22/7/13

ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ

Φιέστες, λόγια και από... τηγανίτα τίποτε!

Φιέστες, λόγια και από... τηγανίτα τίποτε -Τρία απλά παραδείγματα
Συχνά στην Ελλάδα, πολύ πριν ξεκινήσουμε την προσπάθεια, οι πολιτικοί μας αρχίζουν να πανηγυρίζουν για τα μεγάλη οφέλη και τις... χοντρές δουλειές που ΘΑ έρθουν (αν... έρθουν).
Σαν κάτι προπονητές που κάνουν μεγάλες δηλώσεις πριν τον αγώνα και μετά τη λήξη του παιχνιδιού, ενίοτε τρέχουν να κρυφτούν!
Κλασικό παράδειγμα, η φιέστα που έγινε προ μηνών από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων. Η αλήθεια είναι πως (και) στο θέμα αυτό παρατηρείται νέα καθυστέρηση και όσοι προέβλεπαν πως οι πρώτοι... κασμάδες θα έπιαναν δουλειά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, μάλλον θα περιμένουν από έναν έως τρεις μήνες ακόμη. Και βλέπουμε...

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περιβόητη οικονομική αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, όπου πολιτικοί κύκλοι της αντιπολίτευσης (ευτυχώς η κυβέρνηση έχει κρατήσει χαμηλά τους τόνους) μιλούσαν για δυνατότητα άμεσης προπώλησής τους.
Και αυτό, όταν χώρες που βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από μας στο συγκεκριμένο μέτωπο (Κύπρος) δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014.
Ένα τρίτο παράδειγμα είναι αυτό του ιατρικού τουρισμού, για το οποίο πολλές φορές και με θερμά και μεγάλα λόγια έχουν μιλήσει οι παράγοντες της κυβέρνησης, της υπουργού κας Όλγας Κεφαλογιάννη συμπεριλαμβανομένης.
Ωστόσο, αν ψάξει κάποιος καλύτερα το θέμα, διαπιστώνει πως... ακόμη δεν είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε!
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Μόλις προ ολίγων ημερών, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ανέθεσαν στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής μελέτη για τον ιατρικό τουρισμό, από την οποία θα προκύψουν: α) οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα β) οι πιθανές ελλείψεις σε υποδομές γ) οι απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.
Η μελέτη λοιπόν αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.
Πέρα όμως από τους εκπροσώπους της ιδιωτικής υγείας, το θέμα θα μελετήσει μεταξύ άλλων και η Task Force του κυρίου Ράιχεμπαχ, στα πλαίσια σύνταξης ενός νέου μοντέλου λειτουργίας για τον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα.
Το πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη της Task Force, παραμένει άγνωστο.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά:
• Πρώτον, να περιμένουμε -το νωρίτερο μέσα στο 2014- τα αποτελέσματα των δύο μελετών.
• Στη συνέχεια να αποφασίσει η κυβέρνηση -αν βέβαια ενδιάμεσα δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές- για το θεσμικό πλαίσιο και να το ψηφίσει.
• Πιο μετά να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές
• Και στη συνέχεια να περιμένουμε σιγά-σιγά την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.
Αν βέβαια μέχρι τότε έχουν εξασφαλιστεί και χρηματοδοτικοί πόροι για τις εταιρείες υγείας που θα αποφασίσουν να επενδύσουν!
Εμείς όμως λέμε μεγάλα λόγια και κάνουμε μεγάλα σχέδια από τώρα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me