30/1/15

Άνω του 90% των κατόχων αδειών ΑΠΕ, δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή!


Άνω του 90% των κατόχων αδειών ΑΠΕ, δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του «S&B», σήμερα τελευταία ημέρα κατάθεσης εγγυητικών επιστολών, ποσοστό άνω του 90% των κατόχων αδειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δεν τις κατέθεσαν, καθώς οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να τις χορηγήσουν.
Ιδιαίτερα σοβαρό θέμα προέκυψε σήμερα στον χώρο των ΑΠΕ, καθώς  ένα συντριπτικό ποσοστό άνω του 90% όσων είχαν οριστικούς όρους σύνδεσης, δεν κατέθεσαν εγγυητικές επιστολές, κατά τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία, με αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος των αδειοδοτημένων παραγωγών να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη προ ολίγου από τις διοικήσεις ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και  ΑΔΜΗΕ, προς τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει πληροφόρηση για το αν θα υπάρξει, οποιασδήποτε μορφής λύση, έστω και προσωρινή για το μείζον αυτό θέμα, που συνιστά κατ’ ουσίαν ένα κραχ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι εγγυητικές αντιπροσωπεύουν ποσά από πολλές χιλιάδες ευρώ, έως και κάποια εκατομμύρια, τα οποία όμως, οι τράπεζες, με βάση τη γενικότερη κατάστασή τους, αδυνατούσαν κατά τις πληροφορίες να χορηγήσουν, όπως βεβαιώνουν στελέχη των θιγόμενων εταιρειών.
Παράγοντες του χώρου, επισημαίνουν πάντως, ότι στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, καθώς τα φωτοβολταϊκά κρατάνε μεν χωρητικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά συνήθως δεν προχωράνε στην ολοκλήρωση των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται άλλες επενδύσεις που είναι έτοιμες να προχωρήσουν. Αν η σημερινή εξέλιξη δώσει λύσει σε αυτό το θέμα, έστω εξ ανάγκης και δώσει προτεραιότητα στις έτοιμες επενδύσεις, θα πρόκειται για ορθή εξέλιξη, αλλά και πάλι θα υπάρξει το εμπόδιο των εγγυητικών επιστολών.
Τέλος, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι ο αρμόδιος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και το επιτελείο του, θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση, καθώς το θέμα επείγει συνδεόμενο βεβαίως με τις πραγματικές δυνατότητες των τραπεζών, οι οποίες ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν επί δύο περίπου έτη μία μόνιμη δυσπραγία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me