10/12/13

Eurobank/S&B: Η πεμπτουσία, της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, όλων των επενδυτών!


Eurobank/S&B: Η πεμπτουσία, της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, όλων των επενδυτών!

Χθες, η Eurobank δημοσιοποίησε τα στοιχεία της παρουσίασής της, στην οποία προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στο road show της HSBC στο Λονδίνο. Τα στοιχεία αυτά, επιβεβαιώνουν πλήρως όσα, από την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, σας παρουσίασε αποκλειστικά το «S&B», σε θέμα με τίτλο «Γιατί οι ξένοι συνωστίζονται στην πόρτα της Eurobank».

Στην εν λόγω παρουσίαση, λοιπόν, έγινε αναλυτική αναφορά των προοπτικών της τράπεζας, η οποία έχει τις δυνατότητες να επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της, εφόσον συνεχισθεί η σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με βάση την παρουσίαση που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η τράπεζα, προκύπτει ότι το ρεπορτάζ του ''S&B'', το οποίο δημοσιεύθηκε πριν από πέντε(!!!) ολόκληρες εβδομάδες, επιβεβαιώνεται πλήρως, σημείο προς σημείο!
Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση στο Λονδίνο, η Eurobank έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τη κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα εφόσον συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του cost of funding και ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Για κάθε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 1% τα προ φόρων έσοδα της τράπεζας αυξάνονται κατά 230 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε μείωση του κόστους ρίσκου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων) κατά 1% η επίπτωση στα προ φόρων κέρδη ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κόστος ρίσκου ανήλθε στο 4,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 από μόλις 1% στο τέλος του 2007 και περίπου 2,8% στο τέλος του 2011.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων έχει ήδη ξεκινήσει και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς εκτιμάται ότι το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων θα κυμαίνεται στο 2,5%. Η αποκλιμάκωση του κόστους ρίσκου αναμένεται να ξεκινήσει από το 2015. Αν στη τριετία 2015-17 το κόστος υποχωρήσει κατά 2,5% το όφελος στα προ φόρων κέρδη της Eurobank θα είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, για κάθε 1 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από τον ELA η οποία αντικαθίσταται με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ το όφελος για την Eurobank σε επίπεδο προ φόρων κέρδους είναι 17,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει μειώσει το ELA Funding στα 4,6 δισ. ευρώ στις 15 Νοεμβρίου από 15 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ενώ ο συνολικός δανεισμός του από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 51% στα 16,5 δισ. ευρώ από 34 δισ. ευρώ τους τελευταίους 17 μήνες.

Σε επίπεδο κόστους λειτουργίας η Eurobank έχει ήδη επιτύχει από το 2008 μείωση κατά 27% και θα συνεχίσει να προσαρμόζει τα κόστη της ώστε σταδιακά να πλησιάσουν την ιστορική επίδοση του 2008.

Τα κύρια εποπτικά κεφάλαια της Eurobank ανήλθαν στις 30/9 σε pro forma επίπεδο στα 2,947 δις ευρώ και ανέρχονται στο 8,1% του σταθμισμένου ενεργητικού ( 36,57 δις ευρώ). Ο δείκτης ως ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2013 παρά τις ζημιές 463 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί αφενός μειώθηκε το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, αφετέρου η καθαρή θέση ενισχύθηκε κατά 225 εκατ. ευρώ από την Proton και το Τ.Τ .

Η καθαρή θέση του ομίλου στις 30/9 ανέρχεται σε 5,45 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ αποτελούν κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε κοινές μετοχές ( common equity), τα 0,95 δις προνομιούχες μετοχές και τα 0,364 δις ευρώ υβριδικά και δικαιώματα μειοψηφίας.

Διαβάστε τώρα, τι σας έλεγε, από την 4η Νοεμβρίου παρακαλώ, το ''S&B'', επικαλούμενο πληροφόρηση από κορυφαίο διαχειριστή του Λονδίνου:


