22/9/13

Αλλαγή φρουράς στον Dοw Jones

WALL STREET

Στον Dow Jones η τιμή της μετοχής είναι πάνω από όλα. Γι' αυτό τρεις εταιρείες, οι Alcoa, Bank of America και Hewlett - Packard, των οποίων η αθροιστική βαρύτητα στον δείκτη είχε υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%, εξαιτίας της χαμηλής πτήσης τους στο ταμπλό, βγήκαν εκτός.

 
 
Η Goldman Sachs με κεφαλαιοποίηση 78 δισ. δολ. και τιμή μετοχής 167,2 δολ. αντικατέστησε την BoA, της οποίας η μετοχή έχει κατρακυλήσει στα 14,5 δολ. και η κεφαλαιοποίησή της φθάνει τα 158 δισ. δολάρια. 
 
Βγαίνουν τα «βουβάλια και μπαίνουν τα ελάφια» στον Dow Jones, τη βιτρίνα της Wall Street. Η διαχειρίστρια εταιρεία S&P Dow Jones Indices πήρε τη μεγάλη απόφαση να απομακρύνει από τον πιο γνωστό δείκτη των χρηματιστηρίων τα «βαρίδια» όπως έλεγαν αναλυτές.
 
 
Νέο «αίμα» και πολλές προσδοκίες φέρνουν οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, οι οποίες να σημειωθεί συντελούνται μετά από 54 χρόνια.
Αποχωρούν οι Alcoa (AA), Bank of America (BAC) και Hewlett - Packard (HPQ) για να περιληφθούν στην ελίτ «των 30» οι Goldman Sachs (GS), Visa (V) και Nike (NKE). 

Η τιμή της Bank of America, η οποία συμμετείχε μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια στον δείκτη, έχει κατρακυλήσει στα 14,5 από 50 δολάρια το 2007 εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2008, ενώ η κεφαλαιοποίηση φθάνει τα 158 δισ. δολάρια. 

Η τιμή της μετοχής της ALCOA από τα 40 δολάρια το 2007 έχει υποχωρήσει στα 8 δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία είναι 96 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα η μετοχή της Hewlett Packard (η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι 41 δισ. δολάρια) κινείται στα επίπεδα των 22 δολαρίων από 50 δολάρια το 2010. Η διαχειρίστρια εταιρεία την έβαλε στη λίστα λόγω της τιμής.

Αλλαγή φρουράς στον Dοw Jones
 

Η βίζα 
 
Αντίστοιχα η VISA με κεφαλαιοποίηση 124 δισ. δολάρια «είδε» τη μετοχή της να σκαρφαλώνει στα 194 δολάρια από τα 131 δολάρια έναν χρόνο πριν. Η Goldman Sachs με συνολική χρηματιστηριακή αξία 78 δισ. δολαρίων διαπραγματεύεται στα 167,2 δολάρια ανά μετοχή και η NIKE με κεφαλαιοποίηση 61 δισ. δολάρια, στα τα 70 δολάρια από 45 δολάρια ανά μετοχή έναν χρόνο πριν.



Ετσι σε έναν δείκτη που επηρεάζεται από το ύψος των τιμών των μετοχών και όχι τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών οι υπεύθυνοι αποφάσισαν τα «αποσύρουν» τις τρεις πολυεθνικές των οποίων η αθροιστική βαρύτητα είχε υποχωρήσει στα επίπεδα του 2% όταν μία μόνο μετοχή αξίας 185 δολαρίων της IBM (της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι περίπου 209 δολάρια) αποτελεί σήμερα ένα υπερμέγεθες 9,43% του δείκτη.


Η αναχαίτιση της μονόπλευρης επιρροής της IBM ήταν ένα βασικό κίνητρο για να επιλεγούν οι ακριβές Goldman και Visa, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπλίτσερ πρόεδρο της επιτροπής του δείκτη S&P Dow Jones Ο ίδιος ακριβώς λόγος είναι που κρατά εκτός εταιρείες με μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία όπως η Apple (AAPL) και η Google (GOOG), των οποίων οι μετοχές κινούνται στις περιοχές των 500 έως 900 δολαρίων αντίστοιχα.


Το κλαμπ

Ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Πολ Χίκι ανέφερε ότι ο Dow Jones χωρίς αμφιβολία είναι ένας πολύ παράξενα διαμορφωμένος δείκτης, αλλά παρόλη την κριτική που δέχεται, είναι αυτός που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων Αμερικανών όταν σκέφτονται το Χρηματιστήριο. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος θέλει να είναι σε τελική ανάλυση μέλος ενός κλαμπ, πρέπει να παίξει με τους κανόνες του.


Ο κ. Πολ Χίκι πάντως απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι ο δείκτης θα έπρεπε να «σταθμίζεται» όχι από τις αυθαίρετες τις περισσότερες φορές τιμές των μετοχών των μελών του αλλά από τη βαρύτητά τους στην αγορά, υποστήριξε ότι οι αλλαγές αυτές θα κάνουν τον Dow Jones πιο ισορροπημένο.

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ntheodoropoulos@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me