8/9/13

ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΙΝΓΚ
 
  • Οι γειτονιές της Αθήνας μαθαίνουν τα βήματα του Χάρλεμ 

     

Το θέαµα ανθρώπων που χορεύουν σουίνγκ σε υπαίθρια πάρτι στους δρόµους της πόλης έχει πάψει προ πολλού να είναι ασυνήθιστο.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, η ομάδα που έφερε το λίντι χοπ στην Ελλάδα έχει χορέψει σε πολλά σημεία της πόλης, στις πλατείες Συντάγματος και Κλαυθμώνος, στο Μοναστηράκι, στην οδό Πανεπιστημίου

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, η ομάδα που έφερε το λίντι χοπ στην Ελλάδα έχει χορέψει σε πολλά σημεία της πόλης, στις πλατείες Συντάγματος και Κλαυθμώνος, στο Μοναστηράκι, στην οδό Πανεπιστημίου κ.α.

«Είµαστε οι πρώτοι που φέραµε το είδος στην Αθήνα. Ηταν το 2005 στην Αγγλία, όπου βρισκόµουν για µεταπτυχιακές σπουδές. Χορεύαµε ροκ εντ ρολ και µια απλή µορφή του σουίνγκ. Αργότερα δοκίµασα το λίντι χοπ.

Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε τίποτα σχετικό. Από ένα
είδος εσωτερικής ανάγκης, αποφάσισα να κάνω κάτι συστηµατικότερο γι' αυτό το είδος χορού στον τόπο µου», εξηγεί στο «Εθνος» η Μαριάντζελα Σαλίχου. Μαζί µε την κ. Μαρία-Νεφέλη Αµπατζή και τον κ. Αλεξ Παλαµήδη αποτελούν την κινητήριο δύναµη πίσω από την εγχώρια κίνηση του λίντι χοπ.


Οι δύο ενθουσιώδεις χορεύτριες άρχισαν να παραδίδουν τα πρώτα µαθήµατα χορού περί τα τέλη του 2007. Διοργάνωσαν το πρώτο υπαίθριο σουίνγκ πάρτι στη µαρίνα του Φλοίσβου, την άνοιξη του 2008. Στην πορεία τα πάρτι έγιναν θεσµός, καθώς όλο και περισσότερος κόσµος αποφάσιζε να δοκιµάσει τα ρυθµικά βήµατα του λίντι χοπ.
«Στην αρχή κάναµε πάρτι κάθε δύο εβδοµάδες.

Μετά το 2012 οι διοργανώσεις γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε εβδοµαδιαία βάση, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, µε εξαίρεση τους ζεστούς καλοκαιρινούς µήνες. Το λίντι χοπ, όπως η σάλσα, είναι κοινωνικός χορός.

Ο κόσµος διασκεδάζει, περνάει καλά όταν χορεύει αυτό τον χαρούµενο, παιχνιδιάρικο, ευφορικό και σαφώς εθιστικό χορό», τονίζει η Μαριάντζελα, που είναι και παραγωγός ειδικής, θεµατικής µουσικής εκποµπής (µε χορευτικές µουσικές των δεκαετιών 1920-1950) σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθµό. Οπως όλα τα πράγµατα που έχουν ως αφετηρία την τζαζ, το λίντι χοπ στηρίζεται στον αυτοσχεδιασµό.
«Στην αρχή κάναμε πάρτι κάθε δύο εβδομάδες», λέει στο «Εθνος» η Μαριάντζελα
«Στην αρχή κάναμε πάρτι κάθε δύο εβδομάδες», λέει στο «Εθνος» η Μαριάντζελα
«Παρότι η τεχνική είναι συγκεκριµένη και αυστηρά καθορισµένη, ποτέ δεν ξέρεις ποια ακριβώς θα είναι η επόµενη κίνηση του παρτενέρ σου, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον και το στοιχείο της έκπληξης», υπογραµµίζει η συνοµιλήτριά µας. Σε συνεργασία µε τον Δήµο Αθηναίων, ο αθηναϊκός πυρήνας του λίντι χοπ έχει χορέψει σε πολλά εµβληµατικά σηµεία της πόλης, στις πλατείες Συντάγµατος και Κλαυθµώνος, στο Μοναστηράκι, στην οδό Πανεπιστηµίου κ.α.
Οι γειτονιές της Αθήνας μαθαίνουν τα βήματα του Χάρλεμ
Ενισχυµένο από την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού, το λίντι χοπ έγινε µόδα. «Οι λίντι χόπερ συνιστούν ολόκληρη κουλτούρα, µε διακριτή, ξεχωριστή αισθητική που εκφράζεται και ενδυµατολογικά.
Γίνονται πλέον και στη χώρα µας ειδικά µπαζάρ, µε καινούργια ή µεταχειρισµένα βίντατζ ρούχα, ενώ οι ανά τον κόσµο φίλοι του λίντι χοπ αποτελούν κοινότητες που, βοηθούσης και της ψηφιακής εποχής, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία», καταλήγει η Μαριάντζελα.


Από το 1920 - Λίντι χοπ και σουίνγκ


Αμερικάνικος, «ελευθεριακός» χορός που αναπτύχθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες 1920 και 1930, το λίντι χοπ αναπτύχθηκε παράλληλα με τη μουσική τζαζ. «Συγχώνευση» ειδών όπως το ταπ, το μπρέικαγουεϊ και το τσάρλεστον, αποτελεί διακριτό είδος της οικογένειας των χορών σουίνγκ. Αυτονόητες είναι οι αναφορές στην εποχή των μεγάλων ορχηστρών του σουίνγκ, της λεγόμενης και «χρυσής εποχής» της τζαζ. Πίσω στη δεκαετία του '20, φυσικός χώρος του ήταν η αίθουσα χορού Σαβόι, η οποία απετέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στη διαρκή ιστορική εξέλιξη των ιδιωμάτων της τζαζ.
Ανάμεσα στους «αρχιερείς» που συνέβαλαν στην ανάδειξη του είδους, ξεχωρίζουν ονόματα όπως οι Φράνκι Μάνιγκ, Αλ Μινς και Λίον Τζέιμς. Η αναβίωση του λίντι χοπ ξεκίνησε περί τα τέλη της δεκαετίας του '80, με πρωτοβουλία Αμερικανών, Σουηδών και Βρετανών χορευτών. Ταινίες όπως οι «Swingers» και «Malcolm X» συνέβαλαν στη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία του. Χαλαρά συνδεμένες ομάδες πολιτών-χορευτών στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Ωκεανία, συνεχίζουν να συμβάλλουν στην εντυπωσιακή, «δεύτερη καριέρα» του λίντι χοπ. Δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα πολλά διεθνή φεστιβάλ του είδους κατέχει το, διάρκειας ενάμιση μήνα, καλλιτεχνικό γεγονός που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο μικρό σουηδικό χωριό Herrang.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me