''Μετά τις συνεχόμενες αποκαλύψεις του «S&B», για το μεγάλο ενδιαφέρον εισόδου στη Eurobank μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, σήμερα σας αποκαλύπτουμε τους λόγους, για τους οποίους συνωστίζονται στο κατώφλι της τράπεζας, οι μεγαλύτεροι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Αυτήν την περίοδο, η στρέβλωση στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι μεγάλη και συνάμα προκλητική αν σκεφτεί κανείς ότι η Eurobank αποτιμάται στο ΧΑ 2,76 δισ., ενώ και τα τρία warrants των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Βank, αποτιμώνται μαζί σε 2,8 δισ. ευρώ.
Λαμβανομένης υπόψη, λοιπόν, τόσο αυτής της στρέβλωσης, όσο και άλλων ιδιαίτερα σημαντικών παραμέτρων, τις οποίες σας αποκαλύπτει σήμερα το "S&B", οι ξένοι θεσμικοί, μόνο βεβιασμένα δεν πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με μια ελληνική τράπεζα.
Παλαιότερα, η Eurobank εθεωρείτο Νο1 τράπεζα, λόγω του ότι ελεγχόταν από την οικογένεια Λάτση, πλην όμως η πραγματικότητα των τελευταίων ετών διαφοροποίησε άρδην τις εκτιμήσεις αυτές. Οι ξένοι τότε ρευστοποιούσαν σωρηδόν τις μετοχές της τράπεζας, τώρα όμως βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το μέλλον της.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «S&B», οι οποίες προκύπτουν από επαφές με κορυφαίο διαχειριστή στο Λονδίνο, εκτός από αριθμοδείκτες της τράπεζας που είναι ευρέως γνωστοί, υπάρχουν δεδομένα τα οποία θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον και τα οποία δεν είναι σε γνώση των περισσοτέρων.
Επιπλέον, την πλήρη αναδιάρθρωση της Eurobank και το όλο πρότζεκτ, το τρέχει πολύ μεγάλη συμβουλευτική αμερικανική εταιρεία, με επικεφαλής Γερμανό, ενώ το Νο2 της ίδιας ομάδας, θεωρείται το πιο εξειδικευμένο στέλεχος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Γερμανός και αυτός.
Ιδού λοιπόν τι μας αποκάλυψε ο κορυφαίος διαχειριστής για το μέλλον της Eurobank:
   * Βλέπει ότι από τη συγχώνευση με το ΤΤ και την Proton Bank θα προκύψουν συνέργειες 200 εκατ. ετησίως.
   * Επίσης, από το δεύτερο τρίμηνο εφέτος, υπήρξε πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Πως μεταφράζεται αυτό; Ότι για 100 μονάδες βάσης, πτώσης των επισφαλειών, στο ενοποιημένο σχήμα, αυτό θα σημάνει κέρδος 400 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, το κόστος ρίσκου, το οποίο το 2007 ήταν 1% και το πρώτο τρίμηνο του 2013 4,4%, αν πέσει στο 3,4% - χωρίς καμία άλλη ωφέλεια - θα επιφέρει κέρδος 400 εκατ.
   * Η τράπεζα σιγά-σιγά έχει ξεκινήσει να δίνει χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις μετά από πολλά χρόνια, κατά τα οποία τις πλήρωνε πολύ ακριβά. Για 100 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων, στο ενοποιημένο σχήμα, θα επέλθει κέρδος 230 εκατ. ευρώ προ φόρων.
* Η τράπεζα βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη διαδικασία μεταφοράς του δανεισμού της από τον ELA προς την ΕΚΤ, καθώς πληρώνει 200 μονάδες βάσης επιπλέον των αντίστοιχων της Κεντρικής Τράπεζας. Για κάθε μεταβιβαζόμενο 1 δισ. ευρώ από τον ELA στην ΕΚΤ, προκύπτει κέρδος προ φόρων 18 εκατ. ευρώ.
* Η τράπεζα το 2007 είχε καθαρά έσοδα από προμήθειες 0,92% του μέσου όρου ενεργητικού της. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 είχε πέσει στο 0,39% όπως ήταν και καθόλη τη διάρκεια του 2012. Αν ξαναπάει στο 0,50%, σημαίνει ένα κέρδος 80 εκατ. ευρώ.
* Τέλος, η Eurolife Ασφαλιστική που δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια από την τράπεζα, βγάζει καθαρά κέρδη 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Οι ξένοι επενδυτές, λοιπόν, βλέπουν ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί η Eurobank, να βγάλει κέρδη άνω των 840 εκατ., χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη βελτίωση του γενικότερου κλίματος στην Ελλάδα. Άλλωστε, με κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή στο 0,6820 του ευρώ και με κεφαλαιοποίηση 3,72 δισ. ευρώ (όταν εισέλθουν και οι νέες μετοχές του ΤΤ), το προσδοκώμενο P/E διαμορφώνεται σε 4,42.
Αυτό, λοιπόν, που μετράνε οι ξένοι επενδυτές - πέραν του ότι η μετοχή της Eurobank είναι κατάφορα υποτιμημένη - είναι οι μελλοντικές προοπτικές της τράπεζας.''


Όσο για το σήμερα, προς γνώση όλων των επενδυτών-επισκεπτών του www.sportandbusiness.gr και ιδίως όσων δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ειδικών αναλύσεων, σας κάνουμε γνωστό ότι, από την 1η Οκτωβρίου, η Εθνική τράπεζα - λόγω Λάτση - είναι συστηματικός πωλητής της μετοχής της Eurobank, αλλά πλέον το πακέτο πολύ σύντομα τελειώνει...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me