30/6/15

«Άλμα» M&A στο α’ εξάμηνο - Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις αποτιμήσεις-ρεκόρ

«Άλμα» M&A στο α’ εξάμηνο
 Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις αποτιμήσεις-ρεκόρ

www.xrimatistirio.gr/index_news.asp?id=51193&ekdosi=5443...
 
Αποτιμήσεις-ρεκόρ έχουν καταβάλει αγοραστές για στόχους εξαγοράς των ΗΠΑ, καθώς η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Μ&Α) αυξήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα κατά το α’ εξάμηνο του έτους.


Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», ένα «μεθυστικό κοκτέιλ» εξαιρετικά χαμηλών κοστών χρηματοδότησης και η αναζήτηση για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ώθησαν την αμερικανική δραστηριότητα Μ&Α κατά 60% υψηλότερα, στα 987,7 δισ. δολ., το ισχυρότερο α’ εξάμηνο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, το 1980.

Παράλληλα, η παγκόσμια δραστηριότητα Μ&Α αυξήθηκε κατά 38% σε ετήσια βάση, στα 2,18 τρισ. δολ. στο α’ εξάμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Οι αμερικανικές συμφωνίες χαρακτηρίζονται επίσης από αποτιμήσεις που δοκιμάζουν νέα ρεκόρ. Η μέση αποτίμηση συμφωνίας -ένας βασικός δείκτης του πόσο οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν- αυξήθηκε σε 16 φορές τα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 14,3 του 2007.

Οι αποτιμήσεις ήταν υψηλότερες στον τομέα της τεχνολογίας, με «οδηγό» την, ύψους 36,4 δισ. δολ., εξαγορά της Broadcom από την Avago –η μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία από την εποχή της «φούσκας» των «dotcom»- η οποία αποτίμησε τον στόχο σε 20 φορές τα λειτουργικά κέρδη.

Τραπεζίτες, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί που ερωτήθηκαν από τους «Financial Times», δήλωσαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των deals έχουν αρχίσει να γίνονται «ελαφρώς αφρώδεις», εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της τρέχουσας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες είναι πεπεισμένοι ότι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός deals θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και οι επενδυτές ανταμείβουν τις εταιρείες που προχωρούν σε εξαγορές. Φέτος, οι μετοχές των εταιρειών που προχώρησαν σε εξαγορές έχουν αυξηθεί κατά 66% κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, σε σύγκριση με λιγότερο από το ήμισυ το 2008.


Η άνοδος των αποτιμήσεων, ωστόσο, είναι πιθανό να καταστήσει πιο δύσκολο για τις εταιρείες να προβούν σε νέες συμφωνίες, δήλωσε ο Wilhelm Schulz, επικεφαλής M&A για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρικής στη Citigroup. «Οι ανησυχίες έχουν γενικά μετατοπιστεί από μακροοικονομικά θέματα στην αποτίμηση όταν πρόκειται για μια συμφωνία», δήλωσε.

Ο Scott Moeller, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου M&Α στο Cass Business School του Λονδίνου δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί αν οι αγορές βρίσκονται σε μια νέα «φούσκα». Όμως, πρόσθεσε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις, αναμεμειγμένες με έναν αυξανόμενο αριθμό επιθετικών προσφορών, υποδηλώνουν ότι «οδεύουμε προς την κατεύθυνση της φούσκας του 1998 και του 2007».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me