17/12/14

ΧΑ: «Φορτσάρει» ο ΓΔ πριν τον πρώτο γύρο για ΠτΔ

Μιχαήλ Γελαντάλις
m.gelantalis@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 17 Δεκεμβρίου 2014 

ΧΑ: «Φορτσάρει» ο ΓΔ πριν τον πρώτο γύρο για ΠτΔ


Ανοδική κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο, εν αναμονή της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή. Δοκιμάζει τις 275 ο FTSE 25. Στο πράσινο το σύνολο των blue chips, πλην Aegean. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΛΠ.
Ανοδικά ποντάρει το Χ.Α. που, κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, επιχειρεί να προεξοφλήσει κατ' αρχάς το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας. Εάν τους βγει...Με εντολές αγοράς από την... προσυνεδρίαση κιόλας, είναι σαφές πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» επιχειρούν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα (και) μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό, παρότι η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», ο DAX υποχωρεί έως 0,72%, και παρά τη νέα παρέμβαση της Μόσχας στην αγορά συναλλάγματος.
Το ελληνικό στοίχημα είναι και ευρωπαϊκό, είναι και διεθνές, εξηγούσε παράγων της αγοράς, ο οποίος θεωρεί μείζονος σημασίας για τις αγορές το τι διαδραματίζεται στην Ελλάδα και τι διακυβεύεται αυτές τις ημέρες.
Εύλογα η προσοχή των ξένων ΜΜΕ στραμμένη για ακόμη μία φορά στη Αθήνα (περισσότερα από 20 ξένα τηλεοπτικά κανάλια, από το Τόκιο και το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη θα παρακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία αργά το απόγευμα), δικαιώνοντας τους διεθνείς οίκους που εξετάζουν σενάρια και διερευνούν «παγίδες» και «ευκαιρίες».
Πάνω από τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία αντίδραση πειστικότερη από τη χθεσινή, με τον FT 25 έως τις 274,30 μονάδες σκοντάφτοντας και πριν από λίγο στην πρώτη αντίσταση των 275 μονάδων. Σε αυτό το πρώτο επίπεδο και σήμερα, νωρίτερα, αλλά όπως και εχθές ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις. Ας το έχουμε λοιπόν στα υπόψη μας, στις 275 μονάδες ενεργοποιούνται πωλήσεις, συνεπώς ενδεχόμενη υπέρβασή τους ή αδυναμία κάλυψής τους θα μας είναι χρήσιμη στη συνέχεια.
Έως τις 101,42 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με χαμηλό στις 98,88 μονάδες, με τον κλάδο να παραμένει ευάλωτος στις εξελίξεις που δεν αρέσουν στις αγορές. Για τον κλαδικό δείκτη σχετική μέτρηση φίλου της στήλης ανεβάσαμε στον χθεσινό Εκηβόλο.
Έως το 0,494 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που θα πρέπει να υπερβεί το 0,50 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί το ανοδικό σενάριο. Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση, με τρέχουσα τα 6,27 δισ. ευρώ, δείχνει να είναι αυτή από τον κλάδο που επιχειρείται να κάνει τη διαφορά. Συνεπώς ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση του 0,50 ευρώ θα ενισχύει το πολιτικό σενάριο που θα οδηγεί σε εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Θεωρούμε σηματωρό (και) των πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων την Alpha Bank για αυτό θα επιμείνουμε στη (και) σημειολογική υπέρβαση (ή όχι) του 0,50 ευρώ.
Έως το 0,946 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 1,50 ευρώ της Εθνικής, έως το 0,211 ευρώ της Eurobank.
Να συνεκτιμηθούν η ανάλυση-έκθεση της BofA - Merrill Lynch, τα τρία σενάρια που βλέπουν για την Ελλάδα, τις μετοχές που προτιμούν ή αποφεύγουν. Το πιθανότερο είναι πως αναλύσεις και σενάρια θα ανακοινώνονται όλο και συχνότερα από τα ξένα σπίτια, όσο παράλληλα θα εντείνονται τα διαβήματα όπως των Σουλτς, ΕΚΤ κ.λπ. (και πάει λέγοντας).
Πέραν των τραπεζών, ειδικότερα όμως της Alpha Bank, θα σταθούμε στην προσπάθεια αντίδρασης της CC HBC έως τα 15,40 ευρώ με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ισχυρότερη και σήμερα η μετοχή της Επιχείρησης, ενώ ακολουθεί ο ΟΤΕ και μετά ο Οργανισμός. Το 3 στα 3 μετρά στα συν της αγοράς, της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ έως τα 6,02 ευρώ μηδενίζει την εβδομαδιαία ζημία της, ο ΟΤΕ έως τα 9,27 ευρώ αποφέρει κέρδη 1,27%, ενώ ο ΟΠΑΠ έως τα 9,11 ευρώ μειώνει την εβδομαδιαία ζημία στο 1,09% και αυτό είναι σημαντικό. Το γεγονός πως και τα 3 χαρτιά ανακάμπτουν κατ' αρχάς σε εβδομαδιαία μέτρηση, διευκολύνει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Συνεκτιμώντας δε πως πλέον και ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ είναι σε διαπραγμάτευση άνω των 9 ευρώ (απαραίτητη προϋπόθεση που είχαμε εξετάσει από τα πρώτα σχόλιά μας τη Δευτέρα).
Με την αγορά πάνω από τις 850 μονάδες (Γ.Δ.) και με τον FT 25 να δοκιμάζει τις 275, φυσιολογικά ανεβάζουν στροφές και οι άλλες μετοχές της κατηγορίας. Υπεραποδίδουν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΛΠ, Jumbo, EXAE, MIG, Τιτάν, FFG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.
Ενδεικτικό το ότι στις 11.30 η αξία των συναλλαγών μόλις που είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ -άλλη μία κίνηση προεξόφλησης χαμηλού κόστους- με τις 24 μετοχές του δείκτη να ενισχύονται (υποχωρούσε η ΑΡΑΙΓ), όπως και οι 13 από τις 20 του FT Mid.
Η μετοχή της Τρ. Κύπρου μετά το χθεσινό άδειασμα αντιδρούσε έως το 0,192 ευρώ (9,02%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me