Ο κύκλος των χαμένων τραπεζιτών
Η οικονομική κρίση δεν εξαφάνισε μόνο τράπεζες αναγκάζοντας το Δημόσιο να διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια για να κλείσει μαύρες τρύπες και να καθαρίσει το σύστημα, αλλά παράλληλα έσβησε από το χάρτη ισχυρές προσωπικότητες επιχειρηματιών και τραπεζιτών επιφυλάσσοντάς τους το χειρότερο δυνατό φινάλε. Ένοχοι ή αθώοι και σε πιο βαθμό; Είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η ελληνική δικαιοσύνη.
Δημοσιογραφικά όμως τα θέματα δεν εξαντλούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις ογκώδεις δισκογραφίες. Μια ολόκληρη γενιά νεόκοπων και παλαιότερων τραπεζιτών που κατάφεραν να δημιουργήσουν ή να ελέγξουν μικρές τράπεζες, ακούμπησαν τα media και έκαναν μπίζνες με το Δημόσιο βρίσκονται τώρα πίσω από τα σίδερα, κρινόμενοι όχι απλά ως διωκόμενοι αλλά και ως "ύποπτοι φυγής".
Οι διώξεις και τα αδικήματα που βαρύνουν τους προφυλακισμένους εδράζονται και αφορούν τη διαχείριση των τραπεζών τους. Στην πραγματικότητα όμως αυτή ήταν η αφορμή, η παρωνυχίδα. Τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα και οι διεθνείς πολιτικές ισορροπίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν οι δυνάμεις που προκάλεσαν την επιλλεκτική κάθαρση του συστήματος.
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Τρύφων Κολλίντζας και Βίκτωρας Ρέστης, είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό δείγμα ανθρώπων με εξουσία και οικονομική επιφάνεια που σήμερα είναι φυλακισμένοι και υπόδικοι. Υπάρχουν και άλλοι που τα ονόματά τους είναι λιγότερο γνωστά στον κόσμο και άλλοι που ακόμα οι υποθέσεις τους διερευνώνται.
Η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η FB Bank του Βίκτωρα Ρέστη και η Probank που μέχρι προσφάτως διεύθυνε ο κος Δαμανάκης εξαφανίστηκαν από τον τραπεζικό χάρτη με συνοπτικές διαδικασίες. Οι βασικοί μέτοχοι της Proton και της FB είναι ήδη προφυλακισμένοι για ξέπλυμα χρήματος, υπεξαίρεση και μια σειρά ακόμα αδικήματα που είτε τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είτε βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Αντιστοίχως εξαφανίστηκαν -λόγω Κύπρου- η Marfin-Laiki Bank, η τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Marfin και επικεφαλής της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, δέχεται τα πυρά των Κυπρίων, όπως και ο Ανδρέας Ηλιάδης από την Τρ. Κύπρου.
Είναι και άλλα μικρότερα στελέχη τραπεζών που ακόμα και αν οι τράπεζές τους επιβιώνουν σήμερα λόγω του χαρακτηρισμού τους ως συστημικές, επιβιώνουν. Από τη στιγμή όμως που δημόσιο χρήμα εισρέει για να σώσει και να στηρίξει τότε καλείται και η δικαιοσύνη να ελέγξει και να αποκαλύψει, για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος.
Χ.Φ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες