβήξουν μέσα στη νέα χρονιά.
Όμως, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα πήγε πιο μακριά, και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ.
Tέθηκε λοιπόν ζήτημα πιο αυστηρού υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των διαγνωστικών τεστ που διεξήγαγε η Blackrock Solutions. Ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε επίσης το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του επόπτη των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα διενεργήσει τα δικά της τεστ αντοχής (stress tests) το 2014.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να προκύψουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις μερικούς μήνες αργότερα όταν θα διενεργήσει τα δικά της τεστ. Όμως, η συγκεκριμένη ενέργεια, αν και φαινομενικά αυτόνομη, συνδέεται με την τάση ανεξαρτητοποίησης που δείχνει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το τελευταίο διάστημα και κυρίως στο θέμα των πλειστηριασμών.
Δεν είμαστε μάντεις για να ξέρουμε πού θα καταλήξει η μπίλια με τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές είναι σαφές.
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει ότι θα κάνετε ό,τι θέλετε. Κι αν κάνετε κάτι μονομερώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πληρώσετε το ανάλογο τίμημα.
Με άλλα λόγια, οι μαγκιές πληρώνονται, κατά τη λαϊκή ρήση.
Dr. Money
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες