14/12/13

Ο Bankieris

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ



Προ των πυλών βρίσκεται η αυξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Είναι σχεδόν όλα έτοιμα. Το μόνο που λείπει είναι η τροπολογία που θα καλύπτει τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τυχόν ποινικές ευθύνες. Μαθαίνω ότι θα την φέρουν στην Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Εκτός κι αν ο Μπένι συνεχίσει να αρνείται…


Δεν ξέρω αν …ξέρει ακριβώς γιατί “αρνείται”, αλλά στο θέμα του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τρόικα θέλει και ρυθμίσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου και πρόβλεψη σαφή για placement….


. To πρώτο, είναι σχετικά …ανώδυνο για το σημερινό τραπεζικό “σύστημα”. Το δεύτερο, όχι και τόσο …ανώδυνο. Για να μην πω …επώδυνο, αφού μία ωραία ημέρα ένας στρατηγικός επενδυτής, επιλογής της τρόικας, θα πάρει ένα 20% παραδείγματος χάριν των μετοχών από το placement και μπορεί να πει στο σημερινό management “κύριοι, ευχαριστούμε, περάστε έξω…”


. Χθες, γράφαμε ότι ο κ. Flink της Blackrock βρίσκεται στην Αθήνα για υψηλές επαφές. Από το Μαξίμου στην Τράπεζα της Ελλάδος και σαφώς με τους τραπεζίτες. Μίλησε με τα καλύτερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την υγεία των τραπεζών και μαθαίνω ότι ετοιμάζεται να επενδύσει στις τραπεζικές μετοχές…


Τελικά, όλοι αυτοί που επενδύουν στην παρούσα φάση, θα βγάλουν τρελές υπεραξίες γιατί η Ελλάδα κάποια στιγμή θα γυρίσει… Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει στο παραμικρό ότι θα γυρίσουν και οι αποδοχές των εργαζομένων. Α, έτερον εκάτερον!…


Στην Αθήνα και ο πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  Suma Chakrabarti.
O επικεφαλής της EBRD θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση μαζί του όλων των Κεντρικών τραπεζιτών των βαλκανικών χωρών. Προσκεκλημένοι και οι CEO των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.


. Τραπεζικά σχέδια  πάρε – δόσε στα Βαλκάνια: Η Πειραιώς συζητά να πάρει από την Eurobank την Bancpost στην Ρουμανία και να δώσει την Postbank στη Βουλγαρία.  Η Postbank έχει  186 καταστήματα, περίπου 2,6 δισεκ. δάνεια και 2,2 δισεκ. καταθέσεις.  Η Bancpost έχει  239 καταστήματα, περίπου 2,8 δισεκ. δάνεια και 1,8 δισεκ. καταθέσεις. Δύσκολη η αριθμητική, καθώς η ποιότητα των δανείων παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τον αριθμό των καταστημάτων.



. Ο Βαγγέλης Κάββαλος πήγε στην Γενική Τράπεζα αναλαμβάνοντας καθήκοντα Chief Operating Officer και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ξεκινά την νέα του εργασία στις 15 Ιανουαρίου και η στήλη του εύχεται καλή επιτυχία.


Ο Bankieris

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me