17/12/14

Χ.Α.: Λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης...

Εικόνα επίπλαστης αισιοδοξίας διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία θα αποτελέσει  ισχυρή ένδειξηγια την τελική έκνβαση της αναμέτρησης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης καιτην προσφυγή ή μη στις κάλπες. 



http://sofokleousin.gr/admin/article_edit.php?search_id=204240

Η εντυπωσιακή άνοδος βασικών δεικτών και πολλών blue chips μπορεί να ερμηνευθεί ως προεξόφληση θετικών εξελίξεων, αλλά η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος δεν συνηγορούν σ' αυτή την εκτίμηση. 

Είναι μάλλον το αποτέλεσμα μεθοδικών προσπαθειών για τη δημιουργία θετικού κλίματος, την ώρα που η αγορά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Ακολουθώντας σταθερά ανοδική τροχιά από το άνοιγμα της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες ενισχύθηακαν σταδιακά και έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας. 

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ενδοσυνδριακό υψηλό +3,83% στις 866,15 μονάδες και τερμάτισε στις 862,06 με κέρδη 3,33%.

Ανοδο 3,24% κατέγραψε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. κλείνοντας στις 276,58 μονάδες. Υστέρησε σε απόδοση ο τραπεζικός δείκτης (+2,77%)

Χρηματιστές και αναλυτές επισημαίνουν ότι πολλές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που έδωσαν σήμερα τόνο και κατεύθυνση στην αγορά, συναρτώνται με θέσεις που έχουν αναληφθεί στα Παράγωγα, ενόψει του τριπλού κλεισίματος της Παρασκευής.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τη θετική εικόνα που διαμορφώθηκε σήμερα και τις προσδοκίες που δημιουργεί, η συνέχεια θα εξαρτηθεί  από την ερμηνεία που θα δοθεί στο αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Ορόσημο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θα είναι και το κλείσιμο των Παραγώγων της Παρασκευή.


Υπάρχουν βέβαια και άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν σε μικρότερο βαθμό, όπως  το κλίμα στις διεθνείς αγορές - που επιδεινώνεται λόγω της ενσκήπτουσας κρίσης στη Ρωσία.

Προν το παρόν όλα, το μέγα "στοίχημα" για την ελληνική αγορά είναι η προεδρική εκλογή. Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να δώσει ενδείξεις για την τελική έκβαση της, ή να  επιτείνει την αβεβαιότητα.  

Κλειδί θα είναι ο αριθμός των "ναι" για τον Σταύρο Δήμα. Ο πήχυς του θετικού, "ελπιδοφόρου" αποτελέσματος είναι οι 165 θετικές ψήφοι. Λιγότεροι από 162 ψήφοι θα ερμηνευθούν ως πρόκριμα αποτυχίας, που θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες.

Πάνω σ' αυτό το στοίχημα πόνταραν σήμερα οι ελάχιστοι διαχειρσιτές χαρτοφυλακίων και οι traders που αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων. Τον τόνο στην αγορά έδωσαν πάντως οι κινήσεις "χειραγώγησης"  βασικών δεικτών και οριμένων blue chips, όπου υπάρχουν μεγάλες ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me