9/12/13

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς -Ηλίας Ζαχαράκης



H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με νέα υψηλά, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα κλείνοντας κάτω από την ζώνη του 1200 και του 400 αντίστοιχα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Σε ημερήσιο γράφημα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε "long" με το "stop¨" μας στις 379 μονάδες, σε κλείσιμο.
 
Αύριο Τρίτη έχουμε την πρώτη σειρά εξάσκησης warrants εκ μέρους της Alpha Bank που σαν μέγεθος αποτελέσματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τον κλάδο όσο και την οικονομία και την ψυχολογία της.
 
Τα βιβλία των Αμερικάνικων funds έχουν κλείσει πλέον και ο μήνας είναι συνήθως περισσότερο συντήρησης και άμυνας, ενώ τα εγχώρια κεφάλαια, ειδικά των αμοιβαίων, κάνουν "κινήσεις τακτικής" μιας και έρχεται τέλος του χρόνου και "συναγωνίζονται" σε αποδόσεις.
 
Το 1200 επίπεδο του Γενικού Δείκτη και το 400 του FTSE25 συνεχίζουν και είναι "βραχνάς", βραχυπρόθεσμα, για την Αγορά, παρόλα αυτά σε ημερήσια γραφήματα κρατάει την τάση της.
 
Όλα δείχνουν πως η Ευρώπη “παίζει” καθυστέρηση μέχρι τον Μάιο, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ενώ από την άλλη όλα δείχνουν πως  η λύση δεν θα είναι απλά Ελληνική αλλά πιθανότατα συνολική και για άλλα Κράτη - Μέλη με πρόβλημα υψηλού χρέους.
 
Πλέον περιμένουμε το φορολογικό καθεστώς στην υπεραξία των μετοχών και τις λεπτομέρειες του, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να δημιουργούν σύγχυση στην Αγορά.
 
Οι χαμηλές αποδόσεις στις αναπτυγμένες Αγορές αλλά και ο κίνδυνος των υψηλών αποτιμήσεων έχει κάνει αρκετά funds να έχουν στρέψει τα βλέμματα στην Ελλάδα, μιας και ναι μεν το ρίσκο είναι αυξημένο, παρόλα αυτά και οι αποδόσεις είναι σημαντικά μεγάλες.
 
Το μόνο που μπορεί να προβληματίσει την όλη προσπάθεια, θα ήταν μία γενικότερη άσχημη κατάσταση στις ξένες Αγορές. Δεν μιλάμε για απλά μια διόρθωση στις Αγορές, μιας και αυτό δεν λέει κάτι, αλλά μία πιο άσχημη εξέλιξη στο "ανοδικό γαϊτανάκι" αύξησης των αποτιμήσεων στις Αγορές του εξωτερικού.
 
Είναι φανερό όταν οι Αγορές αποφασίσουν ότι αρχίζει και δημιουργείται "ταβάνι" τιμών, η "νότια" κίνηση να είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
 
 
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε την εβδομάδα που πέρασε και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι πλεονασματικός με τους φόρους παρόλα αυτά να είναι αισθητά αυξημένοι, περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες, Επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
Από την άλλη δεν περιμένουμε σύντομα από τις Τράπεζες να "ανοίξουν τις κάνουλες δανεισμού", που πλέον είναι ερμητικά κλειστές, παρόλα αυτά επόμενο πολύ σοβαρό βήμα θα ήταν να υπάρξουν σημαντικές ρυθμίσεις σε εταιρείες βιώσιμες με σημαντικά μεγάλο δανεισμό και κόστος αυτού, καθώς πολλές Επιχειρήσεις μεγάλου ή μικρότερου μεγέθους δεν θα αντέξουν στον χρόνο χωρίς ρευστότητα και με τόσο υψηλά επιτόκια.
 
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την Αγορά, με μοναδική "ένσταση" το γεγονός ότι  και συνεχίζουμε να είμαστε σε σημαντικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα αν μη τι άλλο που χρειάζονται κατοχύρωση για να μας δώσουν συνέχιση. Τα επίπεδα του 1200 και 400-410 χρειάζονται κατοχύρωση για να μας δώσουν άμεση συνέχιση προς τον στόχο μας που είναι στην περιοχή του 1350-1500. 
 
Η χρονιά που τελειώνει σε 3 εβδομάδες έχει πρωταθλητές τις μετοχές της ΑΛΦΑ- ΦΟΥΡΛΗ- ΔΕΗ- ΟΤΕ- ΟΠΑΠ και της ΜΠΕΛΑ με αποδόσεις από 80% ως 161% (ΑΛΦΑ+warrant). Από την άλλη οι ξένοι αλλά και οι Ελληνικοί τίτλοι μέρα με την μέρα ανεβάζουν τους στόχους τους στους τίτλους με το ενδιαφέρον ολοένα και να μεγαλώνει. Το μόνο πρόβλημα στην αγορά είναι πως οι εισροές στην παρούσα φάση έχουν πάει σε 30-40 τίτλους με αποτέλεσμα το retail να θεωρεί πως οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές και να μην παίρνει θέσεις.
 
Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι ίδιοι οι εισηγμένοι που ξέρουν τις Επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για αυτούς που θέλουν να πάρουν θέσεις.
 
http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market/1163682/xa-o-hamhloteros-tziros-47-synedriaseon.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me