Μετά την διόρθωση...
Manos Chatzidakis
Η «ανοδική υπερβολή» συνήθως φέρνει την «υπερβολή του κάτω» στις αγορές και αυτό δεν άργησε να επιβεβαιωθεί στην εγχώρια αγορά. Με κινητήριο μοχλό τους συνήθεις υπόπτους του τραπεζικού κλάδου η αγορά έχασε παραπάνω από όσα κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφωντας ένα πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων.
Οι τράπεζες επέστρεψαν στις τιμές που είχαν από την αρχή του έτους ενώ οι τζίροι της αγοράς μετά το ρεκόρ των 290 εκ. ευρώ της προηγούμενης Παρασκευής συρρικνώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας κάτω από τα 100 εκ. ευρώ.
Γεγονός που οφείλεται στην απουσία διαπραγμάτευσης της Εθνικής Τράπεζας αλλα και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης πολλών βραχυπρόθεσμων παικτών που είχαν ως επί το πλείστον εστιάσει την επενδυτική τους δραστηριότητα σε γρήγορες κινήσεις υψηλής μόχλευσης.
Η αγορά βρίσκεται στον χρονικό πυρήνα των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου που θα
απαιτήσουν ρευστότητα για την ολοκλήρωση τους, ένα παράγοντα φύσει ανασταλτικό για την άνοδο των μετοχών. Φαίνεται ωστόσο ότι σημαντικό μέρος αυτής της ρευστότητας έχει ήδη «τακτοποιηθεί» καθώς οι απώλειες του Γενικού είκτη και οι ημερήσιες συναλλαγές κινούνται σε φθήνουσα πορεία.
Λόγω επομένως των μικρών χρονικών περιθωρίων η ένταση της διορθωτικής κίνησης έχει περισσότερους λόγους να εξαντλείται παρά να ενισχύεται και η αγορά ίσως έχει αρχίσει να ψάχνει τον επόμενο καταλύτη που θα δώσει κίνητρα νέων τιμολογήσεων στην αγορά.
Την ίδια στιγμή τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εταιριών δεν έχουν δώσει κάποια ευκαιρία ανοδικής διαφοροποιήσης καθώς κινούνται πολύ κοντά στο εύρος των εκτιμήσεων ή δεν έχουν την δυναμική των ισχυρών κερδών που θα δημιουργούσε ένα νέο πυρήνα ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα εώς τώρα στο 10% του συνόλου των εταιριών που έχουν δημοσιευμένα στοιχεία α’ τριμήνου οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση 9%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 21% και η καθαρή κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 60%. Συμπεριλαμβανομένων ωστόσο των εκτάκτων κερδών των τραπεζών η κερδοφορία διαμορφώνεται στα 6,8 δις ευρώ.
Τεχνικά, ο Γενικός είκτης ξεκίνησε από το υψηλό εβδομάδας –και έτους- και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό εβδομάδας με ένα κόκκινο σερί της τάξεως του 11%. Αν και τα νούμερα της διόρθωσης δεν είναι αμελητέα οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής έχοντας αποφορτιστεί σημαντικά από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.
Η επόμενη στήριξη της αγοράς βρίσκεται στην περιοχή που οριοθετούν ο κινητός μέσος των 30 και 50 ημερών μεταξύ 1.015 και 995 μονάδων επίπεδο από το οποίο αναμένεται κάποια ανοδική αντίδραση η οποία θα κριθεί από την συμμετοχή (όγκοι) και την δομή.
Σε ιδανικές συνθήκες για το ανοδικό σενάριο η εξάντληση της διορθωτικής κίνησης ενδεχομένως να γίνει πέριξ των 1.000 μονάδων του Γενικού δείκτη και ακολούθως να υπάρξει μια διαδικασία συσσώρευσης που θα συρρικνώσει τις διακυμάνσεις. Το σενάριο της συσσώρευσης είναι η βασική μας υπόθεση για την ερχόμενη εβδομάδα αφού σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο η αγορά έχει περάσει σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών που ενισχύουν τις πιθανότητες μιας τεχνικής αντίδρασης.
Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank (31/5), την Πέμπτη (30/5) ξεκινά η αύξηση κεφαλαίου και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Εθνικής Τράπεζας ενώ σε επίπεδο εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ, Aegean (27/5), Motor oil, Fourlis (28/5), Jumbo (29/5), FFgroup, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (30/5) και ΕΥ ΑΠ, ΕΥΑΘ και S&B στις31/5.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στις 29 Μαίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την
αποκρατικοποίηση της ΕΠΑ και της ΕΣΦΑ εξέλιξη από την η οποία ενδεχομένως να διαμορφώσει κλίμα και ψυχολογία σε αγορά και οικονομία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες