«Θαλασσοδάνεια» 5,5 δισ. ευρώ με την εγγύηση του κράτους σε 12.000 επιχειρηματίες
Έλεγχοι και σε 2.000 εταιρίες που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
Έρευνες σε 12.000 επιχειρηματίες για τα «θαλασσοδάνεια» που πήραν με
την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου την περίοδο 2006 – 2011 καθώς και σε
εταιρίες που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του
Πτωχευτικού Κώδικα, ξεκινά η κυβέρνηση.
Τους ελέγχους αυτούς μαζί με αυτούς που θα γίνουν για τα αφορολόγητα αποθεματικά σε 616 επιχειρήσεις προβλέπει ειδικό «επιχειρησιακό σχέδιο» με το οποίο το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να καλύψει την «μαύρη τρύπα» ύψους 1,6 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία ∙ που εξαιτίας αυτής απειλούνται από το Φθινόπωρο με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα ελληνικά νοικοκυριά.
Για πρώτη φορά στο στόχαστρο του ελέγχου μπαίνουν τα «θαλασσοδάνεια» των 5,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε 12.000 επιχειρηματίες την περίοδο 2006 - 2011.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πόρισμα - «φωτιά» που αποκαλύπτει τη μεγάλη «βιομηχανία» που είχε στηθεί στον χώρο των επιχειρηματικών δανείων που εκτός από τις ΔΕΚΟ πρόσβαση σε αυτό το τραπεζικό χρήμα είχαν και ιδιώτες.
Στην έκθεση που έχει πάνω στο γραφείο του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας περιγράφεται το σαθρό σύστημα παροχής των εγγυήσεων, ενώ παρουσιάζονται περιπτώσεις επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από αυτό αναγκάζοντας το δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν στη συνέχεια.
Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια δίνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ κρύβονταν επιμελώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, διατυπώνονται ενστάσεις για συγκεκριμένα ποσά δανειοδότησης που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και μέσα σε αυτή την λίστα περιλαμβάνονται ονόματα εταιριών από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων, της νηματουργίας, αλλά και από τον χώρο του Τύπου.
Αφορμή για να ξεκινήσουν αυτοί οι έλεγχοι στάθηκαν καταγγελίες τις οποίες έκαναν τα Επιμελητήρια της χώρας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με την σειρά του έδωσε εντολή σε ανώτερο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης να ξεκινήσει έρευνες σχετικές με την παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε ατομικά δάνεια ιδιωτών αλλά και ΔΕΚΟ και να συντάξει ειδικό πόρισμα.
Σε χρόνο παράλληλο με τους ελέγχους για τα θαλασσοδάνεια θα ξεκινήσει και το «σκανάρισμα» από το υπουργείο Οικονομικών των 2.000 εταιριών που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόνο για το 2012 ο αριθμός των αιτήσεων έφθασε τις 600 που είναι ενδεικτικός της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Από την άλλη, ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός των εταιριών που έμειναν εκτός άρθρου, λόγω του ότι δεν κατάφεραν να πείσουν με τα οικονομικά τους στοιχεία τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ( Πρωτοδικεία).
Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή για στενή παρακολούθηση των οφειλετών που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης «τσεκάροντας» εκ νέου την φορολογική τους συμπεριφορά. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου στέκεται ιδιαίτερα στις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ελεγκτικές αρχές και οποίες κάνουν λόγο ότι το άρθρο 99 αποτέλεσε ένα ασφαλές «καταφύγιο» για τα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτές τις επιχειρήσεις.
Το «μπαράζ» των ελέγχων στις επιχειρήσεις ολοκληρώνεται με την απόφαση για τα αφορολόγητα αποθεματικά. Περισσότερα από 250 - 300 εκατ. ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος 616 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και εισηγμένες που έκαναν χρήση της διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Κομισιόν με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την ανάκτηση των αποθεματικών προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς αποτελεί ένα παλιό πρόβλημα, το οποίο όμως θα πρέπει να επιλυθεί φέτος και μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.
Η ιστορία με τα αφορολόγητα αποθεματικά ξεκινάει από την εποχή Νίκου Χριστοδουλάκη. Με σχετικό νόμο ο τότε υπουργός Οικονομικών έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2004 και 2005 ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων σε ποσοστό μέχρι και 35% των κερδών. Του μέτρου επωφελήθηκαν 6.200 επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά με το συνολικό ύψος των «παράνομων» ποσών να φτάνει τα 500 με 600 εκατ. ευρώ.
Οι 5.584 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, απαλλάχθηκαν από την επιστροφή, δεδομένου ότι δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά για επενδύσεις ύψους 100.000-150.000 ευρώ. Η Κομισιόν χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας (de minimis) το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων. Όχι όμως, και για άλλες 616 οι οποίες στον ίδιο κωδικό με τα αποθεματικά «πέρασαν» και άλλα απαλλασσόμενα ποσά.
Οι εταιρείες αυτές καλούνται τώρα να επιστρέψουν αυτά τα ποσά και μάλιστα εντόκως. Επίσης, θα φορολογηθούν εκ νέου από την εφορία για τις δύο οικονομικές χρήσεις 2004 και 2005.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες