10/12/13

Χαριστική βολή στο ΧΑ ο φόρος υπεραξίας

Μπλόκο στο αφορολόγητο των 25.000 ευρώ - Οι επιπλοκές στα warrants


Του Δημήτρη Παφίλα 
 
Με τις “ευλογίες” της Τροϊκας η κυβέρνηση δια του εκπρόσωπου του υπουργού Οικονομικών επιχειρεί να επιβάλλει φόρο υπεραξίας - στις μετοχές ανεξαρτήτως του χρόνου εξαγοράς - εξέλιξη η οποία θα είναι καταστροφική για την ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι οι  ξένοι διαθέτουν επενδυτές ένα πλεονέκτημα καθώς δεν θα φορολογούνται.
 
Ενώ λοιπόν το κράτος εισπράττει τον φόρο συναλλαγών με τον φόρο υπεραξίας  θα μειώσει τις συναλλαγές των traders, οι οποίες όπως είναι προφανές θα επιχειρήσουν να μειώσουν τις συναλλαγές τους.
 
Η τρόικα, όμως, προκάλεσε εμπλοκή σε δυο ακόμη θέματα αφού δεν δέχεται α) το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ  β) την κλίμακα αποπληθωρισμού που έχει προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με χρόνο αγοράς των μετοχών. Λ.χ  Αν έχουν αγοραστεί οι μετοχές το 1990 θα υπάρχει ειδικός συντελεστής.
 
Επιπλοκές με τα warrants  
 
Η επιβολή του φόρου υπεραξίας – που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη – προκαλεί μια σειρά επιπλοκές λ.χ στα warrants τα οποία έχουν δοθεί δωρεάν. Με λίγα λόγια οι επενδυτές πρέπει να πουλήσουν τα warrants και να ξαναγοράσουν τον  Δεκέμβριο.
 
Η δεύτερη επιπλοκή που υπάρχει είναι οι μετοχές που έχουν δοθεί από τις δημόσιες εγγραφές. Κι σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν τιμές κτήσης, έτσι οι επενδυτές πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές για να αποκτήσουν τιμές κτήσης.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me