Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Για μια ακόμα φορά άναψε φωτιές ο αιρετικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ο άλλοτε αριστερός, αφού είχε περάσει από το Ρήγα Φεραίο και είχε αντιδικτατορική δράση, βρέθηκε ηγετικό στέλεχος στο Δίκτυο 21 πριν 20 περίπου χρόνια, συνδέθηκε με τον νυν Πρωθυπουργό και πλέον αποτελεί τον πιο πιστό συνεργάτη του.

Ο Λαζαρίδης έχει καταφέρει πολλές φορές να προκαλέσει εντάσεις. Ο ίδιος είναι εκ φύσεως συγκρουσιακός και άρα δεν χρειάζεται και πολύ για να μπει μπουρλότο στην πολιτική ζωή. Προ ημερών έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, αφού ως ο εισηγητής της θεωρίας των δυο άκρων, έβαλε στο ίδιο τσουβάλι, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.

Δεν είχε καν ταφεί ο 34χρονος δολοφονημένος από τον χρυσαυγίτη και ο Λαζαρίδης θεώρησε σκόπιμο να υπερασπιστεί τη θεωρία του, προκαλώντας οργή, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από την ΝΔ, την καραμανλική τάση, τους φιλελεύθερους και τη λαϊκή δεξιά.

Ο Λαζαρίδης κατάφερε να ενώσει εναντίον του, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Βαγγέλη Αντώναρο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Νικήτα Κακλαμάνη, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κ.α.

Και όχι μόνο, καθώς του επιτέθηκαν και παλαιοί του σύντροφοι, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, αλλά και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973, ο Ολύμπιος Δαφέρμος που με ένα σημείωμά του στην Εφημερίδα των Συντακτών, του έριξε μαχαιριά και αφού τον αποκάλεσε εραστή της εξουσίας του έγραψε: «Και η αριστερά δεν είχε προοπτική. Και βρέθηκες στην εξουσία. Και ασκείς εξουσία. Κάποιοι σε θεωρούν ιθύνοντα νου. Καταγοητευμένος φαίνεσαι. Τόσο που να μη θέλεις να ξεχωρίσεις το πολιτικό έγκλημα, τη δολοφονία, από την ειρηνική πολιτική αντιπαλότητα. Τη μη αρεστή σε σένα. Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις».

Κατά καιρούς έχει εκφράσει αιρετικές απόψεις και σας παρουσιάζουμε μερικές απαντήσεις σου σε διάφορες συνεντεύξεις για να κατανοήσετε ποιος είναι. 
Ενας πρώην «Ρηγάς», στέλεχος του ΚΚΕ εσωτ., με αντιδικτατορική δράση, βρέθηκε πρώτα στην Πολιτική Ανοιξη και μετά στη ΝΔ, ενώ ανήκει και στο «εθνικοπατριωτικό τόξο». Είναι φυσιολογικό;
«Θα ήταν πιο... «φυσιολογικό» να είχα προσχωρήσει στο ΠαΣοΚ; Θα ήμουν πιο «πολιτικώς ορθός», έτσι; Το 1973 αγωνιζόμουν για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία». Κανένας δεν με είπε τότε μέλος του... «εθνικοπατριωτικού τόξου»! Για τα ίδια αγωνίζομαι όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν... Για τα ίδια και σήμερα. Στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας- σε άλλες εποχές, με άλλους όρους- αγωνίζομαι ακριβώς για τα ίδια: για «εθνική ανεξαρτησία» και «λαϊκή κυριαρχία». Δεν ξέρω αν είναι «φυσιολογικό» αυτό... Πάντως «πολιτικώς ορθό» δεν είναι! Και πολύ το χαίρομαι».
(...)

-Ο φίλος σας κ. Φαήλος Κρανιδιώτηςλέει ότι η εποχή χρειάζεται «μαχητές και όχι ντιντήδες». Εχει «ντιντήδες» η ΝΔ;
«Ο Φαήλος είναι φίλος μου.
Και τους φίλους μας δεν τους εγκαταλείπουμε ούτε τους αποκηρύσσουμε, ακόμη και αν πουν μια κουβέντα παραπάνω... Ο Φαήλος εξέφρασε μιαν ολόκληρη άποψη, που καταπολεμά το «δήθεν» στην πολιτική. Αυτή η άποψη επί της ουσίας εξέφρασε πολλούς, πάρα πολλούς. Αν θέλετε, ας μιλήσουμε για την άποψή του, για το «δήθεν» στην πολιτική, όχι για τους «ντιντήδες». Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ασφαλώς έχει πολλούς μαχητές, πάρα πολλούς, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς. Αν δεν είχε, δεν θα κατάφερνε να μειώσει τόσο πολύ, σε τόσο λίγο χρόνο, τη διαφορά μετά την πρωτοφανή ήττα του 2009. Ετσι δεν είναι;».

- Συνδέεστε με το «Δίκτυο 21». Δεν θεωρείτε ότι αυτό κάνει ζημιά στον κ. Σαμαρά, διότι πολλοί το χρησιμοποιούν για να του επιτεθούν;
«Του Σαμαρά του επιτίθενται συνήθως για τις απόψεις του και για τη σταθερότητα με την οποία τις υποστηρίζει, όχι για τους φίλους του ή για τους φίλους των φίλων του... Οσον αφορά το «Δίκτυο 21» είναι νόμιμο σωματείο που επί πολλά χρόνια συμμετείχε σε δημόσιο διάλογο για ζητήματα εθνικής ταυτότητας και εξωτερικής πολιτικής με σοβαρότητα, παραμερίζοντας «γραφικούς» και «γραφικότητες», ακραίους και ακρότητες... Εδωσε αγώνα εναντίον του Σχεδίου Αναν, για παράδειγμα. Και είχε απέναντί του όσους έπαιρναν «επιδοτήσεις» από διάφορα κέντρα για να στηρίζουν το σχέδιο εκείνο. Αλλά ατύχησαν... Δεν βρήκαν ποτέ κάτι να προσάψουν στις απόψεις του «Δικτύου 21» και έφθασαν να το συκοφαντήσουν! Για να καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια, τα οποία έκριναν ότι επρόκειτο για συκοφαντία καραμπινάτη! Και ομολογημένη πλέον... Το «Δίκτυο 21» δεν υπήρξε επιδοτούμενη ΜΚΟ, δεν πήρε χρήματα από διάφορες εταιρείες που τώρα τις ψάχνουν για μίζες, απλώς συμμετείχε σε δημόσιο διάλογο- κυρίως από το Διαδίκτυο- και πολλά που τότε έλεγε εκ των υστέρων δικαιώθηκαν».