17/9/13

ΕΥΔΑΠ: Κυβέρνηση, πες... αλεύρι, ο Επίτροπος Μπαρνιέ σε γυρεύει!


 
  
Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία απογυμνώνεται διαρκώς, με τη φυγή πανίσχυρων βιομηχανικών ομίλων (π.χ. Βιοχάλκο), την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο πριμοδοτεί την ΕΥΔΑΠ, επιστρέφοντας -μόνο σε αυτή- μέρος των χρεών του, πιστεύοντας ότι έτσι θα εισπράξει περισσότερα από την πώλησή της! Δεν έχει, όμως, την ίδια γνώμη και ο Μπαρνιέ.

Η κυβέρνηση προκαλεί με τις πράξεις της όλο το εγχώριο επιχειρείν, με τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί στην υπόθεση της ΕΥΔΑΠ, στην οποία Δημόσιο και Δήμοι οφείλουν περί τα 260 εκατ. ευρώ, καθώς ξεκίνησε να εξυπηρετεί σταδιακά αυτό το πολύ μεγάλο ποσό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει φεσώσει τις επιχειρήσεις με πάνω από 8 δισ. ευρώ, τα οποία δεν επιστρέφει, οδηγώντας τες σε οικονομικό αδιέξοδο και σε καθημερινή αιμοραγία, που φτάνει μέχρι τις απολύσεις και την μη πληρωμή μισθών για πολλούς μήνες. Ακόμα και σε καθαρά εξαγωγικές επιχειρήσεις, αρνείται να καταβάλει ακόμα και ένα μικρό μέρος των όσων δικαιούνται.

Η ΕΥΔΑΠ, παίρνει ως γνωστόν, την πρώτη ύλη δωρεαν από τη φύση, προχωράει σε διύλιση και το παρέχει πόσιμο στους καταναλωτές. Το δίκτυό της, όμως, είναι απηρχειωμένο και όσες επενδύσεις γίνονται, απλώς συντηρούν ένα προβληματικό σύστημα, το οποίο έχει άμεση ανάγκη να αντικατασταθεί ουσιαστικά εξ αρχής. Πλην, όμως, ούτε οι επίδοξοι αγοραστές της επιχείρησης έχουν την παραμικρή διάθεση να εμπλακούν σε τέτοιες κοστοβόρες επενδύσεις και το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία, θέλοντας μόνο το κερδοφόρο κομάτι της εμπορίας...

Αλλά και η ίδια η ΕΥΔΑΠ, πέρυσι στο πρώτο εξάμηνο διέθεσε μόλις 6,4 εκατ. ευρώ για συντήρηση δικτύου και εφέτος στο ίδιο διάστημα, ακόμα λιγότερα, 5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη «έγραφαν», αλλά εκσυγχρονισμός δεν γινόταν ποτέ.

Παράλληλα, όμως, προσέξτε: Ενώ η επιχείρηση διεκδικεί και η κυβέρνηση άρχισε να της καταβάλει προνομιακά όσα της οφείλονται, την ίδια ώρα χρωστάει, κυρίως για ασφαλιστικές παροχές των εργαζομένων της, ούτε λίγο ούτε πολύ, 261,6 εκατ. ευρώ! 

Δεν θα ήταν προτιμότερο, λοιπόν, η κυβέρνηση, αντί να δίνει αυτά που χρωστάει το Δημόσιο και οι Δήμοι στην προς πώληση επιχείρηση -προκειμένου να βελτιώσει, όπως υπολογίζει, το τίμημα που θα εισπράξει- να τα δίνει στους υπαλλήλους και στα ταμεία τους;

Παρά την σκανδαλώδη πριμοδότηση και κυρίως τη μείωση των μισθών, η εταιρεία εμφάνισε μειωμένα EBITDA 39,5 εκατ. στο εξάμηνο, έναντι 43,1 εκατ. στο ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η κυβέρνηση, όμως, ενώ ντύνει και στολίζει την ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της ότι δύο κοινοτικοί Επίτροποι την έχουν κυριολεκτικά αδειάσει! Οι κ.κ. Μισέλ Μπαρνιέ και Όλι Ρεν, έχουν δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση των πόσιμων νερών, δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις και τα σχέδια της Ε. Ε.

Το θέμα αυτό έχει αναδείξει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση της βουλευτού του Νάντιας Βαλαβάνη και οκτώ ακόμα βουλευτών του, φέρνοντας στην επιφάνεια το μείζον αυτό ζήτημα και ουσιαστικά ανατρέποντας την δήθεν συμφέρουσα πώληση των νερών και το πέρασμά τους σε ιδιώτες.

Ταυτοχρόνως, βεβαίως, εξελίσσεται και ένα μεγάλο χρηματιστηριακό παιχνίδι, καθώς την απόφαση της κυβέρνησης αβαντάρουν και οι περισσότεροι αναλυτές, εμφανίζοντας ρόδινη την κατάσταση και ακόμα πιο ρόδινες τις προοπτικές μίας ιδιωτικοποίησης και αποκρύπτοντας το πόσα κεφάλαια απαιτούνται για δίκτυο και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

Η κοινωνία, όμως, έχει αντιληφθεί ότι η πώληση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, θα φέρει τρομακτικές αυξήσεις και για τον λόγο αυτό κυριολεκτικά βράζει προ μιάς τέτοιας προοπτικής. Άλλωστε, τα παραδείγματα, διθνώς, διδάσκουν ότι το πέρασμα του πόσιμου νερού σε ιδιώτες απέτυχε: 

Στη Μ. Βρετανία, η τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 245% στο διάστημα 1993 - 2006, ενώ τα κρούσματα μολυσμένου νερού, ήταν σχεδόν καθημερινά. Στο Παρίσι, μετά από 25 χρόνια, το νερό πέρασε στον Δήμο, αφού πρόλαβε να γίνει το ακριβότερο στον κόσμο! Και στη Γερμανία, επίσης απέτυχε η ιδιωτικοποίηση των νερών και πλέον ο έλεγχός τους πέρασε στους Δήμους.

Τέλος, ακόμα και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, εκφράζουν πλέον ανοιχτά την άποψη, ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά απόδοσης, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειων ύδρευσης. 

Απλώς, αυτό που δεν ομολογείται ανοιχτά, είναι το γεγονός της πλήρους αποτυχίας του εγχειρήματος, ένα δημόσιο φυσικό αγαθό, οπως το νερό, να αφήνεται στα χέρια ιδιωτών, που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι το κέρδος, αγνοώντας τις απλές και πολύτιμες ανάγκες των ανθρώπων, των κοινωνιών.

http://www.sportandbusiness.gr/index.php/paraskinio/item/19393

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me