16/10/13

Μυτιληναίος: Το απόλυτο play, με το Γενικό Δείκτη στις 1.120 μονάδες



Μετά τις επιτυχείς τοποθετήσεις σε Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Μότορ Όιλ, ΓΕΚ-Τέρνα και Φουρλή, το «S&έρχεται να εντοπίσει μία μετοχή, αυτή του Μυτιληναίου, που υπόσχεται σημαντικές αποδόσεις, με βάση τα πραγματικά οικονομικά της στοιχεία και τις προοπτικές της εταιρείας.



Όπως σας είναι γνωστό, το «S& έχει επιλέξει τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς, καθώς και στις Μότορ Όιλ, ΓΕΚ-Τέρνα και Φουρλή, μετά τις πολύ καλές αποδόσεις τους. Με το Χρηματιστήριο, αυτό το διάστημα, να έχει πάρει φωτιά, σαφώς το «κλείδωμα κερδών» αποτελεί την καλύτερη επιλογή, με δεδομένο ότι το αρχικό μας κεφάλαιο παραμένει διαθέσιμο.

Όπως στην αρχή της χρονιάς είχαμε εντάξει στα top picks τον Φουρλή -επιλογή που τότε δεν άρεσε σε κανέναν και ο οποίος τελικά υπεραπέδωσε- έτσι και τώρα, που ακόμα δεν είναι hot η μετοχή του Μυτιληναίου, συνίστανται ανεπιφύλακτα σταδιακές τοποθετήσεις στη συγκεκριμένη μετοχή, ιδίως σε κάθε πισωγύρισμα του Χ.Α.

Ίσως αναρωτηθείτε, γιατί τώρα; Όσοι από σας μας παρακολουθείτε ανελλιπώς, θα έχετε αντιληφθεί ότι μας διακρίνει μία… ψύχωση με τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Αν, δηλαδή, μια εταιρεία παράγει ή όχι μετρητά.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, ο όμιλος Μυτιληναίου είχε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές και, εφέτος, για πρώτη φορά στο α’ εξάμηνο γύρισε σε θετικές, ύψους 143,9 εκατ. ευρώ (!), με απόδοση 22,71%, ίσως τη μεγαλύτερη ανάλογη απόδοση στο Χ.Α.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, ο Όμιλος Μυτιληναίου το 2013 θα έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 135 εκατ. ευρώ, το 2014 θα έχει 153 εκατ. ευρώ και το 2015, 151 εκατ. ευρώ. 

Δηλαδή, στην τιμή των 4,42 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση 633,68 εκατ. ευρώ έχει απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών, με βάση το 2014, της τάξης του 24,1%!!! Ίσως τη μεγαλύτερη του Χ.Α. Επιπλέον, ο Μυτιληναίος, κατέχει το 56,3% της ΜΕΤΚΑ και με τιμή της μετοχής της στα 12,66 ευρώ, αυτό το ποσοστό αξίζει τα 370 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, όλος ο υπόλοιπος Μυτιληναίος κοστίζει 263 εκατ. ευρώ!


Για να γίνει κατανοητή η στρέβλωση, σκεφθείτε ότι, με τις χαμηλές τιμές αλουμινίου, η Alpha Finance, δίνει μια αποτίμηση στην Αλουμίνιον της Ελλάδος στα 406,6 εκατ. ευρώ – δηλαδή από το ταμπλό αγοράζεις τη μετοχή του Μυτιληναίου (αφαιρουμένης της ΜΕΤΚΑ) με 263 εκατ. ευρώ και σου περισσεύουν και 143 εκατ.!


Κι αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η μονάδα συμπαραγωγής του Αγίου Νικολάου, η μονάδα συμπαραγωγής στην Κόρινθο κ.λπ. κ.λπ… Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η στρέβλωση είναι τεράστια!

Τεράστια, όμως, επιτυχία αποτελεί για το Μυτιληναίο η μείωση του καθαρού δανεισμού του στο α’ εξάμηνο του 2013, από τα 725 εκατ. ευρώ σε 555 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένης, βεβαίως, και της επιτυχούς αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων για 5 χρόνια, με κόστος κάτω από 7%.

Ένα σημαντικό, επίσης, γεγονός κατά την Alpha Finance είναι ότι το 2013, ο καθαρός δανεισμός του Μυτιληναίου θα διαμορφωθεί σε 547 εκατ. ευρώ και με πτωτικές, μάλιστα, τάσεις. Ακριβώς γι’ αυτό δίνει, για το 2014, καθαρό δανεισμό στα 421 εκατ. ευρώ και το 2015, στα 298 εκατ. ευρώ, πράγμα που συνιστά μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι ο Μυτιληναίος,  στο α’ εξάμηνο εφέτος, είχε ταμείο, δηλαδή μετρητά, 258 εκατ. ευρώ, από 136,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.  

Καθοριστικό στοιχείο, το οποίο επηρεάζει σαφώς τις επιλογές και τις προτιμήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, είναι το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατάφερε, μέσα στη λαίλαπα της ελληνικής κρίσης, να κρατήσει όρθιο τον όμιλό του και μάλιστα να τον μεγαλώσει σε πολύ στέρεες βάσεις.

Επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, για τη διαφορά μεταξύ Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΔΕΗ, οι εκτιμήσεις πολλών παραγόντων της αγοράς, όπως και η δική μας, είναι ότι θα δικαιωθεί ο Όμιλος Μυτιληναίου.

Από όλα τα προαναφερόμενα, λοιπόν, καθίσταται αντιληπτό ότι, σε οποιαδήποτε «αδυναμία» της μετοχής, επιβάλλεται σταδιακό χτίσιμο θέσης, γιατί η στρέβλωση είναι, όντως, πολύ μεγάλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me