του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα χαμηλότερα επίπεδα δυο εβδομάδων έκλεισε η αγορά υπό το φόβο των...
φόρων. Ανησυχίες για συνέχεια των πιέσεων από Δευτέρα σε μετοχές με
ισχυρά κέρδη στο έτος. Οι "απειλές" από ξένους οίκους και οι...
αισιόδοξοι. Τα στατιστικά.
Με μία «μεστή» διόρθωση (-2,54%) έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου.
Σε μία συνεδρίαση με τους πωλητές να έχουν τον κύριο λόγο και αφορμή το...νομοσχέδιο, που υποτίθεται ότι ρυθμίζει φορο-τεχνικά τα της επενδυτικής κοινότητας οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα σημεία του 15νθήμερου κύκλου.
Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως τις 1.148,74 και να «κλείνει» στις 1.156,74 μονάδες και τον FT 25 στην περιοχή των 380/375 μονάδων. Κύκλος δεκαπέντε συνεδριάσεων, που ξεκίνησε από την ανοδική συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου με το «νέο υψηλό» για τον Γενικό Δείκτη στις 1.228 μονάδες.
Ακολούθησαν έκτοτε δύο μικρά καθοδικά σερί (συνολικά επτά συνεδριάσεις με διόρθωση, συμπεριλαμβανόμενης της Παρασκευής) με ένα διήμερο αντίδρασης (9-10/12) που ουσιαστικά ενίσχυσε την τεχνικότητα των δύο βασικών δεικτών.
Μετά και το πέρας της συνεδρίασης της 13/12 παρατηρείται το εξής οξύμωρο, η πολύ βραχυπρόθεσμη τάση εμφανώς και είναι καθοδική, καθώς ο ΓΔ από τις 1.228 υποχωρεί μέχρι τις 1.148 μονάδες.
Ομως σε μηνιαία μέτρηση παραμένει ελαφρώς ανοδική, παρά την σημαντική διόρθωση της Παρασκευής. Εάν δε... ανοίξουμε λίγο περισσότερο το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη (και του FT25) φαίνεται ακόμη πιο ανοδικό.
Όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών ή συσσώρευση, που εξελίσσεται σταδιακά από το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου βρίσκει τον ΓΔ στο χαμηλότερο σημείο στήριξης του, που πρακτικά σημαίνει, πως εάν διασπασθεί καθοδικά η περιοχή των 1.140-1.125 μονάδων τότε η αγορά μπορεί να... βυθιστεί επιπλέον 8-10% προς τις 1.020 μονάδες.
Άλλοι παίκτες υποστηρίζουν, πως μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων της Παρασκευής- στην πλειονότητα των μετοχών της «μεγάλης» και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης- οφείλεται ακριβώς στην ανησυχία πολλών επενδυτών, πως με τις νέες φορο-ρυθμίσεις θα υποστούν σημαντικές απώλειες στην αξία του χαρτοφυλακίου τους.
Και για αυτό- στην πλειονότητα τους- έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη/υπεραξίες τους χωρίς να επικρέμαται ο κίνδυνος φορολόγησης τους. Μάλιστα οι ίδιοι υπολόγιζαν πως μετά το -2,54% της 13/12 η αγορά θεωρητικά «κινδυνεύει» να χάσει σε σύντομο διάστημα ακόμη ένα 4%-6%.
Μόλις δύο μετοχές από τον FT25 (Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή) κινήθηκαν ανοδικά με την Εθνική να επιβεβαιώνει τα 4,15-4,25 ευρώ (χαμηλό ημέρας- τελική τιμή) ενώ στην δεύτερη είναι φανερό πως το ιδιότυπο arbitrage με τη έτερη του ομίλου (ΓΕΚ/Τέρνα) λειτουργεί- προσώρας- υπέρ της Ενεργειακής.
Σημαντικές οι απώλειες για τις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ περίπτωση ενδεικτική της λογικής κατοχύρωσης κερδών/υπεραξιών προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση τους. Δεδομένης της υπεραπόδοσης και των τριών η ανωτέρω εκτίμηση θεωρείται πολύ λογική.
Θυμίζουμε, πως συμπεριλαμβανόμενης της υποχώρησης τους την Παρασκευή του μεν ΟΤΕ «μετρά» κέρδη 80,78% για φέτος. Στο 79,63% φτάνει για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και στο 78,27% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Να συνεκτιμηθεί, πως για τις τρεις τα «υψηλά» σημειώθηκαν στα 9,75 ευρώ ( ΟΤΕ), στα 10,42 ευρώ (για τον ΟΠΑΠ) και στα 11,49 ευρώ για τη ΔΕΗ.
