Από τον Πέτρο Κατσάκο
Οι επιλεκτικές διαρροές του φακέλου της ΕΥΠ, όπου περιγράφονται τα έργα και οι ημέρες του Γ. Λαγού, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά τόσο για τη λειτουργία των αντανακλαστικών των αρχών όσο και για το γεγονός πως παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κάποιες "γνωριμίες" του βουλευτή της Χ.Α.

Το μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως ασφαλιστής και στη συνέχεια συμβασιούχος κηποτεχνίτης στον Δήμο Περάματος, πολύ πριν την εμπλοκή του με την πολιτική είχε θητεύσει στον σκοτεινό και κερδοφόρο κόσμο της νύχτας. Γνωστός της Ασφάλειας Πειραιά για τη συμμετοχή του σε κυκλώματα προστασίας και εκβιασμών, έχαιρε μιας ιδιότυπης και ύποπτης προστασίας από ένστολους «φίλους» του.


Χαρακτηριστική η περίπτωση που περιγράφει στην "Α" πρόσωπο που βρέθηκε στον στενό κύκλο του Γ. Λαγού, για υπόθεση παράνομης οπλοκατοχής πολύ πριν το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αποκτήσει την ιδιότητα του βουλευτή.

"Κατά τη διάρκεια επεισοδίου σε νυχτερινό κέντρο του Πειραιά, όπου ο Γιάννης δούλευε σαν ένοπλος μπράβος και κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα, κάποιοι ειδοποίησαν στενό συγγενικό του πρόσωπο να απομακρυνθούν γρήγορα τα υπόλοιπα όπλα και το αλεξίσφαιρο γιλέκο του από το σπίτι του ώστε να μη βρεθούν στον έλεγχο που θα ακολουθούσε", αποκαλύπτει πρόσωπο που για ευνόητους λόγους κρατά την ανωνυμία του.

Το συγκεκριμένο γεγονός -παλαιότερο από το περιστατικό που αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥΠ- ήταν αυτό που ανάγκασε τον Λαγό να πάψει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κόσμο της νύχτας και τον οδηγεί σε νέα δραστηριότητα, που συμπίπτει και με την πιο ενεργό του συμμετοχή στον μηχανισμό της Χ.Α. "Μαζί με τον Φ. και δύο ακόμη Κύπριους που σήμερα δραστηριοποιούνται στον εκεί ακροδεξιό χώρο είχαν δημιουργήσει ομάδα που έσπαγε επιταγές σε ολόκληρη τη χώρα, απειλώντας, δέρνοντας και εκβιάζοντας" περιγράφει ο συνομιλητής μας.

Παράλληλα, ο Λαγός ανεβαίνει ένα - ένα τα σκαλοπάτια στην εσωτερική επετηρίδα της Χ.Α., κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη του Αρχηγού και μπαίνει στον στενό κύκλο Μιχαλολιάκου, που σύντομα τον χρίζει υπεύθυνο της προσωπικής του ασφάλειας.

Παρά τις δεκάδες προσαγωγές του κατά τη διάρκεια επεισοδίων με ακροδεξιούς τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ο Λαγός εξακολουθεί να οπλοφορεί απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία.

Το απόρρητο σημείωμα της ΕΥΠ, με ημερομηνία "Φεβρουάριος του 2012" που περιγράφει τις παράνομες δραστηριότητες του Λαγού, επιβεβαιώνει τη μαρτυρία στην "Α" και αποδεικνύει την επιλογή του αρμόδιου υπουργείου να βάλει τις αναφορές στο συρτάρι.

Την ίδια εποχή, η θέση που κατέχει ο Λαγός στο πλευρό του Μιχαλολιάκου και οι φόβοι για τυχόν "επικίνδυνες" εμπλοκές με τη δικαιοσύνη οδηγεί στη διάλυση της συμμορίας των επιταγών, δημιουργώντας όμως σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για το πρωτοπαλλήκαρο του Μιχαλολιάκου.

Τότε ο Λαγός αρχίζει να "εξαφανίζεται" από το προσκήνιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζοντας τον επιούσιο εκτός Ελλάδος. "Ο Γιάννης εκμυστηρευόταν στον στενό του κύκλο πως ο Αρχηγός, μέσω κάποιων φίλων του εφοπλιστών, του έκλεινε ταξίδια με καλό μεροκάματο σε εμπορικά πλοία ως ένοπλος φρουρός σε περιοχές που υπήρχε ο κίνδυνος πειρατείας" αποκαλύπτει το πρόσωπο που για χρόνια ανήκε στον στενό κύκλο του συλληφθέντα χρυσαυγίτη.

Οι "υψηλές γνωριμίες" του Λαγού τόσο στην αστυνομία όσο και στο κόμμα είχαν "δώσει στον Γιάννη τη σιγουριά και την άνεση να κάνει κουμάντο στο Πέραμα", λέει ο συνομιλητής μας και συμπληρώνει πως "είχε φτάσει σε σημείο να μπαίνει σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ στο Πέραμα και να παίζει με τον τσαμπουκά στοιχήματα χιλιάδων ευρώ χωρίς να πληρώνει, στοιχήματα που έχανε και οδήγησε δύο πρακτορεία να βάλουν λουκέτο, καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν το κενό στα ταμεία τους".

Καλυπτόμενος πίσω από τη δύναμη των όπλων αλλά και του Τάγματος της Νίκαιας που τρομοκρατούσε τα τελευταία χρόνια την περιοχή, ο Λαγός ξόδευε πολλά περισσότερα από όσα μπορούσε να του εξασφαλίσει το κόμμα και οι εφοπλιστές φίλοι του αρχηγού.

Και όλα αυτά εις γνώσιν των τοπικών αστυνομικών αρχών, αλλά κυρίως υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ, τα στοιχεία της οποίας ουδέποτε κρίθηκε σκόπιμο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποσταλούν στη δικαιοσύνη, αφήνοντας τον Λαγό όχι μόνο να μπει στη Βουλή, αλλά και να "οπλίζει" το δολοφονικό χέρι των "υφισταμένων" του.