3/12/13

Οι «συγγένειες» της Eurobank και της Bank of Ireland


Το «S&Β» πρώτο σας είχε ενημερώσει, ότι επικρατέστερος στρατηγικός εταίρος για να εισέλθει στην Eurobank, είναι το fund της Fairfax, το οποίο κερδίζει κατά κράτος την άτυπη διαμάχη με άλλα ξένα χαρτοφυλάκια -Third Point, Apollo κ.λπ. Ποια, όμως, είναι η συσχέτιση της περίπτωσης της Eurobank και της Bank of Ireland;
Ο Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος κατέχει το 10% της Fairfax, μαζί με τον Γουίλιαμ Ρος, την Fidelity, το Capital και την Kennedy Wilson, διέθεσαν 1,120 δισ. ευρώ, πριν από δυόμισι χρόνια και αγόρασαν  το 34,96% της Bank of Ireland. Τώρα, με κλείσιμο Παρασκευής 29 Νοεμβρίου, η επένδυσή τους έχει τριπλασιαστεί, καθώς έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μία τράπεζα, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2013 είχε δάνεια προς καταθέσεις 121% και ζημίες 504 εκατ. ευρώ!

Ο ίδιος ο Γουάτσα είχε διαθέσει 280 εκατ. για την ιρλανδική τράπεζα, τα οποία τώρα πολλαπλασιάστηκαν και ανέρχονται στα 840 εκατ. ευρώ! Γίνεται αντιληπτό, ότι όχι μόνο αυτός, αλλά και οι άλλοι που συμμετείχαν στο γκρουπ που αγόρασε το 34,96% της Bank of Ireland, πουλώντας μόνο τη μισή θέση τους, «κλειδώνουν» και το κεφάλαιό τους και σημαντικά κέρδη, τα οποία στην περίπτωση του Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, μπορούν άνετα να τοποθετηθούν στην Eurobank.

Αυτό ακριβώς το προηγούμενο, είναι φανερό ότι δένει τα χέρια του ΤΧΣ, γιατί -με τα δεδομένα της αγοράς πάντα- βλέπει τι συνέβη και σε τι τιμές έγιναν οι αυξήσεις στις άλλες τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες, με μέσο όρο P/BV πάνω από 1 (εννεάμηνο) και στις τρεις και μάλιστα οι αυξήσεις έγιναν σε πολύ πιο άσχημο κλίμα από το σημερινό.

Το ΤΧΣ, επίσης, γνωρίζει πολύ καλά το τι κέρδη απέφερε η περίπτωση της ιρλανδικής τράπεζας, από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι τώρα και γι’ αυτό το λόγο εξετάζει με πολύ σοβαρή προσέγγιση την τελική απόφαση, που θα πάρει για την περίπτωση της Eurobank. Η οποία στο εννεάμηνο είχε BOOK VALUE 0,9300 ΕΥΡΏ ανά μετοχή και ίδια κεφάλαια 5,091 δισ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η τιμή στην οποία θα καταλήξει το ΤΧΣ ότι θα γίνει η αύξηση της Eurobank, παίζει καθοριστικό ρόλο και για το αν θα στοιχειοθετηθεί από οποιονδήποτε μία κατηγορία για απιστία κατά του δημοσίου συμφέροντος - πάντα με βάση τα δεδομένα της αγοράς, διεθνούς και ελληνικής.
Και να θυμάστε ότι η Eurobank, μέσα στο 2014 και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, θα μπει και στον 25άρη δείκτη και στον δείκτη MSCI Greece...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me