Και των τριών μετοχών το βραχυ-πρόθεσμο διάγραμμα είναι πτωτικό, εάν δε συνενεκτιμήσουμε τις εν δυνάμει πωλήσεις (κυρίως λόγω του φορό-τραγέλαφου) η υποχώρηση τους δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αλλά και στην πλήρη θεματογραφία του euro2day παρουσιάζονται όλες οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου ζητήματος, που «βαραίνει» την αγορά αλλά και οι πτυχές του, που χρήζουν βελτίωσης.
Δεν είναι δυνατόν να πάμε στο 2014 εν μέσω ασαφειών, τροποποιήσεων και νέων ρυθμίσεων σημείωνε παράγοντας της αγοράς, ο οποίος αναφερόταν και στην αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν τα...μέτρα σε ξένους πελάτες του.
Κατά 3,05% διόρθωσε η μετοχή του Μυτιληναίου με πολλές συναλλαγές, πάνω από 3,4 εκατ. ευρώ. Απόδοση 35,12% για τη μετοχή και πιθανότατα αρκετοί θα ήταν αυτοί, που προτίμησαν να κάνουν ταμείο.
Ομοίως στα Folli Follie, στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στην Intralot αλλά και σε άλλα κερδισμένα «χαρτιά».
Πολλοί ήταν αυτοί, που μετά το πέρας της συνεδρίασης της Παρασκευής υποστήριζαν πως από Δευτέρα- Τρίτη θα πρέπει να αναμένονται και νέες- περισσότερες εντολές ρευστοποιήσεων, εκτός εάν υπάρξουν πειστικές αλλαγές στο φορο-νομοσχέδιο.
Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται, πως οι εν δυνάμει αγοραστές θα «τραβηχτούν» χαμηλότερα στο μεγαλύτερο εύρος του...ταμπλό και κυρίως στις 45 μετοχές των δύο δεικτών ( FT25 και FT MId ) .
Μετοχές με υπεραπόδοση κινδυνεύουν να πιεστούν περισσότερο εάν στους πωλητές της 13/12 προστεθούν και άλλοι που θα προτιμήσουν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα, χωρίς την επιβάρυνση του 15%.
Να κλείσουν μεγάλο μέρος των θέσεων τους μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Δεκεμβρίου «απειλούσαν» 2- 3 ξένα σπίτια, που έχουν «χτίσει» θέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και άλλες 4-6 μετοχές (Μυτιληναίο, FFG, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, αλλά και Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή ).
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εν δυνάμει αγοραστές/ζήτηση δεν αρκούν για να κρατήσουν τις συγκεκριμένες μετοχές πάνω από τις στηρίξεις τους. Και πιθανότατα τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.140-1.125 ή τον FT25 υψηλότερα των 370 μονάδων.
Όμως στα ψιλά πέρασαν και οι προωθούμενες αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου επίσης εξελίσσεται μία γερή κόντρα ισχύος και συμφερόντων.
Στο σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια σημειώνεται, πως «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων, το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από πώληση / αξιοποίηση ακινήτων καθώς και το σχέδιο νόμου με τις νέες αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων συζητήθηκαν στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ελληνική πλευρά επισήμανε τα γνωστά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει μπλοκάρει σειρά διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, για παράδειγμα, δεν αναμένεται σύντομα αφού η Κομισιόν έχει ενημερώσει πως δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco για εκμετάλλευση και του προβλήτα ΙΙΙ από τον κινεζικό όμιλο.
Το θέμα του ΟΛΠ αποτελεί από μόνο ξεχωριστή περίπτωση ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών να επεμβαίνουν για να επιβάλλουν τους όρους της αρεσκείας τους όταν κάτι αντίκειται των συμφερόντων τους.
Και αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα, πως οι δανειστές ειδικά οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται σφόδρα να μην απειληθεί η πρωτοκαθεδρία του λιμανιού του Ρότερνταμ.
ΟΛΠ, ΕΑΣ πτυχές του ίδιου πλαισίου σχέσεων δανειστών προς δανειζόμενο, με την Αθήνα να υποχρεώνεται να παίζει μέχρι τώρα με συντριπτικό μειονέκτημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες