22/9/13

ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΕΜΠ

Μετά τα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζει νέο μεγάλο κόλπο

Ο Ντάνιελ Λεμπ, επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος Third Point LLC, γνωστός στη χώρα μας για τα πάνω από 500 εκατ. δολάρια που κέρδισε επενδύοντας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, έβαλε πλέον στο... στόχαστρό του... την τέχνη!

Μετά τα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζει νέο μεγάλο κόλπο


Ο 51χρονος επενδυτής πριν λίγες εβδομάδες ξόδεψε 156,7 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μέσω Χρηματιστηρίου το 5,7% του διάσημου οίκου δημοπρασιών και σπάνιων συλλογών Sotheby's.

Στόχος του Λεμπ είναι να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες από τη μετάβαση του οίκου στην ψηφιακή εποχή και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας των δημοπρασιών έργων τέχνης. Παράλληλα, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλό του οίκου Γουίλιαμ Ρούπρεχτ και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο για αλλαγές στην ηγεσία ή τη στρατηγική του οίκου.

Ηδη πριν από λίγες ημέρες ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα της στρατηγικής του αφορά μια ισχυρή αναθεώρηση κατανομής των κεφαλαίων για τη βελτιστοποίηση του ισολογισμού και τη διαχείριση των δημοσιονομικών πολιτικών κατά τρόπο που να προσφέρει εξαιρετική αξία για τους μετόχους.
Μετά τα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζει νέο μεγάλο κόλπο
Αναλυτές ανέφεραν ότι πρόκειται για στροφή της εταιρείας, στη διαχείρηση των ακινήτων της και διανομή των αντληθέντων κεφαλαίων στους μετόχους. Η αξία των ακινήτων που βρίσκονται τα κεντρικά της Sotheby's σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο φτάνει τα 700 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία μπορεί να εγκατασταθεί σε πιο «μέτριες» αλλά εξίσου αποτελεσματικές τοποθεσίες.
Είχε ξαφνιάσει
Κάποιοι αναλυτές ξαφνιάστηκαν από την είσοδο του Λεμπ στον Sotheby's, αν και δεν είναι ο μοναδικός ακτιβιστής επενδυτής που έχει βάλει στο στόχαστρό του τον Sotheby's, καθώς μετοχές της έχουν αγοράσει επίσης ο Nelson Peltz της Trian Partners και ο Mick McGuire της Marcato Capital.

Ο Λεμπ και η γυναίκα του Μάργκαρετ Μούνζερ, γνωστή για τη λατρεία της σε έργα προπολεμικής και προνεωτερικής τέχνης, είχαν καταταχθεί από το έγκριτο περιοδικό Art News μεταξύ των 200 σημαντικότε­ρων σ
Ο Λεμπ και η γυναίκα του Μάργκαρετ Μούνζερ, γνωστή για τη λατρεία της σε έργα προπολεμικής και προνεωτερικής τέχνης, είχαν καταταχθεί από το έγκριτο περιοδικό Art News μεταξύ των 200 σημαντικότε­ρων συλλεκτών παγκοσμίως.
Μάλιστα, ο οίκος, μέσω του εκπροσώπου του Αντριου Γκάλι, είχε«καλωσορίσει» την επένδυση του Λεμπ. Αλλωστε η γυναίκα του Ντάνιελ Λεμπ, Μάργκαρετ Μούνζερ, είναι γνωστή για τη λατρεία της σε έργα προπολεμικής και προνεωτερικής τέχνης.
Το ζευγάρι κατατάχθηκε από το έγκριτο περιοδικό Art News, μεταξύ των 200 σημαντικότερων συλλεκτών παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι... στους τοίχους των γραφείων της Third Point στην Park Avenue της Νέας Υόρκης, κρέμονται σημαντικά κομμάτια.
Μετά τα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζει νέο μεγάλο κόλπο
«Είναι περίεργο που οι επιχειρηματίες αυτού του κλάδου δεν είχαν εκσυγχρονίσει τις δραστηριότητες των οίκων για να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή και στις απαιτήσεις της», είχε σχολιάσει ο Μάικλ Πλάμερ, πρώην γενικός διευθυντής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του οίκου Chri­stie's, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Φρανσουά Πινό, προβλέποντας ότι το hedge fund του κ. Λεμπ θα έχει προτάσεις για το πώς μπορεί ο Sotheby's να διεκπεραιώνει τις δημοπρασίες του διαφορετικά».
Ο οίκος Sotheby's που ιδρύθηκε το 1744, εμφάνισε τζίρο 768,5 εκατ. ευρώ κατά την περσινή χρονιά, η πλειονότητα του οποίου προερχόταν από τις δημοπρασίες πεπαλαιωμένων κρασιών, έργων τέχνης και πολύτιμων λίθων. Η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 700 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 515,2 εκατ. δολάρια σε μακροπρόθεσμα χρέη, ενώ έχει δηλώσει ότι εξετάζει την αξία των κεντρικών γραφείων της στη Νέα Υόρκη.
Μετά τα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζει νέο μεγάλο κόλπο
Αποδόσεις εξπρές
Θυμίζουμε ότι ο Λεμπ έβγαλε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια από ελληνικά ομόλογα, τα οποία τα αγόρασε πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (στην τιμή των 17 σεντς του δολαρίου), καταφέρνοντας σημαντικές αποδόσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε επιστολή του προς τους επενδυτές του fund Third Point Offshore Fund (που διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. δολ.) ο... δισεκατομμυριούχος επενδυτής είχε αποδώσει τις υψηλές αποδόσεις στις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι -προς τα τέλη περυσινού Ιουλίου- ότι θα κάνει οτιδήποτε για να σώσει το ευρώ, εξέλιξη που ενίσχυσε την πεποίθηση του Loeb ότι είναι υπερβολή το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Αναφορικά με τις δραστηριότητες του Third Point στην Ελλάδα, θυμίζουμε ότι το hedge fund συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πριν από λίγους μήνες επένδυσε 60 εκατ. δολάρια στην ενεργειακή Energean Oil & Gas.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ mapostolou@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me