2/9/15

Απίστευτο περιστατικό φίμωσης του Τύπου στο Τατζικιστάν

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

Απίστευτο περιστατικό φίμωσης του Τύπου στο Τατζικιστάν

Ανεξάρτητος δημοσιογράφος καταδικάστηκε για πλαστογραφία που έκανε όταν ήταν… έξι ετών


12



Ένας δημοσιογράφος από το Τατζικιστάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για πλαστογραφία που διέπραξε το 1989, όταν ήταν μόλις... 6 χρονών, αποκάλυψε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η μη κυβερνητική οργάνωση που κάλεσε τις αρχές της χώρας να τον απελευθερώσουν αμέσως.

«Οι αρχές του Τατζικιστάν πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση και να απελευθερώσουν τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Αμιντζόν Γκουλμουροτζόντα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη του «ένα νέο παράδειγμα της καταπίεσης της ελεύθερης έκφρασης και των ανεξάρτητων φωνών» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.

Ο Γκουλμουροτζόντα, 33 ετών σήμερα και αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου faraj.tj.com, καταδικάστηκε στις 18 Αυγούστου σε φυλάκιση δύο ετών επειδή το 1989 πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής του, με τη βοήθεια του πατέρα του. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι ο δημοσιογράφος που την εποχή εκείνη ήταν 6 ετών, άλλαξε σκόπιμα την ημερομηνία γέννησής του στο πιστοποιητικό για να μπορέσει να πάρει γρηγορότερα διαβατήριο.
Ο δημοσιογράφος αρνείται όλες τις κατηγορίες και επιμένει ότι εξέδωσε διαβατήριο ακολουθώντας τη νόμιμη οδό.

Ο πατέρας του, που πλέον έχει πεθάνει, ήταν επίσης κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.
«Κάτι δεν πάει καλά όταν ένας δημοσιογράφος, γνωστός για τα ανεξάρτητα άρθρα του, φυλακίζεται για δύο χρόνια για πράγματα που διέπραξε όταν ήταν μικρό παιδί» είπε ένας εκπρόσωπος του HRW, ο Χιου Ουίλιαμσον, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της οργάνωσης. «Οι αρχές πρέπει να ακυρώσουν άμεσα την καταδίκη και να τον αποφυλακίσουν», συνέχισε.

Το Τατζικιστάν κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από τον πρόεδρο Ιμομάλι Ραχμόν από το 1992. Το καθεστώς του κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις πιέσεις που ασκεί στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me