23/12/13

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της αγοράς σχολιάζουν: - Ηλίας Ζαχαράκης

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της αγοράς σχολιάζουν: "Είμαστε σε θέση ''short''. Το ''stop''  βρίσκεται στις 395 μονάδες, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

 
 
Το όλο κλίμα χάλασε από την ανακοίνωση του “άγαρμπου” νόμου φόρου υπεραξίας, μιας και πολλοί  Έλληνες που είχαν σημαντικά κέρδη από την προηγούμενη περίοδο προτίμησαν να πουλήσουν και να δουν και πάλι την Αγορά με την καινούργια χρονιά.

Οι ιθύνοντες για πολλοστή φορά, έστω και την τελευταία στιγμή, δεν σκέφτηκαν πως ένας απρόσεκτος νόμος μπορεί να χαλάσει την ψυχολογία που χρειάστηκε αρκετό χρόνο να δημιουργηθεί.
 
Πλέον έμειναν πολύ λίγες συνεδριάσεις για το κλείσιμο της χρονιάς, που θα μας δείξουν αν οι αγοραστές θα απορροφήσουν τις πωλήσεις χωρίς η Αγορά να χάσει σημαντικά επίπεδα, όπως η ζώνη 1107-1080 για τον Γενικό Δείκτη και η ζώνη 360-358 για τον FTSE25.
 
Συνεχίζεται από πλευράς Κυβέρνησης να γίνονται όλα τα τελευταίο λεπτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λάθη και παραλείψεις μιας και οι ψηφίσεις των νόμων έχουν αρκετά κενά και προβλήματα που δημιουργούν αβεβαιότητα και παράλληλα αρνητική εικόνα σε εξωτερικό και εσωτερικό.
 
Η Συγκυβέρνηση φαίνεται να φθείρεται μέρα με την μέρα, αυξάνοντας τον φόβο την Αγοράς για το πόσο θα αντέξει να συνεχίσει να “πυροβολεί” με καινούργιους νόμους και συνεχόμενες αλλαγές, ειδικά στο φορολογικό.
 
Ξέρει πως η τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για το αποτέλεσμα και τα νούμερα, κάτι που το πετυχαίνει με μεγάλο πολιτικό κόστος. Ουσιαστικά η μεγάλη λιτότητα πρέπει να αποκλιμακωθεί αν θέλουμε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και παράλληλα και το γύρισμα της πραγματικής οικονομίας.
 
Ο νόμος για την υπεραξία των μετοχών που ουσιαστικά μπέρδεψε το επενδυτικό κοινό, είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σωστά για την χρονιά που έρχεται. Σίγουρα θα υπάρξουν εκ νέου παρεμβάσεις, αν η Κυβέρνηση θέλει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Πλέον πρέπει να περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της διόρθωσης χωρίς να είμαστε εκτεθειμένοι με το σύνολο των μετρητών μας, μέχρις ότου η Αγορά μας δείξει καινούργια τεχνικά δεδομένα.
 
Στο εσωτερικό, επιστρέφουν τα νέφη των πολιτικών ανησυχιών, καθώς οι φόροι συνεχίζουν τις εκροές από Χ.Α. και Τράπεζες.

Η αλήθεια είναι πως όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη, μέσα από την υπέρμετρη φορολόγηση στα συνήθη "εύκολα υποζύγια" και από την αδυναμία της Κυβέρνησης να κτυπήσει την φοροδιαφυγή, κομμάτι του Δημόσιου χρέους γίνεται ιδιωτικό ή απορροφάται από την ιδιωτική περιουσία που υπάρχει.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν μακροπρόθεσμα την οικονομία προς το καλύτερο.
 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της FastFinance ΑΕΠΕΥ, όλα δείχνουν δεν θα έχουμε καμία εξάσκηση παραστατικών τίτλων σε Εθνική και Πειραιώς μιας και οι τιμές των μετοχών απέχουν σημαντικά από την τιμή εξάσκησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me