Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013
Οι διαφορές υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων εντοπίζονται κυρίως στους νέους και στα χαμηλά εκπαιδευτικά κλιμάκια, ενώ στα ανώτερα οι δημόσιοι ανταμείβονται λιγότερο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι βασικοί μισθοί είναι μεγαλύτεροι στο Δημόσιο μεταξύ 30% και 58%.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι μισθοί του Δημοσίου έφταναν να είναι κατά 50% υψηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα το 2006. Οι διαφορές αυτές έπεσαν στο 40% το 2010 (με μέση τιμή το 8,3%) και στη συνέχεια αυξάνεται με την επικύρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και την περικοπή κατά 22%-32% των βασικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2012.
Έτσι η διαφορά στους βασικούς μισθούς της υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε κοντά στο 30% φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά υψηλότερα, ως και το 58%.
Ενδεικτικό είναι ότι ο βασικός μισθός ενός πτυχιούχου, χωρίς προϋπηρεσία, στον ιδιωτικό τομέα είναι 586 ευρώ, αν είναι άνω των 25 ετών και 510 ευρώ, αν είναι μικρότερης ηλικίας.
Στο Δημόσιο ο αντίστοιχος εργαζόμενος με τα ίδια προσόντα θα έπαιρνε 1.000-1.100 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένας άγαμος ιδιωτικός υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τρεις δεκαετίες λαμβάνει 761,90 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο παίρνει γύρω στα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί και από το υψηλό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές) που επιβαρύνει περισσότερο τους Έλληνες επιχειρηματίες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, εντείνοντας έτσι την ανεργία, τη «μαύρη» εργασία, την εισφοροδιαφυγή και τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αμείβει τους δημοσίους υπαλλήλους περισσότερο από τους ιδιωτικούς Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η Γερμανία.
aftodioikisi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες