Πολύ δουλειά ρίχνει το τμήμα αναλύσεων της Beta Sec., θα απασχολήσει σήμερα την στήλη με τις 5 κορυφαίες επιλογές της για το 2014 και με τις προβλέψεις - εκτιμήσεις της...
Η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει ως top picks τις μετοχές των ΔΕΗ, Μotor Oil, Mυτιληναίου, Ελλάκτωρα και Alpha Bank. Βάσει του αισιόδοξου σεναρίου της ΒΕΤΑ ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια ανόδου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι έως τις 1.450 μονάδες.
Η χρηματιστηριακή δηλώνει πεπεισμένη ότι με την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου στο α΄ εξάμηνο του 2014 η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε ακόμη ένα επιτυχημένο έτος για τους μετόχους.
Εκτιμά ακόμη πως παρά τα κέρδη που κατέγραψε το ΧΑ το β΄ εξαμήνου του 2013 το νέο έτος μπορεί να σημειωθεί νέα άνοδος για μια σειρά λόγων όπως:
-η αυξημένη ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων
-η λειτουργική μόχλευση για ελληνικές εταιρίες
-η ισχυρή λειτουργική αποτελεσματικότητα (operating efficiency)
-τα μειωμένα χρηματοοικονομικά κόστη για εταιρίες
-οι ιδιωτικοποιήσεις που προσφέρουν ευκαιρίες για τους επενδυτές.
- Tα πλεονεκτήματα της Ελλάδας το 2014
*H Eλλάδα έχει τη μοναδική αναπτυσσόμενη αγορά με σταθερό νόμισμα
*Έχει σημειώσει σημαντική προσαρμογή τα τελευταία τρία χρόνια: Δημοσιονομική προσαρμογή, εκτέλεση προϋπολογισμού και αύξηση ανταγωνιστικότητας.
*Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2001. Ο στόχος για το 2014 τέθηκε στο 1,6%.
*Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κινηθούν με ταχύτερο ρυθμό, ενώ το περιβάλλον για επενδύσεις είναι φιλικό. Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και το 2014.
*Επανεκκίνηση της οικονομίας: Θετικό momentum για τουρισμό, βελτίωση του επιπέδου των εξαγωγών, εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων.
*Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια αναμένεται να απορροφήσουν νέες προβλέψεις. Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να βελτιωθούν, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν οι συνεργίες και η αναδιάρθρωση.
*Βελτίωση στα περιθώρια EBITDA των εταιρειών, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της αναδιάρθρωσης.
*Βελτίωση πιστωτικών αξιολογήσεων και πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Μείωση ή επιμήκυνση χρέους επίσημου τομέα (OSI).
*Εγγύτητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.
- Οι παράγοντες κινδύνου
*Νέες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.
*Δυσκολίες στον έλεγχο των δαπανών στο σύστημα υγείας.
*Παρατεταμένες υφεσιακές πιέσεις και περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα εταιρικά κέρδη.
*Η ανεργία μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές
*Αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτυχία αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων και υψηλότερα ποσοστά στις προβλέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τον τραπεζικό τομέα.
*Η αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης προβληματικών επιχειρήσεων με ιδιωτικά κεφάλαια θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη, κρατώντας υψηλά το ποσοστό της ανεργίας.
*Ανεπαρκή μέτρα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μέτρα, καθυστερώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες