21/11/13

Δανείστηκες σε ελβετικό φράγκο;

Τι να κάνεις για να γλιτώσεις

της Έφης Καραγεώργου
Στην μέγγενη του ελβετικού φράγκου εξακολουθούν να βρίσκονται περί τις 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν για αγορά στέγης στο ξένο νόμισμα και στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν στην υψηλή ισοτιμία. 



Τώρα ψάχνουν τρόπο να μετατρέψουν τα δάνεια σε ευρώ, καθώς όμως η ισοτιμία είναι απαγορευτική, το χρέος τους αυξάνεται. Υπάρχει λύση;

Τα δάνεια αυτά εκταμιεύθηκαν από το 2006 μέχρι και το τέλος του 2009. Οι δανειολήπτες τα προτίμησαν λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας και του χαμηλού επιτοκίου, που δεν ξεπερνούσε το 2%, όταν τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων το 2009 με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικό στο 1,48 ήταν 338.000 ευρώ. (Η ισοτιμία είχε φτάσει και το 1,55). 


Σήμερα το ίδιο δάνειο αν και πληρώνεται επί 5 χρόνια είναι 750.000 ελβετικά, διότι στο μεταξύ η ισοτιμία διαμορφώθηκε και κάτω από το 1,15, μπήκε πλαφόν στο 1,20 και ανεβοκατεβαίνει εδώ και ένα χρόνο σε αυτά τα επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις και το χειρότερο το χρέος τους αντί να έχει μειωθεί, όπως θα συνέβαινε αν το δάνειο ήταν σε ευρώ να έχει αυξηθεί.

Διότι στο μεταξύ –λόγω κρίσης- τα επιτόκια του ευρώ ακολούθησαν έντονα πτωτική πορεία στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Δανειολήπτες με καταγγελίες τους, προς τον Τραπεζικό Μεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ενώ ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών διεξοδικά για τα οφέλη του χαμηλού επιτοκίου, δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση «αλλά και ο ενδεχόμενος κίνδυνος από την ισχυροποίηση του ελβετικού νομίσματος».

Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που ζήτησαν την αλλαγή του δανείου από ελβετικό σε ευρώ με μερικό «κούρεμα» στο επιπλέον ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της ισοτιμίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει» και πολύ περισσότερα βρίσκονται σε καθυστέρηση 60 ημερών. Ενώ στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες ζητούν αναλυτική ενημέρωση για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες δίνουν το ιστορικό του δανείου, μόνο με εισαγγελική παραγγελία.

Για τα τραπεζικά στελέχη τα δάνεια σε ελβετικό είναι «γκρίζα ζώνη» και αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Σημειώνουν πως η ενημέρωση ήταν σαφής, ωστόσο παραδέχονται πως το ρίσκο ήταν υψηλό και για τις δύο πλευρές.

Εκείνο που δεν λένε είναι ότι οι τράπεζες, έχουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο καθώς επενδύουν σε διαφορετικά νομίσματα, αντισταθμίζοντας απώλειες και κέρδη.

H διέξοδος

Η μόνη διέξοδος σήμερα για τους δανειολήπτες αυτούς και εφόσον το δάνειο τυπικά εξυπηρετείται (βρίσκεται σε καθυστέρηση μέχρι 2 μήνες), είναι να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο καταθέτοντας αίτηση για επαναφορά του δανείου στην αρχική ισοτιμία. 


Αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών και τράπεζα έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και η διαταγή αυτή έχει εκδοθεί με την τρέχουσα ισοτιμία, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή και να ζητήσει την ακύρωση της διαταγής πληρωμής (σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 2 νόμου για "δίκαιη" δίκη - ν. 4055/2012, που παράγει ληστρικούς τόκους).

fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me